Wees blij met je lichaam!

Wees blij met je lichaam, want het is het enige lichaam dat je hebt. Misschien is het niet perfect, misschien valt er een hoop aan te verbeteren. Maar vergeet niet hoe fantastisch het al werkt, 24 uur per dag. Waardeer het en wees er blij mee, want je lichaam is het grootste geschenk dat je ooit hebt gekregen!

Je bent een medisch wonder.

Even een paar feiten over je lichaam: Dagelijks slaat je hart ongeveer 100.000 keer. Je hebt 100.000 kilometer aan bloedvaten en je hart pomp dagelijks 8000 liter bloed rond. Ook haal je 15.000 keer adem: dat is twee miljoen liter lucht per dag. Je neus kan 50.000 verschillende geuren onthouden. Je hebt ongeveer 600 spieren en je gebruikt er 17 om te lachen en 43 om te fronzen. Een goede reden om meer te lachen, want het is een stuk ontspannender…

Miljarden cellen in je lichaam werken samen om ervoor te zorgen dat je eet, loopt, denkt, praat, ruikt, voelt en dit artikel leest. Je lichaam is eigenlijk een microkosmos: een mini-heelal vol met cellen, zenuwen, spieren en botten die allemaal perfect samenwerken en in jouw dienst staat. Ben je niet onder de indruk? Dat zou je wel moeten zijn, want je bent een medisch wonder!

Het grootste cadeau.

Je lichaam is waarschijnlijk het grootste cadeau dat je hebt gekregen. We realiseren ons dat niet, want het werkt allemaal zo vlekkeloos. Waarom zijn we niet verbaasd over de ongelofelijke prestaties van ons lichaam? Waarom zijn we er vaak niet tevreden over? Er zijn meestal twee redenen: Of onze gezondheid laat te wensen over, of we zijn niet zo tevreden met ons uiterlijk.

Ik schrijf niet veel over lichamelijke gezondheid, want geestelijke gezondheid is mijn specialisme. En toch zijn deze twee heel sterk met elkaar verbonden. Stress ontstaat in je hoofd en uit zich in je lichaam. Spanning in je gedachten leidt tot spanning in je spieren, je zenuwen en zelf je organen. Die spanning gaat ten koste van je energie en lichamelijke balans. Alles is met elkaar verbonden…


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Je lichaam is één groot energieveld.

Dit is een mooie uitspraak: “Wees zuinig op je knieën, want je zult ze missen als ze er niet meer zijn.” Onderhoud je lichaam, zet het in beweging, rek je spieren en vooral: ontspan, ontspan, ontspan! Het lichaam is een energetisch geheel, het is meer dan een stel botten met wat organen ertussen. Het is één groot energieveld, ook al kun je dat niet zien…

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt elke ziekte veroorzaakt door een blokkade in de energiebanen. Deze energiebanen (meridianen) zijn als rivieren in je lichaam die elke cel vullen met levensenergie (Qi – spreek uit Tsji). Als de Qi niet meer stroomt, krijgt het lichaam klachten. In China ziet je talloze mensen ’s ochtends gezondheidsoefeningen doen. Het doel: vrij laten stromen van de Qi, de energie van het leven.

Wat is balans is, hoe je niet te repareren.

In het Westen gaan we pas ná een ziekte iets doen. We slikken een pil, gipsen een been, transplanteren een orgaan, enzovoort. De Oosterse geneeskunde is meer gefocust op preventie. Want alles wat in balans is, hoef je achteraf niet meer te repareren, nietwaar? Dat is overigens ook mijn filosofie over het leven: houd alles in balans, dan hoef je het achteraf niet meer te reparen…

We zijn in het Westen erg afhankelijk van de farmaceutische industrie. Voor alles gebruiken we pillen die onderdrukken, remmen, verdoven repareren of versterken. Daarmee gaan we helaas voorbij aan de ongelofelijke kracht van ons eigen lichaam en van de natuur zelf. Ons lichaam heeft een indrukwekkend zelfherstellend vermogen en de natuur is een enorme bron voor ingrediënten die ons daarbij kunnen helpen.

Sommige mensen brengen elke week hun auto naar de wasstraat, maar onderhouden nooit hun lichaam. Anderen kopen het beste voedsel voor hun huisdier, maar eten zelf junkfood. Wat een tragische vergissing! Als je auto in een betere conditie is dan jijzelf, dan klopt er iets niet. Je kunt meer auto’s kopen, maar je hebt maar één lichaam, nietwaar?

Het hoeft niet perfect.

Als het gaat om je gezondheid, hoef je natuurlijk geen purist te worden. Steve Jobs (van Apple) was een veganist die wekenlang alleen maar fruit at en al zijn voedsel biologisch liet bereiden. Helaas werd hij slechts 56 jaar. Mijn oma (iets minder bekend) at veel vlees en was zeker 30 kilo te zwaar. Ze werd 96 jaar oud. Het leven is een mysterie…

“Iedereen heeft recht op een zonde”, zei iemand ooit tegen me. Hoe waar! We zijn geen robots en hoeven niet perfect te zijn. Dus als je van een lekker glas wijn of een sigaartje houdt, dan is dat toch prima? De meeste spanning wordt veroorzaakt in onze geest, omdat we zoveel van onszelf moeten. Dus een ontspannen geest is het beste recept voor een ontspannen lichaam.

Tevreden zijn.

Wees blij met je lichaam. Misschien vind je je neus te groot, je benen je kort, je buik te dik, je heupen te breed of je haar te dun. Maar het zijn wel jouw neus, jouw benen, jouw buik, jouw heupen en jouw haar. En ook al zijn ze niet perfect, ze zijn wel van jou, dus kun je er maar beter blij mee zijn. Wees blij met je lichaam, want het is het grootste cadeau dat je ooit hebt gekregen!

Tevreden zijn met wie je bent en wat je hebt, is de beste manier om gelukkig te worden! De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Persoonlijke groei – leven vanuit overvloed

Ben ik gelukkig? 5 Belangrijke vragen over je leven

De weg van de minste weerstand is de beste weg

 • Ronald schreef:

  Weer een inspirerend artikel Frank, dank je wel daarvoor!

  Ik ben zeker tevreden over mijn lichaam en zorg er ook goed voor. In ruil daarvoor zorgt mijn lichaam goed voor mij. :) Wat ik alleen jammer vond was dat op mijn 23e mijn haar uit begon te vallen waardoor ik vroeg kaal dreigde te worden. Daar werd ik erg onzeker van. Gelukkig heb ik daarvoor nu goede medicijnen die er vooralsnog voor zorgen dat het haar dat ik nog heb vooralsnog behouden blijft.

  groetjes Ronald

  • Beste Ronald,

   Graag gedaan :)

   Bij sommige mensen staat een hoofd zonder haar erg goed, maar ik begrijp dat je dat liever zelf wilt kiezen :)

   En uiteindelijk gaat het er vooral om wat er in je hoofd zit. Ik heb minder haar dan vroeger, maar ook meer goede ideeën om de plek eronder te vullen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Nico schennink schreef:

  Ik ben een denker, en ik zit veel in het hoofd hoe kom ik weer hier uit

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >