Een sterke mentaliteit is je kostbaarste bezit. Je mentaliteit bepaalt hoe je met uitdagingen omgaat en hoe snel je je doel bereikt. Deze tips helpen je om een winnaarsmentaliteit te creëeren: een mentale houding die je kracht geeft en je helpt je doelen te bereiken!

Ben je een winnaar of een verliezer?

Persoonlijk houd ik niet zo van de termen winnaars en verliezers.

Wat voor de één winnen is, is voor de ander verliezen. Als een miljonair een ton verliest, voelt hij zich tijdelijk een verliezer. Als een werkeloze zijn eerste laagbetaalde uitzendbaan krijgt, voelt hij zich tijdelijk een winnaar.

Winnen of verliezen zijn dus relatief. Het is afhankelijk waar je het mee vergelijkt. Het is overigens beter jezelf nergens mee te vergelijken, maar daar komen we laten nog op terug…

Met winnen bedoel ik  dat je in staat bent je persoonlijke doelen te bereiken – wat je doelen ook zijn.

Het maakt niet uit wat anderen vinden.

Het maakt dan ook niet uit wat anderen daarvan vinden – zolang je jezelf maar als winnaar ziet…

Een winnaarsmentaliteit zorgt ervoor dat je om kunt gaan met tegenslagen en dat je de oplossing altijd zoekt waar deze thuishoort: in jezelf.

Als je de oplossing niet in jezelf zoekt, dan zul je ook nooit je persoonlijke doelen bereiken…

Dit zijn de tips voor een sterke (winnaars)mentaliteit:

Tip 1: Verspil geen tijd met klagen.

Is het je ooit opgevallen dat succesvolle mensen weinig klagen? De mensen die veel klagen, krijgen meestal weinig voor elkaar en dus blijven ze maar klagen. Realiseer je dat klagen nooit iets oplost. We doen het alleen maar om ons hart te luchten.

Tip 2: Zoek altijd naar de oplossing.

In elke situatie is er een probleem én een oplossing. Succesvolle mensen houden zich voor negentig procent bezig met de oplossing. Niet-succesvolle mensen houden zich voor negentig procent bezig met het probleem.

Nu begrijp je waarom de één meer succes heeft dan de ander!

Bepaal het probleem en ga daarna onmiddellijk op zoek naar de oplossing.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Tip 3: Neem de verantwoordelijkheid.

Probeer altijd te kijken wat jij kunt veranderen. Het gaat om jou, niet om wat anderen doen of denken. Laat hun uitdagingen maar aan hen over. Concentreer je op de les die jij kunt leren uit deze situatie.

Dat betekent dat je veel verantwoordelijkheid moet nemen. Maar op lange termijn geeft dat je een enorm voordeel: jij groeit, jij leert, jij verbetert.

Dit kun je alleen doen als je inziet dat de enige persoon die iets kan veranderen, jij zelf bent.

Tip 4: Neem initiatief.

Wacht niet tot de economie, markt of maatschappij jou iets geeft. De gedachte “Ik moet eerst ontvangen voordat ik iets investeer” is één van de grootste blokkades op weg naar succes. Je krijgt iets nadat je waarde hebt toegevoegd aan anderen, nooit ervoor…

Neem het initiatief en zet dingen in beweging. Investeer je tijd, je energie, je ideeën. Dat betaalt zich altijd terug.

Je wacht toch ook niet tot de boodschappen vanzelf in je koelkast terechtkomen? Je gaat toch naar de supermarkt om ze te halen?

Tip 5: Zie elk resultaat als succes.

Niemand kan winnen zonder ook eens te verliezen. Het is onmogelijk om in één keer succesvol te zijn. Succesvol zijn is een proces – succes komt nadat je hebt geleerd hoe je het niet moet doen.

Wat dat betreft kunnen we van kleuters nog wat leren: Als een kleuter van zijn fiets valt, staat hij weer op en probeert het nog een keer. Hij blijft niet liggen en denkt: “Ik ben een mislukkeling. Ik geef het op!” Nee, hij gaat net zolang door totdàt hij succesvol is en kan fietsen. Precies wat jij ook deed toen je kleuter was. Waarom zou je die gezonde mentaliteit niet blijven gebruiken?

Tip 6: Stijg boven jezelf uit.

Succes is niets anders dan groeien in de richting die je wilt. Om meer te krijgen in je leven, moet je groeien als persoon.

Het kan gewoon niet anders en er zijn geen uitzonderingen…

Dus stijg boven jezelf uit: leer nieuwe vaardigheden, verzamel nieuwe kennis en inzichten en groei in de richting van je dromen.

Iets nieuws krijg je alleen door iets anders te doen dan je tot nu toe hebt gedaan. Investeer in je persoonlijkheid en je mentaliteit, zo krijg je wat je wilt.

Tip 7: Verspil geen energie.

Ooit een olympische sprinter gezien die begon te rennen en halverwege dacht: “Mmm, zal ik snel even een waterijsje kopen? Wacht, ik zie een aantal bekenden, ik ga even een praatje maken. Die finish komt later wel”?

Of je nu een sprinter of een langeafstandloper bent, het gaat om je doel. Laat je niet afleiden, want voor je het weet ben je twintig jaar verder.

Besteed geen energie aan zaken die je niet inspireren of vooruithelpen. Besteed al je energie aan wat je wilt bereiken.

“Win alsof je het gewend bent, verlies alsof het een uitzondering is.”
Ralph Waldo Emerson

Tip 8: Beklim je eigen berg.

Een echte winnaar vergelijkt zichzelf niet met anderen. Dat klinkt niet logisch voor de meeste mensen, dus laat het me uitleggen:

Ik weet dat heel veel mensen gemotiveerd worden door de concurrentiestrijd, maar zie het zo:

Als je probeert sneller dan anderen een berg te beklimmen, wat bereik je daarmee? Dan ben je de eerste die op de top is, nietwaar? Wat nu als het de verkeerde berg blijkt te zijn? Wat als jij liever in een weiland loopt?

Een ambitieus persoon rent harder dan anderen in de hoop de wedstrijd te winnen. Een intelligent persoon ziet dat er helemaal geen wedstrijd is!


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESWat vind jij een sterke mentaliteit?
Wat denk je over winnen en verliezen?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt