Een identiteit is wat jou uniek maakt – wat jou jou maakt. Het is je essentiële karakter. Dit is fundamenteel voor je geluk en je succes. Als je niet weet wie je werkelijk bent, hoe kun je dan het leven leiden dat je werkelijk wilt? De grootste valkuil is dat we onze identiteit af laten hangen van dingen buiten onszelf. Maar dat is niet je echte identiteit.

Wie ben je?

Wie je bent heeft niets te maken met je partner, je baan, je spullen, je studie, je afkomst of wat dan ook. Dat zijn allemaal uiterlijkheden die het makkelijk maken voor andere mensen om je in een hokje te plaatsten. Maar wees voorzichtig jezelf in een hokje te plaatsen. Want wie ben je als het hokje wegvalt?

Voor de goede orde: ik heb geen enkel oordeel over mensen die hun identiteit ophangen aan dingen buiten henzelf. Ik vind het zelfs begrijpelijk, want zo zijn we vaak opgevoed. Vraag aan iemand “Wie ben jij?” en automatisch komt er een naam, beroep en burgerlijke staat uitrollen. Dit artikel is puur bedoeld om je te laten nadenken of je niet méér bent dan dat. Je eigen identiteit ontdekken is de basis van een gezond en sterk zelfvertrouwen.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Identiteit ontleent aan een relatie.

Sommige mensen vinden zichzelf alleen waardevol in relatie tot hun partner. Ze voelen zich in de eerste plaats echtgenote of partner. Vroeger stelden vrouwen zich voor als ‘Mevrouw Jan Pietersen’. Ze was niet Monique of Inge, nee, ze was de vrouw van Jan. Alsof eerst Jan Pietersen kwam en daarna pas zijn vrouw.

Sommige vrouwen zijn twintig jaar lang ‘de-vrouw-van’ geweest. Totdat de man besluit om te scheiden of de vrouw op zoek gaat naar haar eigen identiteit. Dan is er plotseling een groot gat. Want wie zijn ze nu eigenlijk zonder hun partner? Dat is alsof je de sticker van een verpakking haalt: hoe weet je dan nog wat er inzit?

Identiteit ontleent aan een baan.

Andere mensen ontlenen hun identiteit aan hun baan. Ooit kwam ik een man tegen die zoveel titels had, dat zijn visitekaartje er te klein voor was. Hij heette dan ook niet gewoon Wim, maar Drs. Ing. BSc. MBA, enzovoort. Zijn hele identiteit, zijn eigen belangrijkheid, was gevat in een zestal afkortingen. Maar wie zat daaronder?

Identiteit ontleent aan spullen.

Sommige mensen laten zich definiëren door materiële spullen. Ze voelen zich incompleet zonder mooie auto, merkkleding of een duur horloge. Niets mis met al die dingen, want mooie spullen zijn er om van te genieten. Het wordt pas een probleem als iemand zonder die dingen het gevoel heeft minderwaardig te zijn.

Ik sprak ooit met iemand die op een wandelende reclamezuil leek. Haar ergste nachtmerrie was dat ze met een nep-Gucci over straat moest. In elke zin propte ze minimaal drie merknamen. En mensen zonder A-merken, ach, dat waren gewoon losers. Je hebt natuurlijk ook mensen die hun identiteit ontlenen aan het tegenovergestelde: zij staan voor een leven zonder materieel bezit, want geld is slecht. Eigenlijk is dit hetzelfde principe, alleen omgedraaid.

Wat blijft er over?

Misschien zijn bovenstaande voorbeelden extreem of overdreven. Toch denk ik dat we allemaal een klein beetje identiteit ontlenen aan onze relatie met anderen, ons werk, onze spullen, ons uiterlijk, onze afkomst, onze politieke voorkeur, ons inkomen, ons huis, enzovoort.

Maar strip al die dingen weg en wat blijft er over? Dat is de vraag. Wie ben je nu werkelijk zonder al die uiterlijkheden? Als je hemaal vrij was, wat zou je dan kiezen? Wie zou je dan zijn? Wat is je werkelijke identiteit, los van anderen, los van je werk, los van alles?

Hoe ontwikkel je je eigen identiteit?

Dit is een langzaam proces. Zie het al het pellen van een ui. Eerst moet je alle lagen wegpellen: de lagen van beroep, burgerlijke staat, afkomst, inkomen, enzovoort. Pas dan kom je bij de werkelijke kern. En waarom zou je op zoek gaan naar een eigen identiteit? Het is toch veel comfortabeler om gewoon te zeggen: “ik ben de vrouw-van”, of “ik ben manager bij een overheidsinstantie”?

Wel, je eigen identiteit vinden zorgt ervoor dat je nooit meer je eigenwaarde ophangt aan iets buiten jezelf. Want al die dingen buiten jezelf – je baan, je relatie, je spullen – kunnen veranderen. Het woord ‘eigen-waarde’ zegt het al: het heeft alleen te maken met jezelf. Als je erachter komt wie je bent, los van alles buiten jezelf, dan heb je je eigen identiteit gevonden. En als je die eenmaal hebt dan kun je hem nooit meer verliezen!


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt