Wat is de beste ontspanningsoefening?

Er zijn diverse ontspanningsoefeningen te vinden op internet, en met goede reden! Soms heb je iets nodig om je weer met beide benen op de grond te plaatsen. Soms moet je je stress kwijt, een ontspanningsoefening kan daarbij helpen. Maar, welke is de beste?

Waarom is een ontspanningsoefening goed?

Ontspanningsoefeningen worden zoveel gebruikt omdat ze kunnen helpen met het onderdrukken van acute stress. Tijdens een paniekaanval of stress aanval kun je een ontspanningsoefening gebruiken om weer af te koelen. Voor je het weet heb je weer grip op de zaak.

Welke oefeningen zijn er zoal?

Er zijn tal van oefeningen om jou te helpen ontspannen. Te denken valt aan:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Visualisatie-oefeningen
  • Aanpassen en ontspannen
  • Herhalen van een mantra

De oefeningen hebben verschillende doeleinden. Sommige oefeningen helpen met name om acute stress te verminderen, andere ontspanningsoefeningen helpen om in het algemeen minder vatbaar te worden voor stress. Hoe dan ook, ontspanningsoefeningen kunnen een ware verrijking in je leven zijn. Je leert beter om te gaan met interne spanningen, waardoor je prettiger in je vel zult zitten.

Het hoeft overigens niet zo te zijn dat je een halfuur tot uur lang een oefening uit zit te voeren. Sommige, effectievere methodes helpen je al om meer ontspannen te worden na tien minuten. Ademhalingsoefeningen zijn bijvoorbeeld erg handig, omdat je ze vrijwel overal kunt uitvoeren en je niet lang nodig hebt om hiermee beter te ontspannen.

Wat is de beste oefening om te ontspannen?

De beste ontspanningsoefening is een ademhalingsoefening. De reden dat ademhalingsoefeningen zo krachtig zijn komt doordat het effect vrijwel meteen merkbaar is. Door je te focussen op je ademhaling kom je snel weer tot rust.

Ik raad je deze oefening aan zodra je in een crisissituatie terecht komt en een flinke dosis kalmte nodig hebt:

> Adem 5 keer langzaam in en uit

> Adem hierbij 3 seconden in en 5 seconden uit

> Voel je je al kalmer? Mooi.

> Ga net zolang door totdat je weer kalm genoeg bent.

Soms is het helemaal niet nodig om lang deze oefening uit te voeren. Een paar keer bewust in en uitademen kan al wonderen verrichten. Deze oefening is erg geschikt op kantoor, waar je niet altijd weg kunt lopen of een ruimte voor jezelf hebt. Zelfs met je collega’s erbij kun je eenvoudig deze oefening uitvoeren zonder je te hoeven schamen voor je collega’s over je denken.

De oefening kun je nog krachtiger maken door je ogen dicht te doen en een mantra te gebruiken. Tijdens inademen kun je bijvoorbeeld “Adem in. Adem in.” denken. Tijdens uitademen wil je misschien juist “Adem uit. Adem uit. Adem uit.” denken. Door zo bewust na te denken over je ademhaling zorg je dat je minder geneigd zult zijn om over andere (meer stressvolle) dingen na te denken. Een mantra is als het ware een soort “white noise”, die andere signalen overstemt.

Wil je meer Innerlijke Rust?

De online cursus Leven in het Nu gaat je helpen!

Stap uit je hoofd - en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Dank je wel - ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”Wanneer is deze ontspanningsoefening handig?

Deze oefening kun je gebruiken wanneer je even wat extra rust nodig hebt. Deze oefening werkt vooral goed als je al redelijk gestrest bent. Waarschijnlijk ben je je dan niet erg bewust van je lichaam, door dan juist op je lichaam en ademhaling te concentreren werkt erg effectief.

Voor de oefening uit wanneer…

  • .. Je op bed ligt en je wilt je gedachten een halt toe roepen;
  • …Je staat onder de douche en je wilt ontspannen zonder aan werk te denken;
  • ….Als je van je vrije tijd geniet, maar gestrest raakt door achterstallig werk;
  • …Wanneer je ergens tegenop ziet en stress aan je begint te knagen.

Deze oefening werkt minder goed om acute stress tegen te gaan. Hoe je omgaat met stress is veelal bepalend voor welke oefening bij jou aanslaat. Zodoende zou ik niet vertrouwen op deze oefening om acute stress een halt toe te roepen. Hier zijn betere oefeningen voor, die beter aansluiten bij wat jij als persoon nodig hebt.

Is dit werkelijk de beste ontspanningsoefening?

Je zult misschien denken dat deze oefening wel erg simpel en makkelijk is. Hoe kan het dan dat dit zo’n effectieve ontspanningsoefening is? Is dit werkelijk de beste ontspanningsoefening? Het antwoord is ja en nee. Ja omdat deze oefening voor vrijwel iedereen werkt, juist omdat hij zo simpel is. Nee omdat er betere oefeningen zijn, maar het is afhankelijk van hoe jij als persoon bent welke oefening voor jou werkt.

Sommige mensen houden meer van simpele ademhalingsoefeningen in plaats van meditatie. Anderen zien een rondje lopen als hun ontspanningsoefening. Het is erg afhankelijk van je persoonlijkheid welke ontspanningsoefening geschikt is voor jou. Daarom raad ik je aan om een aantal ontspanningsoefeningen uit te proberen. Dan ontdek je vanzelf wat voor jou wel werkt en wat niet. De oefening zoals in dit artikel omschreven kan een simpele, eerste stap zijn.

Waar vind ik nog meer ontspanningsoefeningen?

Een ontspanningsoefening die ik zelf erg effectief vind is meditatie. Helaas heeft meditatie nogal een imago van zweverigheid. Als ik je een uiterst effectieve ontspanningsoefening zou moeten aanraden blijft het toch meditatie. Mediteren kan je helpen om naar je lichaam te luisteren, om even stil te staan, om kalmte en focus te creëren. Het hoeft allemaal niet zo zweverig te zijn. Mediteren kan ook simpelweg zijn dat je let op je ademhaling en binnensluipende gedachtes blokkeert. Je kunt dan redelijk eenvoudig je hoofd leegmaken en even ontspannen.


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Bestel direct – nu voor € 67


 

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>