fbpx

Burn-out behandeling: de ingredienten voor een pijnloos herstel

Als je met een burn-out thuis komt te zitten is hetgeen dat je nodig hebt een pijnloos herstel. Je wilt op een gezonde manier herstellen en een terugval voorkomen. Lees hier alles over burn-out behandeling. 

Hoe burn-out behandeling werkt

Er zijn tal van instellingen waar je terecht kan voor een burn-out behandeling. Vaak begint de behandeling bij een huisarts of bedrijfsarts. Dit ligt er maar net aan wie het eerste de burn-out constateert. Als je tijdig de signalen herkent kan je zelf naar de huisarts gaan. Maar wellicht ben je te laat en dan is het aannemelijk dat je collega’s (aangezien je 40 uur per week op kantoor zit) het eerste merken dat het niet goed gaat met je. Je leidinggevende zal dan waarschijnlijk een afspraak inplannen met de bedrijfsarts om te peilen hoe het met je gaat.

Om te herstellen van je burn-out zijn er 3 ‘ingredienten’ vereist voor een succesvol, gezond herstel.

  • Aanpassen van de huidige omgeving en situaties
  • Stressbestendigheid onderzoeken
  • Verwerken van het verleden

Aanpassen van de huidige omgeving en situaties

Aanpassingen doorvoeren in de huidige werkomgeving, functie of arbeidsvoorwaarden is bijna altijd noodzakelijk. Soms zijn de aanpassingen klein, soms zijn ze redelijk ingrijpend. Dit is heel erg persoonlijks-afhankelijk. Het is vrijwel altijd noodzakelijk dat je minder zal moeten werken, of tijdelijk helemaal niet werken, wil je kunnen herstellen van je burn-out.

Soms is het zelfs beter om na je herstel van functie of baan te wisselen. Daarnaast werk je vaak met een professional, bijvoorbeeld een coach, die je leert om te gaan met je burn-out. Op die manier kan je langzaamaan weer energie terug krijgen en stukje bij beetje weer dingen gaan doen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Stressbestendigheid onderzoeken

Als je eenmaal herstelt bent van je burn-out wil je natuurlijk geen tweede keer een burn-out krijgen. Toch is de mate van terugval helaas hoog bij burn-out patiënten. Daarom is het zo belangrijk om tijdens de burn-out behandeling de stressbestendigheid te laten onderzoeken.

Samen met een burn-out expert ga je onderzoeken welke coping stijl je nu hanteert, welke stijl beter bij je past en hoe je die in de praktijk kan brengen. Je coping stijl wil zeggen welke manier van omgaan met stress je nu hanteert.

Er zijn diverse stijlen van coping, waaronder:

  • emotionele coping, soms in de vorm van (tijdelijk) pijn verzachten of afleiding zoeken.
  • probleemgerichte coping, er wordt geprobeerd het probleem op de lossen door de eisen uit de omgeving te verlagen of de eigen kracht te vergroten.

Verwerken van het verleden

Om ervoor te waken dat je geen terugval zal hebben na je burn-out behandeling is het verstandig om ervoor te zorgen dat je niet weer dezelfde fouten maakt. Om hier inzicht in te krijgen wordt vaak met een burn-out expert het verleden doorgewerkt. Er wordt gesproken over welke keuzes hebben geleid tot de burn-out.

Het is een proces, net als rouw. Je kan niet zomaar de bochten afsnijden en sommige stappen in het proces niet doorlopen. Alle pijn, frustraties en gebeurtenissen zullen aan bod komen. Pas dan kan je met een schone lei verder met je leven.

Voor veel mensen is dit proces pijnlijk en ongemakkelijk, maar het lucht vaak erg op zodra het helemaal achter de rug is. Het voelt alsof een enorme last van de schouders valt.

Je kan dit verwerkingsproces niet overslaan. De kans is dan te groot dat je dezelfde fouten in de toekomst weer gaat maken. Het kan zo zijn dat je foutieve coping stijlen blijft hanteren en de stress weer gaat ophopen.

De verschillende therapiesoorten van burn-out behandeling

De verschillende therapieën die toegepast kunnen worden voor burn-out behandeling zijn erg verschillend, van zelfhulpboeken tot cognitieve gedragstherapie.

Om een goed beeld te geven van de therapieën volgt hieronder een opsomming van alle mogelijkheden. De therapie die het beste bij jou past is heel erg afhankelijk van je karakter en situatie.

Cognitieve gedragstherapie

Bij deze therapie draait het om onderzoeken bij welk gedrag je je competent of gelukkig voelt. En uiteraard is het daarbij nodig om te onderzoeken bij welk gedrag u zich juist incompetent en ongelukkig voelt. Bovendien wordt er gekeken naar hoe je gedrag te veranderen is, zodat dit past bij hoe je je wilt voelen.

Cognitieve gedragstherapie zich op jouw gedachten. Vaak zijn er een aantal diepgewortelde kerngedachten die erg sturend zijn in je leven. De kunst is om samen met de psycholoog achter deze kerngedachte(n) te komen en om dan te evalueren of deze gedachtes schaden of behulpzaam zijn. Indien ze meer kwaad dan goed doen wordt gekeken naar wat er te veranderen is aan deze gedachtes.

Psychoanalyse gebaseerde therapie

Deze therapie richt zich vrijwel geheel op het verleden. Samen met een psycholoog of psychiater bespreek je vroegere gebeurtenissen uit je jeugd en opvoeding. De rol van de psycholoog of psychiater is hier weinig sturend. Eigenlijk wordt je zelf bewust van invloeden uit het verleden.

Lichaamstherapie

Deze therapie klinkt misschien wat zweverig. Lichaamstherapie is erop gericht om energie in het lichaam weer vrij te maken. Spanning en stress hopen zich als het ware op in het lichaam. Gespannen spieren zijn hier het voorbeeld van. Door het uitvoeren van specifieke oefeningen en bewegingen kan de opgehoopte emotie vrijkomen. Soms is dit prettig, soms is dit juist wat onaangenaam. Veel patiënten van lichaamstherapie geven aan dat het hoe dan ook erg bevrijdend werkt.

Gestalttherapie

Gestalttherapie richt zich op jouw gevoelens. Op het hier en nu. Zodoende heeft deze therapie veel met bewustzijn te maken. Bijna alle oefeningen en gesprekken gaan over het hier en nu. Dus wat je nu kan doen om weer grip op je leven te krijgen.

Psychodrama

Om de relatie uit te beelden tussen jou en de belangrijkste mensen in je leven wordt een soort toneelstuk gehouden. Door dit toneelspel voelen de emoties en gedachten die naar boven komen alsof het echt gebeurd. Dit kan helpen om te oefenen hoe je kan reageren in bepaalde situaties.

Oplossingsgerichte therapie

De oplossingsgerichte therapie is gericht op het einddoel. Er wordt heel erg gekeken naar wat jij, als cliënt, wilt bereiken. De psycholoog is veel meer vragend en niet erg sturend. Bij oplossingsgericht therapie wordt heel erg gehandeld vanuit de kracht van jezelf. Tevens wordt deze therapie vaak gecombineerd met meer probleemgerichte therapieën. Er wordt veelal samen met de psycholoog een plan of programma opgesteld om betere gevoelens te krijgen zoals jij wenselijk vindt.

Biofeedback gebaseerde therapie

Het lichaam geeft allerlei signalen af. Zo ook stress signalen die kunnen worden herkend. Bij biofeedback gebaseerde therapie wordt er gekeken naar het lichaam – en vaak het brein – om te zien welke oefeningen toegepast kunnen worden zodat je weer lekkerder in je vel zit. Met biofeedback gebaseerde therapie leer je om een natuurlijke, gezonde staat vast te houden.

Zelfhulpboeken

Er zijn diverse zelfhulpboeken. Veel professionals vinden dergelijke boeken te ‘licht’. Zelf geloof ik wel in dergelijke boeken. Althans, ze kunnen helpen om bewust te worden en om te snappen wat er met je gebeurd. Desondanks is een therapie of coaching met een expert vaak nodig om tot de kern van je burn-out te komen. Met een standaard boek gaat dit erg lastig worden..

 

Bij een burn-out behandeling worden voornamelijk de cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie en biofeedback gebaseerde therapie gebruikt.

Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in de stappen die bij een burn-out behandeling  worden doorlopen en welke therapieën en zoal worden gebruikt om te herstellen op een gezonde manier.

Wees vooral niet bang om de eerste stap te zetten, een gesprek met de huisarts kan zeker geen kwaad.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>