fbpx

Je eigen identiteit ontwikkelen – maar hoe?

Een identiteit is wat jou uniek maakt – wat jou jou maakt. Het is je essentiële karakter. Dit is fundamenteel voor je geluk en je succes. Als je niet weet wie je werkelijk bent, hoe kun je dan het leven leiden dat je werkelijk wilt? De grootste valkuil is dat we onze identiteit af laten hangen van dingen buiten onszelf. Maar dat is niet je echte identiteit.

Wie ben je?

Wie je bent heeft niets te maken met je partner, je baan, je spullen, je studie, je afkomst of wat dan ook. Dat zijn allemaal uiterlijkheden die het makkelijk maken voor andere mensen om je in een hokje te plaatsten. Maar wees voorzichtig jezelf in een hokje te plaatsen. Want wie ben je als het hokje wegvalt?

Voor de goede orde: ik heb geen enkel oordeel over mensen die hun identiteit ophangen aan dingen buiten henzelf. Ik vind het zelfs begrijpelijk, want zo zijn we vaak opgevoed. Vraag aan iemand “Wie ben jij?” en automatisch komt er een naam, beroep en burgerlijke staat uitrollen. Dit artikel is puur bedoeld om je te laten nadenken of je niet méér bent dan dat. Je eigen identiteit ontdekken is de basis van een gezond en sterk zelfvertrouwen.

Download onze

GratisGidsen

Meer dan 50.000 keer gedownload!


100 Positieve Gedachten om Je Negatieve Zelfpraat te Verslaan


100 Snelle Antwoorden op Kritiek van Andere Mensen


Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt



“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Identiteit ontleent aan een relatie.

Sommige mensen vinden zichzelf alleen waardevol in relatie tot hun partner. Ze voelen zich in de eerste plaats echtgenote of partner. Vroeger stelden vrouwen zich voor als ‘Mevrouw Jan Pietersen’. Ze was niet Monique of Inge, nee, ze was de vrouw van Jan. Alsof eerst Jan Pietersen kwam en daarna pas zijn vrouw.

Sommige vrouwen zijn twintig jaar lang ‘de-vrouw-van’ geweest. Totdat de man besluit om te scheiden of de vrouw op zoek gaat naar haar eigen identiteit. Dan is er plotseling een groot gat. Want wie zijn ze nu eigenlijk zonder hun partner? Dat is alsof je de sticker van een verpakking haalt: hoe weet je dan nog wat er inzit?

Identiteit ontleent aan een baan.

Andere mensen ontlenen hun identiteit aan hun baan. Ooit kwam ik een man tegen die zoveel titels had, dat zijn visitekaartje er te klein voor was. Hij heette dan ook niet gewoon Wim, maar Drs. Ing. BSc. MBA, enzovoort. Zijn hele identiteit, zijn eigen belangrijkheid, was gevat in een zestal afkortingen. Maar wie zat daaronder?

Identiteit ontleent aan spullen.

Sommige mensen laten zich definiëren door materiële spullen. Ze voelen zich incompleet zonder mooie auto, merkkleding of een duur horloge. Niets mis met al die dingen, want mooie spullen zijn er om van te genieten. Het wordt pas een probleem als iemand zonder die dingen het gevoel heeft minderwaardig te zijn.

Ik sprak ooit met iemand die op een wandelende reclamezuil leek. Haar ergste nachtmerrie was dat ze met een nep-Gucci over straat moest. In elke zin propte ze minimaal drie merknamen. En mensen zonder A-merken, ach, dat waren gewoon losers. Je hebt natuurlijk ook mensen die hun identiteit ontlenen aan het tegenovergestelde: zij staan voor een leven zonder materieel bezit, want geld is slecht. Eigenlijk is dit hetzelfde principe, alleen omgedraaid.

Wat blijft er over?

Misschien zijn bovenstaande voorbeelden extreem of overdreven. Toch denk ik dat we allemaal een klein beetje identiteit ontlenen aan onze relatie met anderen, ons werk, onze spullen, ons uiterlijk, onze afkomst, onze politieke voorkeur, ons inkomen, ons huis, enzovoort.

Maar strip al die dingen weg en wat blijft er over? Dat is de vraag. Wie ben je nu werkelijk zonder al die uiterlijkheden? Als je hemaal vrij was, wat zou je dan kiezen? Wie zou je dan zijn? Wat is je werkelijke identiteit, los van anderen, los van je werk, los van alles?

Hoe ontwikkel je je eigen identiteit?

Dit is een langzaam proces. Zie het al het pellen van een ui. Eerst moet je alle lagen wegpellen: de lagen van beroep, burgerlijke staat, afkomst, inkomen, enzovoort. Pas dan kom je bij de werkelijke kern. En waarom zou je op zoek gaan naar een eigen identiteit? Het is toch veel comfortabeler om gewoon te zeggen: “ik ben de vrouw-van”, of “ik ben manager bij een overheidsinstantie”?

Wel, je eigen identiteit vinden zorgt ervoor dat je nooit meer je eigenwaarde ophangt aan iets buiten jezelf. Want al die dingen buiten jezelf – je baan, je relatie, je spullen – kunnen veranderen. Het woord ‘eigen-waarde’ zegt het al: het heeft alleen te maken met jezelf. Als je erachter komt wie je bent, los van alles buiten jezelf, dan heb je je eigen identiteit gevonden. En als je die eenmaal hebt dan kun je hem nooit meer verliezen!

Wil Jij Meer Zelfvertrouwen?

Volg dan de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen en voel je weer zeker over jezelf.

15.000+ cursisten gingen je voor!

Over de schrijver 

Frank De Moei

Over mij
Ik ben een professionele coach en trainer, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 20.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.


Mijn Online Trainingen
- Meer Zelfvertrouwen
- Minder Stress
- Betere Relaties
- Leuker Werk
- Meer Succes
- Meer Geluk
- Leven in het Nu
- Stop je negatieve zelfpraat
- Stop je angst voor kritiek

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Hallo Frank,

    Ik vind jou informatieve tekst over je ( eigen ik) vinden zeer interessant. De rede waarom ik dit heb gelezen is dat ik met mijn (eigen ik) de knoei zit. Ik weet eigenlijk niet echt wie ik ben, en zo ben ik dus erg onzeker wat weer effect heeft op andere mensen in mijn omgeving. Ik ben bang om eigen te zijn en zo ook bang om fouten te maken bij andere mensen. Ik weet wel een ding van mij zelf dat ik perfectionisties ben. Dit is wel handig voor mijn beroep als vliegtuigonderhouds monteur maar wat wel ten slechte komt in sociale situaties. Ik ben hierdoor dus lichtelijk depressief door geraakt omdat ik mijn steeds meer afzonder van sociale situaties. Ik wil graag veel GOEDE vrienden en kennissen om mijn heen waardoor ik weer zin in mijn leven krijg. Maar dit wil mijn maar niet lukken en zo krijg last van faalangst bij sociale situaties. ps er kunnen wat spelling fouten in de tekst zitten mijn Nederlands is slecht.

    Gegroet,

  • Bese f16,

    Perfectionisme en zelfvertrouwen gaan zelden samen…

    Er is tijd nodig om te onderzoeken waar onzekerheid vandaan komt en hoe je dit omzet in een beter gevoel over jezelf.
    Je kunt (als het je aanspreekt en je er energie in wilt stoppen) eerst de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen volgen en eventueel later de e-cursus Betere Relaties met Iedereen.

    Met geduld is alles mogelijk!

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • dobbelsteen schreef:

    ik ben niet perfectionistisch maar zit ook in de knoei met mezelf, voel me vaak ongemakkelijk in groepen en weet niet hoe te reageren. Vaak ben ik dan heel stil. Zou me graag wat meer op mijn gemak willen voelen, zelfs bij vrienden en familie.
    Groetjes dobbelsteen

  • Hallo Frank,

    Er is een tijd overheen gegaan om het terug beantwoorden, maar ik ben erachter gekomen dat ik ADD heb. Omdat ik hier laat ben achter gekomen heb ik negatieve dingen ontwikkeld waardoor ik die klachten heb. Ik loop hiervoor bij de ggz en het gaat een stukje beter maar het is nog moeilijk om alles te plaatsen.

    Gegroet,

    F16

  • charlotte schreef:

    hey ik ben heel onzeker, ben heel vaak stil bij klasgenoten en andere mensen, maar eenmaal bij de nichtjes voel ik me loskomen en valt er een druk ooijn schouders weg. maar op den duur is het lastig om te weten wie ik ben want ik luister te veel naar anderen zonder mijn mening toe te passen. heb geen idee wie ik ben.

  • Hoi ik voel me vaak eenzaam in de klas. de leraar lacht me altijd uit ook de kinderen uit mijn klas. ik wil graag een gesprek aan gaan met iemand die dit ook dwars zit, ik geef toe ik stink en ben dik maar pesten gaat te ver oke.
    groetjes eng gemeen en zielige Jaap

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >