7 illusies die je geluk in de weg staan

Wat houdt je tegen om je nu goed te voelen? Geluk is je geboorterecht. Je hoeft je geluk niet uit te stellen tot later. Je hoeft het niet te verdienen. Je zult het nooit vinden door iemand anders te worden. Doorbeek de illusies die je tegenhouden je goed te voelen. Gelukkig zijn is een beslissing. Dit zijn de 7 illusies van geluk:

Illusie 1: Ik wil ergens anders zijn.

“Ergens anders is het beter dan waar ik nu ben. Ik had al véél verder moeten zijn. Zat ik maar in een warm land. Werkte ik maar bij een ander bedrijf. Was ik maar in een andere situatie.” Je ziet, de varianten op deze illusie zijn eindeloos. Alle varianten gaan uit van dezelfde gedachte: Waar je bent, is niet de goede plek.

Mijn stelling is: Waar je bent is wél de beste plek, want daar ben jij! Het is de enige plek waar je nu bent en je kunt alleen nu gelukkig zijn – of niet. Dus maak het beste van waar je bent. Je hoeft nergens anders te zijn. Bovendien: Waar je ook naar toe gaat, je neemt altijd jezelf mee. Dus kun je maar beter tevreden zijn met jezelf!

Illusie 2: Ik wil iemand anders zijn.

Tevreden zijn met wie je bent is onmogelijk als je niet waardeert wie je nu bent. Waarom zou je iemand anders moeten zijn? Dan ga je er vanuit dat je nu niet goed genoeg bent. En wie heeft je dat wijsgemaakt? Veel mensen werken hard aan zichzelf. Ze proberen een soort perfecte versie – een ideaalbeeld – van zichzelf te worden.

Laat dat los. Ik ben ook niet ideaal of perfect – maar ik ben wel tevreden met wie ik ben. Ondanks mijn gebreken en fouten. Perfectie is een illusie – maar zelfacceptatie is wèl haalbaar. Wees blij met je goede punten en vergeet je slechte. Wees trots op wie je bent en accepteer je imperfectie. Imperfectie maakt mensen leuk en interessant. Als je iemand anders wilt zijn, kun je lang wachten. In dit leven kun je alleen maar jezelf zijn…

Illusie 3: Ik verdien geen geluk.

“Ik ben het niet waard om geluk te ervaren. Het zal me nooit meezitten. Ik verdien het niet om een fijn leven te hebben.” Ook deze illusie heeft tientallen varianten. Ergens in ons verleden is de gedachte ontstaan dat we het niet verdienen ons goed te voelen. Dan wordt het nu tijd om afscheid te nemen van die gedachte!


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Wat moet iemand doen om geluk te verdienen? In mijn ogen helemaal niets. Iedereen heeft recht op geluk, net zoals iedereen recht heeft op zuurstof. Dat is namelijk je geboorterecht. Laat de gedachte los dat er iets mis met je is. Geluk is niet iets dat je moet verdienen, het is iets dat je alleen hoeft toe te laten. Laat het schuldgevoel los, want er is niets om je schuldig over te voelen.

Illusie 4: Ik word later wel gelukkig.

Zoals ik wel vaker schrijf: Geluk is geen doel in de toekomst, geluk is een beslissing in het nu. Je besluit nu gelukkig te zijn – of je besluit je geluk uit te stellen. De keuze is aan jou. Mijn advies: stel je geluk nooit uit! Door dat misverstand is de helft van de mensheid continu op weg naar een betere toekomst – en in de tussentijd vergeten ze te leven.

Er is niets wat nu ontbreekt om gelukkig te kunnen zijn. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die zich goed voelen in minder goede situaties. Als je wacht tot je later gelukkig zult zijn, houd er dan rekening mee dat je blijft wachten. Er zal altijd iets ontbreken dat voorkomt dat je je nu goed voelt.

Illusie 5: Geluk is saai.

Sommige mensen hebben deze overtuiging. Ze associëren geluk met burgerlijkheid, stilstand of soft gedoe. Nee, altijd werken aan de toekomst: dat is spannend! Een chaotisch leven vol met diepe dalen, dat is vooruitgang! Altijd doorgaan zodat je nooit iets voelt, dat is pas stoer! Wees voorzichtig waar je geluk mee associeert, want dàt zul je krijgen…

Illusie 6: Lijden is onvermijdelijk.

“Je kunt niet altijd gelukkig zijn. Hoe kun je gelukkig zijn als er zo veel leed is op deze wereld? Gelukkige mensen leven in een fantasie, de werkelijkheid is veel harder.” Dit zijn weer een aantal overtuigingen die je geluk in de weg staan. Niet toevallig zijn de mensen die dit denken dan ook inderdaad te weinig gelukkig.

Natuurlijk kun je niet elke seconde gelukkig zijn, natuurlijk is de werkelijkheid niet altijd fijn. Maar hier is een inzicht: Pijn is onvermijdelijk, maar lijden is optioneel. Veel lijden wordt gecreëerd in ons hoofd. Onze verwachtingen en overtuigingen leggen een extra laag van lijden over een al pijnlijke situatie. Waarom extra lijden als het niet nodig is? Houd je blik positief en je verwachting realistisch.

Illusie 7: Geluk zit in grote dingen.

“Ik was gelukkig toen ik trouwde. Ik zal gelukkig zijn als ik promotie maak. Ik ben pas gelukkig als ik een partner vind of op vakantie ga.” Als je alleen gelukkig kunt zijn als er spectaculaire dingen gebeuren, dan ben je misschien één keer per twee jaar gelukkig. Niet voldoende! Geluk zit vooral in de kleine dagelijkse dingen.

Je vermogen om te genieten van ‘normale’ dingen, maakt je een meester in gelukkig zijn. Of beter gezegd: Als je geluk afhankelijk maakt van spectaculaire dingen, ben je een slaaf van je hoge verwachtingen. Maar als je geluk afhankelijk maakt van alledaagse dingen, word je meester van het moment. En alleen in dit moment kun je gelukkig zijn, weet je nog?

Wil je gelukkiger zijn met jezelf en met je leven? Bestel dan deze e-cursus:


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Een mooi artikel waar heel veel in zit. Toch merk ik ook dat als ik niet plan of voldoende doe ik dood ongelukkig wordt. Ik loop dan steeds achter de feiten aan of ik wordt passief en daardoor lusteloos. Een beetje naar de toekomst kijken om te plannen of om dromen waar te kunnen maken is dan toch helemaal niet verkeerd?

 • Nee hoor Peter, daar is niets mis mee. Zoek de balans die het beste bij je past, tussen doen en laten, tussen nu en later.

  Balans is het toverwoord voor eigenlijk alles. Je merkt snel genoeg als je je persoonlijke balans hebt gevonden, want daar vindt je energie en plezier.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • georgine schreef:

  Mooi artikel. Komt op het juiste moment. Danke!

 • Hallo Frank,

  Dank u wel voor uw mailke.
  Zo bedoeld u het goed moet mezelf inspannen om het anders te doen.
  Dank voor de ” 7.Illusies die je geluk in de weg staan.”
  Zeer leerrijk uw opvattingen,” neem zelf verantwoordingen over je leven.”
  Het ligt niet aan anderen,moet mezelf eerst veranderen,
  leren anders denken,positief opnemen.
  Frank dank & Groetjes

 • Yolanda Lippens schreef:

  Weer een pareltje Frank… net gedeeld op Facebook.

 • Dank je wel Yolanda :)

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >