Wees blij met je lichaam, want het is het enige lichaam dat je hebt. Misschien is het niet perfect, misschien valt er een hoop aan te verbeteren. Maar vergeet niet hoe fantastisch het al werkt, 24 uur per dag. Waardeer het en wees er blij mee, want je lichaam is het grootste geschenk dat je ooit hebt gekregen!

Je bent een medisch wonder.

Even een paar feiten over je lichaam: Dagelijks slaat je hart ongeveer 100.000 keer. Je hebt 100.000 kilometer aan bloedvaten en je hart pomp dagelijks 8000 liter bloed rond. Ook haal je 15.000 keer adem: dat is twee miljoen liter lucht per dag. Je neus kan 50.000 verschillende geuren onthouden. Je hebt ongeveer 600 spieren en je gebruikt er 17 om te lachen en 43 om te fronzen. Een goede reden om meer te lachen, want het is een stuk ontspannender…

Miljarden cellen in je lichaam werken samen om ervoor te zorgen dat je eet, loopt, denkt, praat, ruikt, voelt en dit artikel leest. Je lichaam is eigenlijk een microkosmos: een mini-heelal vol met cellen, zenuwen, spieren en botten die allemaal perfect samenwerken en in jouw dienst staat. Ben je niet onder de indruk? Dat zou je wel moeten zijn, want je bent een medisch wonder!

Het grootste cadeau.

Je lichaam is waarschijnlijk het grootste cadeau dat je hebt gekregen. We realiseren ons dat niet, want het werkt allemaal zo vlekkeloos. Waarom zijn we niet verbaasd over de ongelofelijke prestaties van ons lichaam? Waarom zijn we er vaak niet tevreden over? Er zijn meestal twee redenen: Of onze gezondheid laat te wensen over, of we zijn niet zo tevreden met ons uiterlijk.

Ik schrijf niet veel over lichamelijke gezondheid, want geestelijke gezondheid is mijn specialisme. En toch zijn deze twee heel sterk met elkaar verbonden. Stress ontstaat in je hoofd en uit zich in je lichaam. Spanning in je gedachten leidt tot spanning in je spieren, je zenuwen en zelf je organen. Die spanning gaat ten koste van je energie en lichamelijke balans. Alles is met elkaar verbonden…

Je lichaam is één groot energieveld.

Dit is een mooie uitspraak: “Wees zuinig op je knieën, want je zult ze missen als ze er niet meer zijn.” Onderhoud je lichaam, zet het in beweging, rek je spieren en vooral: ontspan, ontspan, ontspan! Het lichaam is een energetisch geheel, het is meer dan een stel botten met wat organen ertussen. Het is één groot energieveld, ook al kun je dat niet zien…

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt elke ziekte veroorzaakt door een blokkade in de energiebanen. Deze energiebanen (meridianen) zijn als rivieren in je lichaam die elke cel vullen met levensenergie (Qi – spreek uit Tsji). Als de Qi niet meer stroomt, krijgt het lichaam klachten. In China ziet je talloze mensen ’s ochtends gezondheidsoefeningen doen. Het doel: vrij laten stromen van de Qi, de energie van het leven.

Wat is balans is, hoe je niet te repareren.

In het Westen gaan we pas ná een ziekte iets doen. We slikken een pil, gipsen een been, transplanteren een orgaan, enzovoort. De Oosterse geneeskunde is meer gefocust op preventie. Want alles wat in balans is, hoef je achteraf niet meer te repareren, nietwaar? Dat is overigens ook mijn filosofie over het leven: houd alles in balans, dan hoef je het achteraf niet meer te reparen…

We zijn in het Westen erg afhankelijk van de farmaceutische industrie. Voor alles gebruiken we pillen die onderdrukken, remmen, verdoven repareren of versterken. Daarmee gaan we helaas voorbij aan de ongelofelijke kracht van ons eigen lichaam en van de natuur zelf. Ons lichaam heeft een indrukwekkend zelfherstellend vermogen en de natuur is een enorme bron voor ingrediënten die ons daarbij kunnen helpen.

Sommige mensen brengen elke week hun auto naar de wasstraat, maar onderhouden nooit hun lichaam. Anderen kopen het beste voedsel voor hun huisdier, maar eten zelf junkfood. Wat een tragische vergissing! Als je auto in een betere conditie is dan jijzelf, dan klopt er iets niet. Je kunt meer auto’s kopen, maar je hebt maar één lichaam, nietwaar?

Het hoeft niet perfect.

Als het gaat om je gezondheid, hoef je natuurlijk geen purist te worden. Steve Jobs (van Apple) was een veganist die wekenlang alleen maar fruit at en al zijn voedsel biologisch liet bereiden. Helaas werd hij slechts 56 jaar. Mijn oma (iets minder bekend) at veel vlees en was zeker 30 kilo te zwaar. Ze werd 96 jaar oud. Het leven is een mysterie…

“Iedereen heeft recht op een zonde”, zei iemand ooit tegen me. Hoe waar! We zijn geen robots en hoeven niet perfect te zijn. Dus als je van een lekker glas wijn of een sigaartje houdt, dan is dat toch prima? De meeste spanning wordt veroorzaakt in onze geest, omdat we zoveel van onszelf moeten. Dus een ontspannen geest is het beste recept voor een ontspannen lichaam.

Tevreden zijn.

Wees blij met je lichaam. Misschien vind je je neus te groot, je benen je kort, je buik te dik, je heupen te breed of je haar te dun. Maar het zijn wel jouw neus, jouw benen, jouw buik, jouw heupen en jouw haar. En ook al zijn ze niet perfect, ze zijn wel van jou, dus kun je er maar beter blij mee zijn. Wees blij met je lichaam, want het is het grootste cadeau dat je ooit hebt gekregen!

Tevreden zijn met wie je bent en wat je hebt, is de beste manier om gelukkig te worden! De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:

Voor Altijd Gelukkig Zijn - Online Training
Word gelukkig in slechts 9 weken!
Gelukkig zijn is het belangrijkste doel in je leven. Iedereen zoekt het, maar slechts weinig mensen vinden ook echt blijvend geluk. Dat kun jij nu wel! Wil je de vreugde en het plezier weer terug in je leven? Word gelukkig met deze online training en voel je weer fantastisch!
Word weer gelukkig snel en eenvoudig
“Deze cursus werkt! Het is een fantastisch gevoel te weten dat je gelukkig zijn zelf kunt bepalen. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn. Dit geeft me energie en dat is precies waar ik naar op zoek was. Een supercursus!

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

4 antwoorden
 1. Ronald
  Ronald zegt:

  Weer een inspirerend artikel Frank, dank je wel daarvoor!

  Ik ben zeker tevreden over mijn lichaam en zorg er ook goed voor. In ruil daarvoor zorgt mijn lichaam goed voor mij. :) Wat ik alleen jammer vond was dat op mijn 23e mijn haar uit begon te vallen waardoor ik vroeg kaal dreigde te worden. Daar werd ik erg onzeker van. Gelukkig heb ik daarvoor nu goede medicijnen die er vooralsnog voor zorgen dat het haar dat ik nog heb vooralsnog behouden blijft.

  groetjes Ronald

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Ronald,

   Graag gedaan :)

   Bij sommige mensen staat een hoofd zonder haar erg goed, maar ik begrijp dat je dat liever zelf wilt kiezen :)

   En uiteindelijk gaat het er vooral om wat er in je hoofd zit. Ik heb minder haar dan vroeger, maar ook meer goede ideeën om de plek eronder te vullen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.