fbpx

De enorme kracht van een dagelijkse gewoonte

Een gelukkig en succesvol leven is niet iets dat je zomaar overkomt. Het wordt langzaam gecreëerd door een paar goede dagelijkse gewoonten. Als je die elke dag herhaalt, gebeuren er uiteindelijk wonderen. Een gewoonte wordt door herhaling een onderdeel van je karakter. En je karakter bepaalt de kwaliteit van je leven. Dat is de kracht van herhaling!

Is het overdreven dat gewoonten je leven bepalen?

Helemaal niet. Kleine dingen die regelmatig herhaald worden, maken een enorm verschil op termijn. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je elke dag zou sporten? Als je elke dag oefent met een nieuwe taal? Als je elke dag iets bijleert op je vakgebied? Als je elke dag iets leert over jezelf?

Veel dingen lijken zo onbetekenend. Je denkt: “Ach, wat maakt het uit. Ik eet die ene zak chips toch maar op, ik stel mijn administratie wel uit tot de volgende maand, ik ontspan of sport wel als vakantie heb. Wat maakt het uit? Het is maar één detail.” Maar als je die details niet beheerst, dan beheersen ze op lange termijn jou en jouw leven.

Alles in je leven is een gevolg van gewoonten.

Hoe kunnen sommige mensen 250 kilo wegen? Is dat het resultaat van één broodje kip? Hoe kunnen sommige mensen in chronische financiële problemen raken? Is dat het resultaat van één keer te veel uitgeven? Hoe kunnen sommige mensen een burn-out krijgen? Is dat het resultaat van één keer hun grenzen voorbijgaan? Natuurlijk niet.

Alles in je leven is een gevolg. Elke baan, elke relatie, elke geestelijke of lichamelijke conditie, elke bankrekening en elk succes is het resultaat van honderden kleine stappen die er aan vooraf gaan. Je kunt precies voorspellen waar je over tien jaar zal zijn. Kijk naar je dagelijkse gewoonten en vermenigvuldig die met de factor 3560. Dat is het aantal dagen in tien jaar.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Waar brengen je gewoonten je naar toe?

Dat is de vraag: “Waar zul je over tien jaar zijn met je huidige gewoonten?” Ik geef je een aantal voorbeelden:

1. Een vriendin vertelde me over een veertiger die ze kende. Het lukt hem niet om zijn tenen aan te raken. Hij kwam – serieus – niet verder dan zijn knieën. De oorzaak? Nooit gesport in de afgelopen twintig jaar. Dezelfde dag zag ik een foto van een tachtigjarige man op een skateboard. De oorzaak? Een leven lang gesport, elke dag een beetje. Als het gaat om gezondheid, is een gewoonte veel belangrijker dan je leeftijd.

2. Ik lees ruim twintig jaar boeken over persoonlijke groei. Elke dag een paar bladzijden. Een paar bladzijden stelt niet veel voor, maar na twintig jaar heeft het geleid tot prachtige inzichten over geluk en succes. Ik ben overigens de eerste om toe te geven dat er altijd ruimte is voor nieuwe inzichten! Tegelijkertijd zie ik ook mensen die nooit lezen of leren. Ze hebben geen idee wat hen bezielt, motiveert of inspireert. Ze weten niet de echte oorzaken van hun uitdagingen. Allemaal het resultaat van een paar bladzijden per dag lezen – of niet.

3. Sommige mensen stellen alles uit. Ze wachten op de vakantie voordat ze zich kunnen ontspannen. Ze wachten tot Oud en Nieuw voordat ze een nieuwe gewoonte ontwikkelen. Ze wachten tot het weekend voordat ze iets leuks gaan doen. Een van mijn beste vrienden is een meester in de kunst van het leven. Hij stelt niets uit en geniet van elk moment. Elke dag doet hij wel iets interessants.  Als je elke dag iets herhaalt, heb je na een maand jezelf een nieuwe gewoonte aangeleerd. Al is het naar de gewoonte om te genieten van je leven…

Een gewoonte wordt onderdeel van je karakter.

Wat een goede gewoonte is, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Laat mij je niet vertellen wat je moet doen. Je weet zelf onmiddellijk wat goed of slecht voor je is. Je weet waar je door gestimuleerd wordt en waar je door afgeremd wordt. Je weet wat je op termijn plezier geeft en wat je op termijn stress oplevert. Onderschat nooit de kracht van herhaling – ook niet van gewoonten die je niet goed voor je zijn.

Een gewoonte wordt uiteindelijk een deel van je persoonlijkheid, een deel van je karakter. Geloof je me niet? Laat ik je dan een vraag stellen: “Hoort tandenpoetsen bij jou als persoon?” Ja, toch? Een gewoonte is net als tandenpoetsen: We moeten het herhalen voor het beste resultaat. Als we dat doen, dan merken we weinig verschil op de eerste dag – maar een enorm verschil op de honderdste dag! Het is het verschil tussen een kunstgebit of een stralend gebit.

Onderschat nooit de kracht van herhaling.

Waarom ontwikkelen sommige mensen goede gewoonten en anderen vooral slechte gewoonten? Kennelijk is het voor sommige mensen makkelijk elke dag te bewegen, te ontspannen, contact te maken met dierbaren, te werken aan hun doel of persoonlijke ontwikkeling. En kennelijk vinden andere mensen dat moeilijk en slaan ze het over. Voor de één is een goede gewoonte makkelijk te doen – en voor de ander is het makkelijker het te laten.

Onderschat nooit de kracht van herhaling. Alles wat je wilt bereiken wordt bereikt door duizend kleine stappen. Elke kleine stap kost weinig moeite, maar opgeteld geven ze een verbazingwekkend groot resultaat. Bepaal de vijf belangrijkste doelen in je leven en vraag jezelf: “Wat moet ik elke dag doen – hoe klein dan ook – om dit te bereiken?” Dat weet je welke dagelijkse gewoonten je succes en geluk gaan brengen!

Dit gaat je helpen sneller èn slimmer je doelen te bereiken:


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>