Gemotiveerd blijven doe je zo

Dit zijn de sleutels tot motivatie: kies een doel dat bij je past, leg de lat niet te hoog, waardeer wat je hebt bereikt en vind de juiste balans. Kies voor plezier, intuïtie en vertrouwen, dan volgt motivatie vanzelf.

Hoe gemotiveerd ben je?

Merk je dat het moeilijk is gemotiveerd te blijven? Ben je op zoek naar een leukere baan, maar verlies je het enthousiasme te blijven zoeken? Wil je afvallen of sporten, maar kun je de discipline niet opbrengen? Kost het je moeite goede voornemens vol te houden?

Vaak beginnen mensen met vol overgave aan een doel. De eerste dagen lijkt alles mee te zitten. Na verloop van tijd komen er andere dingen tussen. Het gaat niet zo snel en makkelijk als je had gedacht. Langzaam verlies je de motivatie. Uiteindelijk besluit je het doel helemaal maar te laten schieten. Het is toch te moeilijk. Herken je jezelf hierin?

Hoe kun je nu zorgen dat je gemotiveerd blijft? Wat kan je helpen om niet te snel op te geven?

Kies een doel dat bij je past.

Stel je wilt afvallen. Net zo slank als een fotomodel zijn of de buikspieren van een topsporter hebben. Maar je wilt niet elke dag in de sportschool zitten. En je houdt ontzettend van lekker eten. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen?

Het antwoord is: Dat lukt je niet. Een sixpack en één keer per week sporten past niet bij elkaar. Net zo min als lekker eten en afvallen. Dus kun je óf je inspanning verhogen óf je verwachtingen bijstellen. Misschien wil je gewoon wat gezonder zijn, zonder direct een Spartaans dieet of rigide trainingsschema aan te houden?

Kies een manier om je doel te bereiken, terwijl je rekening houdt met wie je bent. Waarom zou je gaan fitnessen als je dat totaal niet leuk vindt? Waarom zou je carrière maken als het vakgebied je niet aanspreekt? Een doel dat je niet inspireert zul je nooit lang volhouden. Kies de doelen die bij je horen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Leg de lat niet te hoog.

Om het voorbeeld aan te houden van een sportschool: er zijn mensen die op 1 januari besluiten dat ze willen afvallen. Op 2 januari gaan ze naar de sportschool, en weer op 3 en 4 januari, enzovoorts. Op 8 januari zijn ze bekaf: hun nieuwe doel kost te veel energie: ze hebben de lat te hoog gelegd. En dus stoppen ze ermee, want zo is het niet vol te houden.

Elke doel dat echt de moeite waard is, kost tijd. Hoe groter je doel, hoe meer tijd je nodig hebt. Het is niet een kwestie van een geweldige start, het is een kwestie van de lange adem. Leg de lat niet te hoog. Je kunt niet 10.000 kilo in één keer gewichtheffen. Maar je kunt wel 1.000 keer tien kilo heffen. Het resultaat is hetzelfde, maar de inspanning realistischer.

Mensen zeggen vaak dat motivatie geen blijvend effect heeft. Maar datzelfde geldt voor douchen of tandenpoetsen. Vandaar dat we adviseren het elke dag te doen.
Zig Ziglar

Waardeer wat je hebt bereikt.

Vaak kijken we naar onze doelen en denken: “Ik ben er nog lang niet.” Dat we al een stuk zijn opgeschoten, vergeten we. Het is lastig gemotiveerd te blijven als je alleen maar kijkt naar wat er ontbreekt. Het is makkelijk gemotiveerd te blijven als je elke dag kijkt naar wat je hebt bereikt.

Vervang je doel door plezier.
Als je plezier hebt in wat je doet, zul je uiteindelijk je doel bereiken. Dus kijk eens naar wat je plezier geeft. Als je het leuk vindt om te gaan vissen, kun je ook naar de diepvriesafdeling van Albert Heijn. Je doel is daarmee bereikt. Maar ging het niet om het plezier?

Vind de juiste balans.

Alleen maar met dat ene doel bezig zijn, veroorzaakt krampachtigheid. De topsporter is alleen maar bezig met het volgende record en de ondernemer alleen maar met de volgende deal. Er is geen tijd voor iets anders. Ze genieten een paar minuten van succes en gaan daarna weer door. Terug in de tunnelvisie.

Er is een mooie balans tussen iets bereiken en genieten van wat je al hebt bereikt . Tussen toekomst en heden. Tussen doen en zijn. Vaak kun je meer bereiken door je juist minder in te spannen. Fanatisme gaat ten koste van enthousiasme, intuïtie, plezier en ontspanning. Wat heb je nodig? Meer discipline of juist meer plezier? Meer doorzettingsvermogen of meer intuïtie? Meer inspanning of juist meer vertrouwen?


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Succes aantrekken – 3 tips

Ben jij bang voor succes?

Elke dag is een nieuwe kans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>