Persoonlijke planning voor Dummies

Een persoonlijk plan geeft richting aan je leven. Een plan maken is helemaal niet zo moeilijk – een plan hoeft ook niet gedetailleerd te zijn. Er zijn eigenlijk maar twee vragen die je jezelf hoeft te stellen. Dit artikel geeft je een paar suggesties voor persoonlijke planning.

De drie biggetjes.

Ken je dat verhaal? Drie biggetjes bouwen ieder een eigen huis.
Het eerste biggetje plant niet en bouwt in één uur een huis van stro.
Het tweede biggetje is iets ijveriger en bouwt een huis van hout.
En het derde biggetje maakt een uitgebreid plan en bouwt een stenen huis.

Dan komt de boze wolf en blaast de twee huizen omver. Raad eens welk huis overblijft?

“Planning is de toekomst in het heden brengen zodat je er nu iets aan kunt doen.”
Alan Lakein, Amerikaan auteur.

Twee fundamentele vragen.

Om te bepalen waar je naartoe wilt, kun je jezelf twee fundamentele vragen stellen:
– Wat wil ik niet?
– Wat wil ik wel?

Nu denk je: “Wat een open deur!” Maar ik verzeker je dat die twee vragen je gaan helpen. Gebruik ze voor elk gebied in je leven: werk, relaties, persoonlijke groei, gezondheid en geluk. Dat is mijn indeling. Bepaal voor jezelf welke indeling jij wilt maken.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Laten we eens kijken naar wat die vragen kunnen opleveren. Eerst de vragen die je jezelf kunt stellen, dan een aantal antwoorden als voorbeeld.

Werkplanning.

Wat voor soort werk geeft mij veel energie? Waar wil ik dus mijn tijd in steken?
Wat voor werk geeft stress en kan ik missen als kiespijn? Wat voor soort werk of werkzaamheden wil ik dus loslaten?

In mijn geval geven coachen en schrijven veel energie. Hiervoor wil ik dus meer tijd inplannen de komende 12 maanden. Administratie en IT kosten me juist energie – hier wil ik minder van doen. Hoe? Dat is voor een planning nog niet van belang. Dat kun je later bepalen, als je je bezig gaat houden met de uitvoering.

Relatieplanning.

Van welk soort relaties word ik vrolijk? Met wat voor soort mensen wil ik meer en beter contact? En welke relaties putten me uit?

In mijn geval krijg ik veel energie van positieve, geïnteresseerde en relativerende mensen. De mensen met deze eigenschappen die ik al ken, daar wil ik meer contact mee. De mensen die me veel energie kosten, zijn mensen die niet echt geïnteresseerd zijn in een ander en mensen die van alles een probleem maken. Met deze mensen wil ik het persoonlijk contact beperkt houden.

Persoonlijke groeiplanning.

Wat voor vaardigheden, inzichten of kennis wil ik verder ontwikkelen? Waar wil ik meer van weten of leren? Wat voor richting past niet bij mij en wil ik dus loslaten?

In mijn geval wil ik meer leren over filosofie, geschiedenis, marketing en copywriting. Soms omdat het interessant is, soms omdat het nodig is. Wat niet bij mij past, is veel internetforums of krantenberichten lezen. Dit omdat de toon vaak nogal negatief is. Loslaten dus.

Gezondheidsplanning.

Waar voel ik mij lichamelijk goed bij en wil ik meer van doen? Wat voelt slecht en wil ik dus loslaten? Hoe wil ik mij voelen?

In dit voorbeeld voel ik me goed bij sport, gezond eten en buiten zijn. Dat neem ik dus op in mijn persoonlijke planning. Vet, ongezond eten, uren voor de tv hangen en de hele week binnen zitten kost juist veel energie. Niet goed voor de gezondheid. Dat gaan we dus vermijden de komende tijd.

Geluksplanning.

Wat maakt mij gelukkig en wil ik dus meer van? Wat wil ik nu echt? Waar maak ik me zorgen over en wil ik dus loslaten? Wat wil ik absoluut niet meer ervaren?

Ik word gelukkig van een goed gesprek, interessante boeken en mensen, het helpen van cliënten bij hun uitdagingen en het delen van goede ideeën. Ik word niet vrolijk van mensen die me vertellen wat ik moet doen (dat bepaal ik lekker zelf) en te veel in mijn hoofd leven. Dus eigen keuzes maken en genieten het moment.

Hoe gedetailleerd moet je plannen?

Ik zou dat laten afhangen van je voorkeur. Sommige mensen zitten avonden lang spreadsheets te ontwerpen. Anderen houden niet zo van al die regels. Ikzelf plan alleen de hoofddoelen zonder te veel details. Dat geeft vrijheid en voorkomt dat je een tunnelvisie ontwikkelt. Plan je leven net zoals je je vakantie plant, dan zit je meestal goed.

Voorkom dat iedereen stijf staat van de stress omdat jij zo strak hebt gepland. Maar zorg er wel voor dat je toekomst geen totale verrassing is!

Een planning zonder deadline is geen planning.

Sommige mensen maken fantastische plannen, maar zonder deadline. Dat is een beetje als zeggen: Ooit ga ik nog eens naar Tibet. Dat komt er meestal nooit meer van. Je gebruikt bij alles in je leven een deadline, waarom dan niet voor je persoonlijk levensplan? Prik gewoon een bepaalde maand voor elk van je doelen.

Hoever moet je van te voren plannen?

Ook dit hangt – zoals alles – af van je voorkeur. Ik maak elk jaar een jaarplan en om de vijf jaar een vijfjarenplan. De gouden regel is: plan genoeg om niet stil te blijven staan. Maar plan niet zoveel dat je pas over tien jaar kunt zeggen dat je succesvol bent.


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>