Werk niet aan je problemen – werk aan jezelf

Een actief persoon werkt aan zijn problemen, maar een wijs persoon werkt aan zichzelf. Elke uitdaging is een afspiegeling van wat je nog in jezelf mist. De reden dat je deze uitdaging hebt, is zodat je ervan kunt leren en verder groeien. Problemen blijven terugkomen totdat je ze oplost. En de kern van elke uitdaging ligt altijd in jezelf.

Is het toeval dat je deze uitdaging hebt?

Problemen in ons leven zijn zelden toevallig. Ze zijn het resultaat van de keuzes die we hebben gemaakt. Ik heb bijvoorbeeld eens een heel slechte relatie gehad. Op dat moment begreep ik niet waarom. Ik verdiende toch beter dan dit? Pas later werd het duidelijk: Ik had een slechte relatie omdat ik ‘slechte’ keuzes had gemaakt. Het was geen toeval, het was logisch!

Wat waren mijn slechte keuzes? Ik was mezelf voorbij gelopen, had gekozen voor iemand die niet bij me paste, gaf niet genoeg mijn grenzen aan, was niet bereid om een einde te maken aan de relatie, enzovoort, enzovoort. Het lag dus eigenlijk gewoon aan mezelf. Dat inzicht was misschien confronterend, maar ook bevrijdend. Want ik kon zelf besluiten andere keuzes te maken…

Waarom hebben we steeds dezelfde uitdagingen?

Dat gold – en geldt nog steeds – voor al mijn uitdagingen. En waarschijnlijk ook voor die van jou. Maar de oorzaak van elke uitdaging in ons leven zijn de keuzes die we maken: voor, tijdens en nà die uitdaging. Is dat geen opluchting? Nu kunnen we er ook iets aan doen!

Hier is een tweede inzicht:

Als je werkt aan je probleem – maar niet aan jezelf – dan is er een grote kans dat je probleem terugkomt.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Als je weggaat, gaat je probleem dan ook weg?

In het voorbeeld van mijn slechte relatie: daarvoor had ik óók een slechte relatie. Ook in die relatie had ik dezelfde uitdagingen: Ik liep mezelf voorbij, koos voor iemand die niet bij me paste, gaf niet mijn grenzen aan, enzovoort, enzovoort…

In de eerste relatie dacht ik dat het probleem opgelost zou worden door te stoppen met die relatie. Geen relatie – geen probleem, nietwaar? In de tweede relatie kwam ik erachter dat ik niets geleerd had. Ik had nog steeds dezelfde uitdagingen. De relatie was anders, maar de uitdaging was exact hetzelfde. Waarom? Omdat de uitdaging in mijzelf lag. Ik miste nog de inzichten voor gezonde, fijne en stabiele relaties.

3 Vragen voor elke uitdaging.

Uitdagingen in de buitenwereld zijn bijna altijd een afspiegeling van uitdagingen in onszelf. Of het nu om relaties, werk, gezondheid, financiën, geluk of wat dan ook gaat. Ze zijn er niet toevallig. Wat we ook doen, waar we ook zijn – we nemen altijd onszelf mee. En dus óók onze uitdagingen…

Dus kijk eens naar de uitdaging die je nu hebt. Die geeft je drie belangrijke inzichten:

1. Welke keuzes in het verleden hebben dit veroorzaakt?
2. Wat voor andere keuzes moet je in de toekomst dus maken?
3. Wat moet je in jezelf veranderen om dit blijvend op te lossen?

Ik ben er ingerold, maar hoe rol ik er weer uit?

Bijvoorbeeld: Je zit in je vierde baan en ook in deze baan heb je het totaal niet naar je zin. Een dag op je werk is net zo inspirerend als het kijken naar een witte muur. De antwoorden op de bovenstaande vragen kunnen bijvoorbeeld zijn:

1. Welke keuzes in het verleden hebben voor deze uitdaging gezorgd?
Ik heb niet goed onderzocht wat ik ècht leuk vind en ben maar gewoon ergens ingerold. Ik heb gekozen voor gemak en niet voor wat ik echt wil.

2. Wat voor andere keuzes moet je in de toekomst dus maken?
Ik moet beter onderzoeken welk werk echt bij me past. Als ik doorga met baantjes die me niet inspireren, dan verandert er niets.

3. Wat moet je in jezelf veranderen om dit blijvend op te lossen?
Ik moet naar binnen kijken in plaats van naar de buitenwereld. Ik moet uitgaan van wat ik zelf wil in plaats van alleen maar kijken naar wat gemakkelijk of beschikbaar is.

Deze vragen kun je toepassen op elk gebied. Ik raad je aan om er de tijd voor te nemen en het op te schrijven. Pas als je zwart op wit ziet wat je opschrijft, begrijp je ècht wat je uitdaging is. En pas dan kun je het ook oplossen…

5 Inzichten in elke uitdaging.

Ga ervan uit dat:

1. Deze uitdaging niet toevallig is.
2. Deze uitdaging een afspiegeling is van iets dat je in jezelf ‘moet’ veranderen.
3. Deze uitdaging er is zodat jij ervan kunt leren en verder groeien.
4. Als je niets doet, de uitdaging in een andere vorm blijft terugkeren in je leven.
5. Als je wel iets doet, de uitdaging blijvend wordt opgelost.

Luie mensen laten alles zoals het is. Of je moet toevallig erg verlicht zijn en alles accepteren zoals het op je pad komt. Actieve mensen werken aan hun problemen en uitdagingen. Dat is al heel erg goed! Maar er is nog een betere variant: Wijze mensen werken aan zichzelf.

In jezelf ligt de kern van elke uitdaging – en dus ook de bron van elke oplossing.

Wat doe je als je in een kuil valt?

Stel dat je in een kuil valt. De luie mens blijft liggen en denkt: “Ach, zo is het nu eenmaal. Ik kan er toch niets aan veranderen.” De actieve mens probeert eruit te klauteren. Hopelijk is dat voldoende, maar vaak vallen ze weer in een andere kuil. De wijze mens neemt ook actie, maar denkt óók na waarom ze überhaupt in die kuil zijn terechtgekomen.

Wat als je echt bewust bent van je keuzes en goed oplet, is een kuil nooit een verrassing. Je ziet hem aankomen, je valt er niet toevallig in. Dat is wat mij betreft het grootste pluspunt van persoonlijke ontwikkeling: Je voorkomt dat je keuzes maakt waar je je niet goed bij voelt. Want voorkomen is beter dan genezen, nietwaar?


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

10 Beperkende gedachten waarmee je jezelf saboteert

Hoe kun je je leven veranderen – of verbeteren?

De juiste keuze maken in 10 minuten

 • Nellie schreef:

  Geweldig frank. Houw me op de hoogte en succesvol gezond 2017

  • Dank je wel Nellie, jij ook een gelukkig en succesvol 2017 gewenst :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Adriana schreef:

  Wat een bevestiging op het pad wat door mij gekozen is, zo herkenbaar dit verhaal.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >