Authentiek leven in 3 stappen

Authentiek leven is leven op de manier waarop je dit zèlf wil. Niet zoals anderen het willen, niet zoals het ‘hoort’ – maar op de manier die jou gelukkig maakt. Ik geloof dat diep van binnen ieder mens deze behoefte heeft. Het is toch jouw leven? Stop ermee naar anderen te kijken om erachter te komen wie je zelf bent!

Doe het op jouw manier.

Niet-authentiek leven is als de kleding van een ander dragen: het zit nooit echt comfortabel. Zou het niet heerlijk zijn om je minder aan te trekken van wat anderen denken? Om de dingen op jouw manier te doen, ook al is dat niet-standaard? Om jezelf te blijven en je minder aan te hoeven passen?

Dat is geen raketwetenschap, je hebt er geen speciale talenten voor nodig. Maar het kost wèl tijd en oefening, want in onze opvoeding worden we vooral geconditioneerd om niet-authentiek te leven. Om die conditionering los te laten, zijn er drie stappen die je moet nemen:

Stap 1: Bepaal wat je tegenhoudt.

Wat je uitdaging ook is, wat je tegenhoudt is altijd angst. Dus waar ben je bang voor als je dingen gaat doen op jouw manier? Wat zou er kunnen gebeuren als je stopt dingen te doen die niet bij je passen?

Iemand zei ooit dat er slechts twee dingen zijn die ons tegenhouden: geld en de mening van anderen. Denk daar maar eens over na, want er zit veel waarheid in. Als we niet bang zouden zijn voor geldverlies, zouden we leuker werk zoeken. Als we niet bang zouden zijn voor de mening van anderen, zouden we gewoon doen wat wij willen…

Stap 2: Stop ermee naar anderen te kijken.

Of beter gezegd: Stop ermee naar anderen te kijken om erachter te komen wie je zelf bent! Je ontdekt nooit je authentieke zelf als je je blijft vergelijken met anderen. Dat is gewoon niet mogelijk, want dan blijf je uitgaan van wat anderen doen.

Waarom is het zo belangrijk wat anderen doen? Je bent toch geen kloon of kopie? Je hebt toch een eigen stem en je eigen gevoel? Het is menselijk om jezelf te vergelijken, maar je houdt zo wel een wedstrijd met anderen. Terwijl het eigenlijk gaat om het volgen van je eigen weg…

Stap 3: Accepteer jezelf zoals je bent.

Nu je je angst wat los hebt gelaten en je bent gestopt jezelf te vergelijken, is er nog een derde stap: Stop jezelf te veroordelen! Alleen met zelfacceptatie kun je een authentiek leven leiden. Hoe kun je je eigen weg volgen als je niet waardeert wie je werkelijk bent? Als je niet luistert naar wat je werkelijk wilt?

Dus accepteer jezelf zoals je bent. Totaal, zonder voorwaarden. Zonder de verwachting dat je anders zou moeten zijn. Zonder de illusie dat je iets anders zou moeten doen of iets anders zou moeten willen. Luister naar wat je gevoel je zegt. Waardeer je innerlijke stem. Respecteer je intuïtie.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Als je volgt wat jij zelf wilt, zul je steeds meer jezelf worden en dus ook steeds authentieker zijn…

Geitenboerderij of Karaokebar?

Er zijn natuurlijk mensen die het zo zat zijn, dat ze in één keer hun leven omgooien: ze verhuizen naar Chili en beginnen een geitenboerderij of een karaokebar. Gewoon omdat ze dat altijd al wilden doen. Maar dat is misschien niet voor jou. Soms is het makkelijker om stap voor stap iets te veranderen in je leven.

Je zult merken dat authentiek leven op veel weerstand stuit. Niet alleen in je omgeving. Alhoewel mensen helemaal niet zo bezig met je zijn, heeft wel iedereen een mening over wat je doet. Laat de mensen los die vinden dat je niet moet doen wat je gelukkig maakt. Koester de mensen die je de vrijheid gunnen dingen wèl op jouw manier te doen…

Weerstand tegen verandering.

Naast weerstand van anderen, zul je ook eigen weerstand ondervinden. Want het kost tijd en oefening om oude gewoonten los te laten. Mijn advies: doe het stap voor stap. Als het je lukt om elke keer jezelf iets minder te vergelijken met anderen, ben je op de goede weg.

Als je je elke keer iets minder druk maakt om de mening van anderen, dan begin je authentieker te leven. Als je steeds beter jezelf accepteert, dan komt er een enorme vrijheid in je leven: de vrijheid om compleet jezelf te zijn. De vrijheid om je eigen weg te volgen. Dat leef je het leven zoals je altijd al hebt gewild!

Wil je meer jezelf zijn en je eigen weg volgen? Bestel dan deze e-cursus:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

23 Affirmatie voorbeelden

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? 3 Tips

Groeien door je angst te overwinnen

  • Ik stuit zelf op heel wat weerstand wanneer ik mezelf ben, en dan welbepaald als ik naar iemand anders mijn grenzen stel of opstap wanneer ik ergens genoeg van heb.

    Ik krijg dan altijd commentaar van mijn echtgenoot of word zelfs door hem berispt !!!! en er volgt dan vaak een woordenwisseling want ik ben een vrije mens, ik heb ook rechten, ik woon in een land waar democratie aan de orde is, ik heb een andere visie.

    Ik weet verder niet hoe ik daarmee moet omgaan, een halt moet toeroepen naar hem. Indien iemand zo zou reageren naar mij zoals ik naar hem reageer zou ik het wel weten.

    De laatste keer heb ik hem gezegd dat ik van hem zou weggaan. Hoe duidelijker kan je zijn ?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >