Is een droombaan wel realistisch?

Een droombaan is doen wat bij je past, waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Denk je dat dit niet haalbaar is? Natuurlijk wel. De voornaamste reden dat mensen niet op zoek gaan naar hun droombaan, is dat ze twijfelen of ze het wel kunnen krijgen. Daarnaast moet je er wèl iets voor doen! Wil jij ontdekken of ander werk beter bij je past? Dan is dit artikel voor jou:

Het lukt je toch nooit!

Laatst las ik dat een droombaan gewoon niet realistisch is. Iemand zei dat dit alleen voor een klein groepje bevoorrechte mensen weggelegd was. De meeste mensen hadden toch geen echte passie en moesten het dus maar doen met ‘normaal’ werk. Kortom: een droombaan is een illusie en iedereen die je anders vertelt, is eigenlijk onaardig, want het lukt je toch nooit.

Ook veel van mijn cliënten twijfelen of ze wel iets anders kunnen doen dan wat ze nu doen. Dat ze iets anders willen doen, dat staat vast – maar wat precies? Hoe komen ze daar en wie betaalt ondertussen de hypotheek? Dus de vraag is eigenlijk: hoe realistisch is een droombaan? Ben je dan een dromer of een doorzetter?

Wat een droombaan niet is.

Laten we eerst eens kijken naar wat een droombaan precies is. Hier volgen een paar misverstanden over een droombaan:

1. Je heb superspeciale talenten nodig – die niemand anders heeft.
2. Je doet iets wat totaal geen economische waarde heeft (bijvoorbeeld appeltaarten bakken).
3. Je bent beter, succesvoller en unieker dan iedereen.
4. Je geniet elke seconde van de dag intens.
5. Je hoeft nooit meer een saaie taak uit te uitvoeren.

Dat is natuurlijk onzin.

Een droombaan is niets anders dan het werk doen dat bij je past.

Dus:

1. Iets doen waar je goed in bent
2. Iets doen wat je leuk vindt.
3. Dit doen in je favoriete (soort) bedrijf.
4. Met de mensen waar je graag mee samenwerkt.
5. Hiermee voldoende verdienen.

Vertel me niet dat dit slechts haalbaar is voor een paar bevoorrechte mensen. Er zijn miljoenen mensen die dit werk al doen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Niet makkelijk – maar wel te doen.

Een droombaan is haalbaar voor iedereen die er voldoende tijd en energie in wil stoppen. Niemand zegt dat het makkelijk is. Het komt niet vanzelf, dat is duidelijk. Maar als je het echt wilt, als je in jezelf gelooft en in jezelf investeert, dan zal het je lukken – punt. Ik geloof in de kracht van mensen, want ik ben een realist: Ik zie elke dag voorbeelden wat mensen bereiken als ze het echt willen. En de meesten doen het een stuk sneller dan ik:

Wachten op het weekend.

Mijn eerste baan kreeg ik toen ik begin twintig was. Ik had twee jaar in militaire dienst doorgebracht en vond de studie daarna verschrikkelijk saai. Dus stopte ik, want ik wilde werken! Weg met theorie – op naar het echte leven! Helaas, de droombanen lagen niet voor het oprapen. Ik begon te werken bij de PTT (het oude postbedrijf van de overheid). Mijn titel? Zoiets als ‘junior invoerkracht’.

Elke keer als ik langer dan een halfuur werkte, zeiden mijn collega’s: “Frank, niet te hard werken. Kom maar even hier zitten of ga wat anders doen.” Het was een laagbetaalde overheidsbaan en de motivatie was ver te zoeken. De ene collega zat foto’s in te plakken en de ander was een boek aan het lezen. Ik kreeg het benauwd, want iedereen zat voornamelijk te wachten op het weekend.

Help, dit is niet wat ik wil!

Daarna ging ik werken bij een bank. Als blikken konden doden, was de klok aan de muur allang bezweken. Ik keek elke twee uur hoe laat het was, om erachter te komen dat er vijftien minuten waren verstreken. Mijn hoofdgedachte in die twee jaar van uitzendbaantjes was: “Hoe houd ik dit in hemelsnaam vol? Ik heb er nu al genoeg van, als ik dit tot aan mijn pensioen moet doen, ga ik nog liever dood.” Dus je begrijp, ik was niet echt bezig met mijn passie…

De lange weg naar mijn droombaan.

Als ik het vergelijk met nu, is het eigenlijk geen vergelijking. Nu doe ik het werk dat ik het leukste vindt en waar ik goed in ben. Ik doe het waar en wanneer ik wil en met de mensen met wie ik graag mee samenwerk. Ik heb vrijheid, ben zelfstandig, krijg er energie van en draag op mijn manier een steentje bij. Hoe ben ik hier toch terecht gekomen?

Twintig jaar in een vogelvlucht: Na het uitzendwerk ben ik in de IT gegaan. Toen besloot ik dat ik liever iets met mensen deed dan met computers en werd verkoper. Na de gebruikelijke carrière, besefte ik dat ik het verkopen zelf niet echt leuk vond: Ik wilde liever kennis delen. Daarom besloot ik trainer te worden. Na jarenlang getraind te hebben, realiseerde me dat ik al vijftien jaar een passie had: persoonlijke ontwikkeling. Dat was het moment dat ik het roer omgooide en coach werd.

Hoelang heb je nodig om te ontdekken wat je wilt?

Kortom, ik ben bijna twintig jaar bezig geweest voordat ik mijn echte droombaan vond. Bij elke wisseling vond ik mijn nieuwe baan wèl steeds leuker. Elke stap bracht me dichter bij mijn einddoel. Elke keer werden mijn wensen weer iets duidelijker. Mijn grootste inzicht in die twintig jaar is deze: Als ik in het begin meer de tijd had genomen om mezelf te leren kennen en te begrijpen wat echt bij mijn paste, dan had het geen twintig jaar geduurd om er te komen.

Ik ben ervan overtuigd dat ik heel veel tijd heb verspild. Maar ook dat is prima, ik heb er veel van geleerd. Het punt is dit: Vergeet die twintig jaar, zolang duurt het niet om het te vinden.
Je kunt vrij snel je droombaan ontdekken. Maar het kost je uiteraard wèl tijd en energie. Er is slechts één beperking: “Als je denkt dat je het kunt, heb je gelijk. Als je denkt dat je het niet kunt, dan heb je ook gelijk.” Alles hangt dus af van jou…

Ben je bereid te investeren, dan kun je het werk vinden dat echt bij je past. Waar je energie van krijgt, waar je goed in bent, wat je leuk vindt en wat de rekeningen betaalt. De eerste stap is ontdekken wat je droombaan daadwerkelijk is. Als je dat niet weet, heeft het ook geen zin om harder te gaan werken. Je passie, je talenten èn je ideale baan, die ontdek je allemaal in deze online training:


Wil jij inspirerend werk vinden?

Volg dan deze online cursus Vind Je Ideale Baan.

Ontdek je passie en talent – en het werk dat je inspireert.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Wow…. Al jaren liep ik rond met het idee ander werk te gaan doen, maar wat? Nu weet ik wat ik wil – dankzij jouw cursus!”

Ontdek je droombaan


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Beste Frank,

  Ik ben nu in deze fase. ik werk al 2 jaren als begeleider en adviseur van studenten.
  maar helaas baal ik al van t werk. is altijd mijn droom geweest om met mensen bezig te zijn. ze te motiveren, creatief bezig zijn en ook nog trainingen verzorgen in handvaardigheden. Graag wil ik mijn eigen bedrijf. Weet je wat het me kost om elke morgen op te staan en te denken: God geef me kracht ik moet weer naar die plek, me baan zucht. Ik heb ontdenk dat ik vinding rijk ben en zeer creatief in handenarbeid. Geduldig ben ik om iemand iets aan te leren en ze te motiveren om verder te kijken” The sky is not the limit. maar zelf ben ik soms onzeker. Vroeger had ik dat niet. twijfelen enz. maar nu ben ik bereid om te werken aan het opzetten van mijn eigen bedrijf. Is mijn droom geweest om mijn eigen bedrijf te hebben. Ik hou niet ervan om voor een baas te werken. ik moet vrij zijn in mijn doen en laten. Onderdrukken pfff , daarvan hou ik niet. Dus wil ik iets gaan doen waarb ik handvaardigheids trainingen verzorgt aan tieners, kinderen en volwassen.

 • Beste Mary,

  Er zijn twee belangrijke pluspunten in je verhaal:

  1. Je weet heel goed wat je wilt en wat je belangrijk vindt.
  2. Je hebt al ervaring met het begeleiden van (een gedeelte van) je ideale doelgroep en die ervaring neem je automatisch mee.

  Heel veel succes ermee!

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >