Heb jij een winnaarsmentaliteit?

Een sterke mentaliteit is je kostbaarste bezit. Je mentaliteit bepaalt hoe je met uitdagingen omgaat en hoe snel je je doel bereikt. Deze tips helpen je om een winnaarsmentaliteit te creëeren: een mentale houding die je kracht geeft en je helpt je doelen te bereiken!

Ben je een winnaar of een verliezer?

Persoonlijk houd ik niet zo van de termen winnaars en verliezers.

Wat voor de één winnen is, is voor de ander verliezen. Als een miljonair een ton verliest, voelt hij zich tijdelijk een verliezer. Als een werkeloze zijn eerste laagbetaalde uitzendbaan krijgt, voelt hij zich tijdelijk een winnaar.

Winnen of verliezen zijn dus relatief. Het is afhankelijk waar je het mee vergelijkt. Het is overigens beter jezelf nergens mee te vergelijken, maar daar komen we laten nog op terug…

Met winnen bedoel ik  dat je in staat bent je persoonlijke doelen te bereiken – wat je doelen ook zijn.

Het maakt niet uit wat anderen vinden.

Het maakt dan ook niet uit wat anderen daarvan vinden – zolang je jezelf maar als winnaar ziet…

Een winnaarsmentaliteit zorgt ervoor dat je om kunt gaan met tegenslagen en dat je de oplossing altijd zoekt waar deze thuishoort: in jezelf.

Als je de oplossing niet in jezelf zoekt, dan zul je ook nooit je persoonlijke doelen bereiken…

Dit zijn de tips voor een sterke (winnaars)mentaliteit:

Tip 1: Verspil geen tijd met klagen.

Is het je ooit opgevallen dat succesvolle mensen weinig klagen? De mensen die veel klagen, krijgen meestal weinig voor elkaar en dus blijven ze maar klagen. Realiseer je dat klagen nooit iets oplost. We doen het alleen maar om ons hart te luchten.

Tip 2: Zoek altijd naar de oplossing.

In elke situatie is er een probleem én een oplossing. Succesvolle mensen houden zich voor negentig procent bezig met de oplossing. Niet-succesvolle mensen houden zich voor negentig procent bezig met het probleem.

Nu begrijp je waarom de één meer succes heeft dan de ander!

Bepaal het probleem en ga daarna onmiddellijk op zoek naar de oplossing.

Wil jij meer succes in je leven?

De online cursus Meer Succes In Je Leven gaat je helpen!

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd - nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”Tip 3: Neem de verantwoordelijkheid.

Probeer altijd te kijken wat jij kunt veranderen. Het gaat om jou, niet om wat anderen doen of denken. Laat hun uitdagingen maar aan hen over. Concentreer je op de les die jij kunt leren uit deze situatie.

Dat betekent dat je veel verantwoordelijkheid moet nemen. Maar op lange termijn geeft dat je een enorm voordeel: jij groeit, jij leert, jij verbetert.

Dit kun je alleen doen als je inziet dat de enige persoon die iets kan veranderen, jij zelf bent.

Tip 4: Neem initiatief.

Wacht niet tot de economie, markt of maatschappij jou iets geeft. De gedachte “Ik moet eerst ontvangen voordat ik iets investeer” is één van de grootste blokkades op weg naar succes. Je krijgt iets nadat je waarde hebt toegevoegd aan anderen, nooit ervoor…

Neem het initiatief en zet dingen in beweging. Investeer je tijd, je energie, je ideeën. Dat betaalt zich altijd terug.

Je wacht toch ook niet tot de boodschappen vanzelf in je koelkast terechtkomen? Je gaat toch naar de supermarkt om ze te halen?

Tip 5: Zie elk resultaat als succes.

Niemand kan winnen zonder ook eens te verliezen. Het is onmogelijk om in één keer succesvol te zijn. Succesvol zijn is een proces – succes komt nadat je hebt geleerd hoe je het niet moet doen.

Wat dat betreft kunnen we van kleuters nog wat leren: Als een kleuter van zijn fiets valt, staat hij weer op en probeert het nog een keer. Hij blijft niet liggen en denkt: “Ik ben een mislukkeling. Ik geef het op!” Nee, hij gaat net zolang door totdàt hij succesvol is en kan fietsen. Precies wat jij ook deed toen je kleuter was. Waarom zou je die gezonde mentaliteit niet blijven gebruiken?

Tip 6: Stijg boven jezelf uit.

Succes is niets anders dan groeien in de richting die je wilt. Om meer te krijgen in je leven, moet je groeien als persoon.

Het kan gewoon niet anders en er zijn geen uitzonderingen…

Dus stijg boven jezelf uit: leer nieuwe vaardigheden, verzamel nieuwe kennis en inzichten en groei in de richting van je dromen.

Iets nieuws krijg je alleen door iets anders te doen dan je tot nu toe hebt gedaan. Investeer in je persoonlijkheid en je mentaliteit, zo krijg je wat je wilt.

Tip 7: Verspil geen energie.

Ooit een olympische sprinter gezien die begon te rennen en halverwege dacht: “Mmm, zal ik snel even een waterijsje kopen? Wacht, ik zie een aantal bekenden, ik ga even een praatje maken. Die finish komt later wel”?

Of je nu een sprinter of een langeafstandloper bent, het gaat om je doel. Laat je niet afleiden, want voor je het weet ben je twintig jaar verder.

Besteed geen energie aan zaken die je niet inspireren of vooruithelpen. Besteed al je energie aan wat je wilt bereiken.

“Win alsof je het gewend bent, verlies alsof het een uitzondering is.”
Ralph Waldo Emerson

Tip 8: Beklim je eigen berg.

Een echte winnaar vergelijkt zichzelf niet met anderen. Dat klinkt niet logisch voor de meeste mensen, dus laat het me uitleggen:

Ik weet dat heel veel mensen gemotiveerd worden door de concurrentiestrijd, maar zie het zo:

Als je probeert sneller dan anderen een berg te beklimmen, wat bereik je daarmee? Dan ben je de eerste die op de top is, nietwaar? Wat nu als het de verkeerde berg blijkt te zijn? Wat als jij liever in een weiland loopt?

Een ambitieus persoon rent harder dan anderen in de hoop de wedstrijd te winnen. Een intelligent persoon ziet dat er helemaal geen wedstrijd is!


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Wat vind jij een sterke mentaliteit?
Wat denk je over winnen en verliezen?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Onzin. Iedereen moet ergens beginnen en kansen krijgen, in de Benelux heb je alleen maar taksen en daarna ga je dood.

 • Beste Kevin,

  Mij maakt het niet uit wat je gelooft, maar ik vraag me wel af of je met zo’n levensfilosofie jezelf wel helpt…

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Tja, een mens kan een negatieve mentaliteit, of een positieve ontwikkelen, feit is dat je hier veel belastingen kan betalen, maar over belastingen en taksen wil ik ’t niet hebben.
  Wat of eerder wie vind ik’ een sterke mentaliteit’, wel ik denk dat je niet (te) snel mag opgeven!
  Mensen met een sterke mentaliteit zijn mensen die ik bewonder, sommige mensen zijn reeds zeer oud en zijn toch niet te laks om opnieuw te beginnen wanneer de realiteit hen daartoe dwingt, zo’n mensen bewonder ik, bv. Mensen die daarbij ook nog eens een grote waardigheid betreffende zichzelf weten te doen blijken bewonder ik des te meer!

 • Beste Alysa,

  Als je je spiegelt aan de mensen die je bewondert, leer je wat zij hebben geleerd en word je uiteindelijk de persoon waaraan anderen zich weer spiegelen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Als tennisspeelster ben ik ontzettend goed(al zeg ik het zelf;)) daarmee bedoel ik dat ik alle technieken beheers en fysiek kan ik het allemaal aan. Dat is me gegund.
  Wat ik mis in wedstrijden is het bovenstaande daar jou genoemde onderwerp: mentale hardheid oftewel winnaarsmentaliteit. Dat heb ik van nature niet en wil dat o zo graag beheersen.
  Mijn trainers zeggen dat ik het ‘gewoon’ moet doen. Ik kom elke keer met de vraag:’ wat en hoe moet ik dat precies doen?’
  Ik wil winnaarsmentalitiet hebben van: dit gebeurd me niet. Ik ga dit pakken. Ik kan dat!

  Heb jij misschien tips voor me waarmee ik verder kan en de knop omgaat bij mij?

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Ana,

  Wel, het hangt natuurlijk af of je voor je plezier speelt of echt wilt winnen, of je recreatief speelt of echt in een competitie. Als het niet bij jouw karakter past, is het natuurlijk ook prima om gewoon plezier te hebben, zonder per se te moeten winnen. Dus stel jezelf allereerst de vraag of het wel echt bij je past en of het zo erg is als je die ‘mentale hardheid’ niet hebt. Soms is acceptatie (wat bij je past) slimmer dat iets te veranderen wat niet bij je past. Soms werkt inzicht beter dan actie :)

  Mentale hardheid (zoals jij het noemt) begin bij de overtuiging dat je beter bent dan de ander (in dit voorbeeld in een sport). Het één leidt automatisch tot het ander. Als je overtuigd bent dat je beter bent, dan is het je eer te na om te verliezen of punten weg te geven, nietwaar? Dus ik zou ermee beginnen jezelf te overtuigen dat je beter bent dan de ander (wie er ook tegenover je staat). Verzin een ‘mantra’ voor jezelf, bijvoorbeeld: “Ik ben beter dan de ander en dat ga ik nu laten zien!”. Bevestig elke succes: “Zo, dat heb ik goed gedaan! Volgende keer doe ik het nog beter!” Als het echt belangrijk voor je is, dan is dat ook een terechte gedachte, gezien alle trainingstijd en moeite die je in je spel hebt geïnvesteerd.

  Bepaal welke van de twee antwoorden je het meeste aanspreekt, beide zijn goed :)

  Veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >