fbpx

7 Mythes over doelen bereiken

Als ik mijn doel bereik, heb ik alles wat ik wil. Ik moet meer weten om mijn doel te bereiken. Ik doe gewoon wat anderen doen. Ik leer alleen van mijn successen. Doelen bereik je in één keer. Ik begin gewoon en zie het dan wel. Ik moet rekening houden met wat ik kan. Dit zijn de 7 mythen over doelen bereiken!

Mythe 1: Als ik mijn doel bereik, heb ik alles wat ik wil.

Dit is de grootste mythe. Het is de reden waarom mensen zo rusteloos zijn. We denken: “Als ik mijn doel bereik, dan ben ik gelukkig. Dan kan ik eindelijk achterover leunen en genieten van het leven. Dan kan ik eindelijk tevreden zijn.” Maar wat je werkelijk zult ervaren, is dat er dan onmiddellijk een nieuw doel komt: nog groter, nog uitdagender, nog beter.

Dit stopt nooit. Er zal altijd een nieuwe uitdaging komen en je zult altijd op weg zijn naar het volgende doel. De enige manier waarop dit stopt, is als jij het stopt. Doorzie de illusie dat doelen gelukkig maken. Draai het om: Geniet van het proces, doe wat je nu leuk vindt. Dan ben je al gelukkig en heb je automatisch dus je einddoel bereikt.

Mythe 2: Ik moet meer weten om mijn doel te bereiken.

Dit is een van de oorzaken van uitstelgedrag. We denken: ”Ik heb meer kennis nodig, dan ben ik beter voorbereid.” Ook dit is een misverstand. Het gaat niet om meer weten, het gaat om meer doen met wat je al weet. Wat je nodig hebt, is ervaring. Draai je mythe om: “Ik moet meer doen om mijn doelen te bereiken.”

Dat is de weg naar succes. Actie maakt het verschil tussen droom en werkelijkheid.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Je kunt leren tot je erbij neervalt, visualiseren tot je zwart ziet en fantaseren tot je de werkelijkheid niet meer herkent – maar alleen met actie bereik je je doel. Geloof je me niet? Fantaseer dan maar eens dat je koffie zet en vertel me dan of je dat ook echt is gelukt…

Mythe 3: Ik doe gewoon wat anderen doen.

We hebben de neiging ons succes af te meten aan wat anderen doen. Doen we het beter (of net zo goed), dan voelen we ons succesvol. Doen we het minder, dan voelen we ons tekortschieten. We proberen elkaar te overtuigen dat we succesvol zijn en vergeten het belangrijkste: Het gaat niet om de vergelijking met de ander, het gaat om onszelf.

Succes heeft alleen zin als het persoonlijk succes is. En wie bepaalt dat uiteindelijk? Doet het er toe hoe anderen het doen? Is dat echt belangrijk? Vergeet elke vergelijking en ga uit van jezelf. Als jij doet wat je wilt, dan ben je succesvol. Doen wat anderen doen is een recept voor oppervlakkigheid. Als je doet wat anderen doen, krijg je wat anderen ook krijgen. Past dat wel bij jou?

Mythe 4: Ik leer alleen van mijn successen.

We denken dat de weg naar ons doel van succes tot succes loopt. In de werkelijkheid loopt de weg naar succes van fout naar fout. En dat is helemaal prima! Zolang we leren van onze fouten en niet opgeven, zullen we uiteindelijk succesvol zijn.

De grootste lessen die ik heb geleerd, waren allemaal het resultaat van grote fouten. Als je weet wat niet werkt, weet je automatisch ook wat wèl werkt. Een fout zorgt ervoor dat je inziet wat je moet verbeteren of wat beter bij je past. Een fout is niets meer dan een resultaat waar je van kunt leren. Wees niet bang om fouten te maken, ze zijn zo waardevol!

Mythe 5: Doelen bereik je in één keer.

We willen allemaal ‘instant-succes’. Even een Appje downloaden en klaar: we hebben onze doelen bereikt. De werkelijkheid is anders: Hoe groter je doel, hoe meer tijd en energie je moet investeren. Als de beloning groot genoeg is, is die investering het altijd waard.

Heb je in één les leren fietsen, zwemmen of autorijden? Nee toch? Doelen bereik je stap voor stap. Hoe meer stappen je neemt, hoe meer kans dat je je doel bereikt. Het tegendeel is ook waar: hoe minder stappen, hoe minder kans dat je je doel bereikt. Maak veel stappen en je komt vanzelf bij de finish!

Mythe 6: Ik begin gewoon en zie het dan wel.

Alhoewel actie en stappen nemen essentieel zijn, moet je wel weten in welke richting! Als je niet weet waar je naar toe gaat, heeft het ook geen zin om harder te lopen. Als je niet weet waar je naar toe gaat, hoe groot is dan de kans dat je er komt? Ga je op vakantie door in de auto te stappen en gewoon te zien waar je uitkomt?

Dat is natuurlijk prima, misschien past dat bij je. En toch: Als je weet dat je naar Italië wilt, heb je je richting al gevonden. En als je weet dat je graag Rome wilt bezoeken, is je doel helder. Hoe beter je weet wat je wilt bereiken, hoe groter de kans is dat je het ook daadwerkelijk bereikt.

Mythe 7: Ik moet rekening houden met wat ik kan.

We stellen vaak toekomstige doelen op basis van onze huidige vaardigheden. Een grote vergissing! Onderschat nooit wat je allemaal kunt bijleren. De meeste vaardigheden zijn binnen een jaar aan te leren. Als je rekening houdt met wat je nu kunt, doe je jezelf tekort. Dan stel je je doelen te laag. Beter is het om jezelf af te vragen: “Wat voor vaardigheden heb ik nodig om mijn doel te bereiken? Hoelang kost het om me om deze te ontwikkelen?”

Hoe bereik je nu je doel? Hoe krijg je nu wat je wilt? Ontdek het zelf:


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Bedankt Frank,
  Ik lees nog elke keer graag jouw inzichten.
  Heb er veel steun aan!
  Heel veel dank.
  Groet

 • Frank De Moei schreef:

  Beste P,

  Dat is heel goed te horen – dank je voor je feedback :)

  Fijn dat de artikelen en inzichten je kunnen helpen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >