Je wordt nooit tevreden met jezelf door het najagen van succes en erkenning. Waarom maakt je het jezelf zo moeilijk? Laat los wie je denkt dat je zou moeten zijn. Laat los wat je denkt dat je allemaal nog zou moeten doen. Wanneer is het ooit genoeg? Wat je eigenlijk zoekt is zelfwaardering. Dat is de bron van alles in je leven.

Het ligt niet aan jou…

Veel mensen die ik spreek hebben torenhoge verwachtingen van zichzelf. Vaak kunnen ze niet hieraan voldoen en dus zijn ze teleurgesteld in zichzelf. Hier is een inzicht: Als je niet kunt voldoen aan je verwachtingen, dan ligt het misschien niet aan jou. Dan ligt het misschien aan die verwachtingen! Heb je daar wel eens aan gedacht?

Wat moeten we doen voordat we tevreden zijn?

Om onszelf helemaal te accepteren, hebben we een eindeloze lijst verwachtingen: We moeten meer presteren. We mogen geen zwakke kanten meer hebben. We moeten meer vaardigheden ontwikkelen. We moeten meer erkenning en waardering van anderen krijgen. We moeten een beter, slimmer of sterker mens worden.

Als we aan al deze voorwaarden voldoen, ja, dan kunnen we eindelijk tevreden zijn over onszelf. Allereerst het slechte nieuws: Dat gaat je nooit, nooit, nooit lukken. Niemand wordt perfect. Hier is ook het goede nieuws: zonder al die verwachten ben je nu al tevreden over jezelf! Wees slim en maakt het niet zo moeilijk voor jezelf…

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Een recept voor ontevredenheid.

Het doel (tevreden zijn met wie je bent) is dus een prima doel! Maar het middel (voldoen aan alle verwachtingen), is het verkeerde middel. Het breng je nooit dichter bij je doel. Waarom niet? Als je meer presteert, dan wil je nog meer presteren. Als je waardering krijgt, dan wil je nog meer waardering. Als je jezelf hebt verbetert, dan kunt je altijd nòg beter. Het houdt nooit op…

Als je pas tevreden kunt zijn als je voldoet aan de verwachtingen van jezelf en andere mensen – dan heb je een recept voor ontevredenheid gecreëerd. Dan gaat nooit lekker smaken. Het blijft je een leeg gevoel geven. Dat kan ook niet anders, want juist die verwachtingen geven je nooit een voldaan gevoel. Het recept klopt gewoonweg niet!

Een recept voor tevredenheid.

Hier is een alternatief recept: Accepteer jezelf volledig, los van alle verwachtingen dat je ‘beter’ wordt. Dat is de enige weg naar volledige acceptatie. Acceptatie ligt altijd in het nu – nooit in de toekomst. Je accepteert jezelf nu – of je doet het niet. Er is geen tussenweg. Acceptatie inplannen voor volgende week dinsdag is zinloos…

Zie je in dat verwachtingen nooit kunnen leiden tot tevredenheid? Een verwachting dat iets beter moet zijn betekent per definitie dat je niet tevreden bent met wat er is. De verwachtingen dat jij beter moet zijn betekent dat je nu niet goed genoeg bent. Hoe kun je jezelf dan accepteren?

Na zelfacceptatie komt zelfliefde.

Hier is mijn gedurfde voorstel: “Houd onvoorwaardelijk van jezelf. Wat er ook gebeurt, wat je ook doet, wat anderen ook zeggen.” Van jezelf houden klinkt voor sommige mensen nogal zweverig, maar dat is alleen maar omdat ze het nog niet doen. Voor wie van zichzelf houdt, is het gewoon de realiteit…

Onvoorwaardelijk van jezelf houden is het loslaten van de verwachting dat je iemand anders moet zijn. Wordt je dan lui, arrogant of gemakzuchtig? Nee, natuurlijk niet. Wat je wèl wordt, is gelukkig met jezelf. En dan verandert alles: Je relaties met anderen komen meer in balans, prestaties zijn niet meer heilig, fouten maken mag, innerlijke spanning vermindert en tevredenheid groeit.

Wie heeft je ooit geleerd jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben?

Misschien niemand. Het is vrij ‘normaal’ dat onze eigenwaarde wordt ontleend aan onze prestaties en de erkenning van anderen. Maar toch geeft die koppeling je nooit een blijvend gevoel van zelfacceptatie, zelfvertrouwen en zelfliefde. Dat kan ook niet, want succes en erkenning liggen in de buitenwereld. Alleen eigenwaarde en zelfliefde liggen in jezelf.

Dit is wat de halve mensheid doet: op zoek gaan naar een manier om tevreden te zijn over zichzelf. Prestaties, werk, aandacht, erkenning, status, geld, bezittingen: met al deze dingen proberen we het gemis in onszelf te compenseren. We proberen de leegte op te vullen. Wees slim en begin bij jezelf – want daar ligt de werkelijke oplossing. De wereld is soms hard, dus moeten we wat zachter zijn voor onszelf!

Wil je tevreden zijn met wie je bent? Bestel dan de volgende e-cursus:


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

18 antwoorden
 1. Arianne
  Arianne zegt:

  Ik vind al je artikels goed, super zelf. Ik leer er veel van en slaag ze telkens op. Ik probeer ze telkens ook opnieuw te lezen. Van mij krijg jij zeker een 10+++ voor al wat je schrijft. MVG

  Beantwoorden
 2. Richard
  Richard zegt:

  Hi Frank,

  Bedankt weer! Leuk om je blog te volgen.

  Ik ben nog wel benieuwd of je een praktische tip hebt om deze wijsheid aan je eigen ervaring te koppelen. Het ervaren is natuurlijk veel waardevoller dan het alleen ‘weten’ :-)

  Thanks, groetjes

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Richard,

   Graag gedaan :)

   Zelfacceptatie is een proces dat tijd nodig heeft, dus mijn advies is om de cursus Blijvend Zelfvertrouwen (zie de link onderaan het artikel) te volgen.

   Maar een korte praktische tip om mee te beginnen, is deze:

   Elke keer als je weerstand tegen jezelf bemerkt (iets dat je niet goed doet of iets in jezelf waar je moeite mee hebt), beslis dan:
   “Dit is oke. Ik waardeer mezelf. Ik ben goed zo. Het is goed genoeg.”

   Of iets dergelijks in je eigen woorden…

   Tot zover de korte praktische tip:
   nu alleen nog duizend keer oefenen, want er zijn vele lagen van weerstand die we 1 voor 1 moeten opruimen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. Paul Verkroost
  Paul Verkroost zegt:

  Dit is een mooi artikel, die ik zeker meerdere keren gaat lezen..;)
  Ik ben nog maar net bezig, met me cursus, blijvend zelfvertrouwen. En Hoop nog veel tips te mogen ontvangen!

  Met vriendelijke groet,

  Paul Verkroost

  Beantwoorden
 4. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik ben het proces van zelfacceptatie 2 jaar geleden gestart. (met Newstart, blijvend zelfvertrouwen) Ik ben een stuk liever voor mezelf geworden en alleen dat al maakt me gelukkig. Ik ben super tevreden met kleine momentjes en deel die vaak met mijn kids.

  Van de wildwaterbaan naar het kabbelende riviertje, dat houd ik een stuk langer vol.

  Beantwoorden
 5. T
  T zegt:

  Frank ik waardeer je artikelen, dus kleine moeite om te liken.
  Waardering omdat je zonder oordeel, met een open blik, meningen naast elkaar laat bestaan, en daarna de kern eruit haalt.

  Beantwoorden
 6. Justine
  Justine zegt:

  Dag Frank

  Heel fijn om geregeld een dosis positieve energie te ontvangen en een reminder om mezelf trouw te blijven.
  Liefs
  Justine

  Beantwoorden
 7. Anne
  Anne zegt:

  Beste Frank,

  In elk artikel dat ik van je lees herken ik mezelf. Ik heb van alles wel een beetje. Stukje bij beetje ben ik de negatieve gevoelens aan het afbreken. Al jaren! Jouw adviezen geven me houvast en leren mij dat ik goed ben zoals ik ben. Dat ik klaar ben. Het is goed zo.

  Bedankt voor al deze mooie inzichten.

  Anne

  Beantwoorden
 8. albert
  albert zegt:

  Dag Frank,

  Weer een mooi en waardevol artikel, ik merk aan mezelf dat ik er veel aan heb, zoals je al een keer tegen mij hebt gezegd, we gaan er voor, maar wel met kleine stapjes. Heb net 3 week achter de rug dat het perfect ging, er kwam voor mij, om een begrijpelijke redenen een klein dipje, maar merk aan mijzelf dat de periodes dat het iets minder gaat steeds kleiner worden, mede door het lezen van deze artikelen.

  vr.gr. Albert

  Beantwoorden
 9. M
  M zegt:

  Beste Frank,

  Hartelijk dank voor dit interessante artikel, het klopt allemaal als een bus! Soms is het echter niet eenvoudig, als je verdriet hebt of niet lekker in je vel zit. Maar…
  na regen komt altijd weer zonneschijn!

  Hartelijke groet en veel succes

  Beantwoorden
 10. Mehmet
  Mehmet zegt:

  Beste Frank,

  Ik ben sinds kort begonnen aan je cursus en het bevalt me zeer goed.
  Dit artikel vind ik zeker boeiend en leuk om te lezen.
  Graag ontvang ik meer tips van je en ik lees graag nog meer artikels van je.

  Bedankt voor deze mogelijkheid.

  Met vriendelijke groet,
  Mehmet

  Beantwoorden
 11. Serina
  Serina zegt:

  Hallo Frank,

  Dankjewel voor je wijze woorden, mooie inspiratie om het steeds meer toe te passen in mijn leven. Weer even de bewustwording bij mezelf vinden waar het eigelijk allemaal om draait, en dat is de liefde.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.