Wat is burn-out?

Wat is burn-out?

Je bent figuurlijk uitgebrand. Je hebt geen puf meer, geen energie en geen levenslust. Iedereen heeft er wel van gehoord; een burn-out. Maar wat is burn-out nou eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Wat is een burn-out?

Als voor lange tijd draagkracht en draaglast niet met elkaar overeenkomen gebruik je meer energie dan je terugkrijgt. Dit houdt niemand vol. Op den duur is de maat vol. Je lichaam heeft een limiet. Iedereen heeft een limiet. Door constant hoge verwachtingen te stellen van jezelf verg je veel van je lichaam en geest.

Zodra je na lange tijd niet meer energie terugkrijgt dan dat je gebruikt beland je in een burn-out. Je denken en handelen is chaotisch en zonder samenhang. Je voelt je emotioneel uitgeput. Veelal hebben mensen met een burn-out last van slaapproblemen, ze hebben minder zin in seks en ze genieten minder van het leven. Een burn-out kan gepaard gaan met een depressie. Het moge duidelijk zijn, een burn-out is iets waar je alles aan wilt doen om te voorkomen.

Teveel stress kan ervoor zorgen dat je een burn-out krijgt. Als je eenmaal een burn-out hebt zal je merken dat je geen energie of motivatie meer kunt opbrengen. Je voelt je opgebrand. Zelfs de meest simpele, dagelijkse taken kun je niet meer uitvoeren. Een burn-out is zeer ernstig, je moet niet van jezelf verwachten dat je zonder hulp een burn-out kunt overwinnen. Hiervoor heb je echt je omgeving en professionele hulp nodig.


Wil jij positief leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Burn-out symptomen

Er zijn grofweg drie ‘hoofdsymptomen’ waaraan een burn-out te herkennen is. Dit zijn:

  1. Emotionele uitputting
  2. Distantie
  3. Lage eigenwaarde

Het zogeheten ‘ziekteproces’ van een burn-out verloopt zoals hierboven beschreven. Eerst zal je emotioneel uitgeput zijn, dat wil zeggen, je wilt je best doen maar je krijgt niks meer voor elkaar. Dan zal je je distantiëren van de mensen om je heen, dit gaat gepaard met veel ergernissen en woede. Als laatste fase ga je jezelf de schuld geven, je krijgt een laag zelfbeeld.

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out ontstaat doordat je jarenlang lichamelijk en/of emotioneel overbelast bent. Je hebt structureel teveel van jezelf gevraagd. Burn-out kan onder andere ontstaan doordat men zich verplicht voelt om bepaalde dingen te doen. Dit kan aan de hand van uitgesproken of onuitgesproken verwachtingen van anderen.

Als verkoper bijvoorbeeld wil je erg hard je best doen om je maandelijkse targets te halen, ook wil je je klanten tevreden maken en je wilt eigenlijk je maandelijkse target overschrijden (omdat je de erkenning van je baas wilt).

Er is niks mis met dienstbaarheid, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf. In het bovengenoemde voorbeeld legt de persoon best wat druk bij zichzelf, hij wilt presteren. Maar wat levert elke prestatie op? Het is een lege overwinning, een race die je niet kunt winnen. Hoe beter je presteert, hoe meer er van je wordt verwacht.

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Het is dus zaak om er alles aan te doen om een burn-out te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen.

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten als je een burn-out wilt voorkomen. Ten eerste wil je zoveel mogelijk negatieve, schadelijke elementen uit je omgeving weghalen. Dit kun je doen op verschillende manieren, enerzijds kun je je omgeving veranderen, maar je kunt ook je reactie op je omgeving aanpassen. Het is niet makkelijk, maar wel mogelijk.

Als je bijvoorbeeld veel last hebt van werkstress is een optie om je baan op te zeggen en een baan te zoeken die minder druk op jou uitoefent. Of je kiest ervoor om een gesprek aan te gaan met je leidinggevende, waarin je aangeeft dat je bord vol zit en dat er prioriteiten gesteld moeten worden. Beiden opties kunnen je helpen om stress te verminderen en draagkracht en draaglast beter op elkaar af te stemmen.

Soms lijkt het alsof een situatie uitzichtloos is. Je ziet geen oplossing en je wordt hopeloos. Gelukkig zijn er vaak meerdere opties mogelijk. Als optie A niet werkt, zoek dan optie B. Werkt die ook niet? Kijk dan goed om je heen, er is vast een compromis, uitweg of oplossing waar je nog niet aan hebt gedacht. Laat je hierin vooral niet leiden door de geldende regels en verplichtingen.

Om te onthouden

Er zijn een aantal dingen die je in je achterhoofd kunt houden als het gaat om een burn-out voorkomen:

  • Fouten maken we allemaal. We zijn allemaal mensen. Wees iets minder streng voor jezelf en laat perfectionisme los.
  • Wat anderen denken is ook slechts een mening. Jij bent jij en jij hebt je eigen leven om te leven. Hoor kritiek, feedback en (ongevraagd) advies aan, maar bepaal zelf wat je ermee doet. Kun je er wat mee? Dat is mooi. Heb je er niks aan? Leg het dan naast je neer. Een mening is slechts een mening.
  • Leef in het nu. De geschiedenis is gebeurd, de toekomst moet nog komen. Het heeft geen zin om je druk te maken over gebeurtenissen in het verleden. Ook heeft het geen zin om je zorgen te maken over wat de toekomst brengen zal. Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen. Alleen wat je nu – vandaag, op dit moment – doet is van belang.
  • Stop met vluchten, stop met vechten. Stress hoort nou eenmaal bij het leven. Je kunt niet verwachten dat, als je eenmaal een bepaald bezit of doel hebt bereikt, dat alles dan automatisch beter wordt. Wees bewust van je wensen en verlangens, dat zijn de dingen waardoor je vlucht of vecht tegens stress en andere pijn. Als je weet waarom je bepaalde dingen doet, kun je jezelf sturen en ben jij in controle.

Hoe kun je het beste omgaan met een burn-out en hoe kun je herstellen?

Herstellen van een burn-out is een lastig en moeizaam proces. Accepteer en erken dit. Doe een beroep op vrienden en familie. Zij kennen jou, zij kunnen je helpen en bij staan in tijden dat het voor jou zwaar is. Hulp vragen is geen teken van zwakte, het is een teken dat je samen onderdeel bent van een grotere geheel, van een groep die elkaar helpt en voor elkaar klaar staat. Een burn-out kun je vrijwel niet overwinnen zonder hulp van vrienden, familie en professionele dienstverlening.

Overspannenheid en een burn-out kennen eigenlijk drie dezelfde stappen op weg naar herstel:

  1. Acceptatie
  2. Oorzaken & oplossingen
  3. Nieuwe ideeën in de praktijk brengen

In de eerste fase, acceptie, sta je stil bij je burn-out en accepteer je die. Het kan helpen om je gedachten op te schrijven. Ook een gesprek met iemand die je goed vertrouwt kan een heilzame werking hebben. Het helpt ook als anderen in je nabije omgeving weten van je burn-out. Dit is niets om je voor te schamen. Je omgeving kan een grote steun zijn in deze periode.

In fase 2, Oorzaken & oplossingen, ga je op zoek naar de oorzaken van je spanning en mogelijke oplossingen. Praten met anderen over mogelijke oorzaken van de enorme mate spanning kan helpen. Misschien heb jij een bepaald beeld bij een bepaalde situatie, maar ziet iemand anders dat totaal verschillend. Dit kan jou helpen om vanuit een breder perspectief de oorzaken van stress voor jezelf in kaart te brengen.

Als je weet wat de oorzaken van jouw stress zijn kun je gaan nadenken over mogelijke oplossingen. Deze oplossingen kun je samen met een professional bespreken, die samen met jou een plan gaat maken om weer je oude leven op te pakken. Vergeet niet dat er dingen zullen moeten veranderen, je kunt niet terug naar je oude leven in de zin van hoe het was en hoe het ging. Sommige stressoren zal je moeten vermijden of veranderen. Ook hier kan een professional je in adviseren.

De laatste fase, Nieuwe ideeën in de praktijk brengen, gaat over de integratie van jouw besproken ideeën en hoe je die in de praktijk gaat toepassen. Langzaamaan zal je weer werkzaamheden en klussen kunnen uitvoeren. Neem hiervoor de tijd, bouw langzaam op. Doe het rustig aan en neem niet teveel hooi op je vork.

Hoelang duurt het voordat ik herstelt ben van een burn-out?

Herstellen van een burn-out is goed mogelijk. In veel gevallen begint de professionele behandeling via je huisarts, die je vanaf dan elke twee weken ziet voor een afspraak. Sommigen kunnen na 7 weken al weer wat taken uitvoeren, anderen hebben langer de tijd nodig. Als je eenmaal met een burn-out thuis komt te zitten heb je gemiddeld 6 maanden nodig om weer enigszins te zijn hersteld.


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>