Je wordt nooit tevreden met jezelf door het najagen van succes en erkenning. Waarom maakt je het jezelf zo moeilijk? Laat los wie je denkt dat je zou moeten zijn. Laat los wat je denkt dat je allemaal nog zou moeten doen. Wanneer is het ooit genoeg? Wat je eigenlijk zoekt is zelfwaardering. Dat is de bron van alles in je leven.

Het ligt niet aan jou…

Veel mensen die ik spreek hebben torenhoge verwachtingen van zichzelf. Vaak kunnen ze niet hieraan voldoen en dus zijn ze teleurgesteld in zichzelf. Hier is een inzicht: Als je niet kunt voldoen aan je verwachtingen, dan ligt het misschien niet aan jou. Dan ligt het misschien aan die verwachtingen! Heb je daar wel eens aan gedacht?

Wat moeten we doen voordat we tevreden zijn?

Om onszelf helemaal te accepteren, hebben we een eindeloze lijst verwachtingen: We moeten meer presteren. We mogen geen zwakke kanten meer hebben. We moeten meer vaardigheden ontwikkelen. We moeten meer erkenning en waardering van anderen krijgen. We moeten een beter, slimmer of sterker mens worden.

Als we aan al deze voorwaarden voldoen, ja, dan kunnen we eindelijk tevreden zijn over onszelf. Allereerst het slechte nieuws: Dat gaat je nooit, nooit, nooit lukken. Niemand wordt perfect. Hier is ook het goede nieuws: zonder al die verwachten ben je nu al tevreden over jezelf! Wees slim en maakt het niet zo moeilijk voor jezelf…


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Een recept voor ontevredenheid.

Het doel (tevreden zijn met wie je bent) is dus een prima doel! Maar het middel (voldoen aan alle verwachtingen), is het verkeerde middel. Het breng je nooit dichter bij je doel. Waarom niet? Als je meer presteert, dan wil je nog meer presteren. Als je waardering krijgt, dan wil je nog meer waardering. Als je jezelf hebt verbetert, dan kunt je altijd nòg beter. Het houdt nooit op…

Als je pas tevreden kunt zijn als je voldoet aan de verwachtingen van jezelf en andere mensen – dan heb je een recept voor ontevredenheid gecreëerd. Dan gaat nooit lekker smaken. Het blijft je een leeg gevoel geven. Dat kan ook niet anders, want juist die verwachtingen geven je nooit een voldaan gevoel. Het recept klopt gewoonweg niet!

Een recept voor tevredenheid.

Hier is een alternatief recept: Accepteer jezelf volledig, los van alle verwachtingen dat je ‘beter’ wordt. Dat is de enige weg naar volledige acceptatie. Acceptatie ligt altijd in het nu – nooit in de toekomst. Je accepteert jezelf nu – of je doet het niet. Er is geen tussenweg. Acceptatie inplannen voor volgende week dinsdag is zinloos…

Zie je in dat verwachtingen nooit kunnen leiden tot tevredenheid? Een verwachting dat iets beter moet zijn betekent per definitie dat je niet tevreden bent met wat er is. De verwachtingen dat jij beter moet zijn betekent dat je nu niet goed genoeg bent. Hoe kun je jezelf dan accepteren?

Na zelfacceptatie komt zelfliefde.

Hier is mijn gedurfde voorstel: “Houd onvoorwaardelijk van jezelf. Wat er ook gebeurt, wat je ook doet, wat anderen ook zeggen.” Van jezelf houden klinkt voor sommige mensen nogal zweverig, maar dat is alleen maar omdat ze het nog niet doen. Voor wie van zichzelf houdt, is het gewoon de realiteit…

Onvoorwaardelijk van jezelf houden is het loslaten van de verwachting dat je iemand anders moet zijn. Wordt je dan lui, arrogant of gemakzuchtig? Nee, natuurlijk niet. Wat je wèl wordt, is gelukkig met jezelf. En dan verandert alles: Je relaties met anderen komen meer in balans, prestaties zijn niet meer heilig, fouten maken mag, innerlijke spanning vermindert en tevredenheid groeit.

Wie heeft je ooit geleerd jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben?

Misschien niemand. Het is vrij ‘normaal’ dat onze eigenwaarde wordt ontleend aan onze prestaties en de erkenning van anderen. Maar toch geeft die koppeling je nooit een blijvend gevoel van zelfacceptatie, zelfvertrouwen en zelfliefde. Dat kan ook niet, want succes en erkenning liggen in de buitenwereld. Alleen eigenwaarde en zelfliefde liggen in jezelf.

Dit is wat de halve mensheid doet: op zoek gaan naar een manier om tevreden te zijn over zichzelf. Prestaties, werk, aandacht, erkenning, status, geld, bezittingen: met al deze dingen proberen we het gemis in onszelf te compenseren. We proberen de leegte op te vullen. Wees slim en begin bij jezelf – want daar ligt de werkelijke oplossing. De wereld is soms hard, dus moeten we wat zachter zijn voor onszelf!

Wil je tevreden zijn met wie je bent? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt