Doen wat je niet leuk vindt – 7 tips

Doen wat je niet leuk vindt, is soms niet te vermijden. Maar je hoeft er ook geen expert in te worden. Je hebt 7 keuzes bij alles wat je doet: frustratie, acceptatie, verandering, weigeren, delegeren, leuker maken of het sneller doen. Voorkom dat je doet wat je niet wilt, alleen omdat je denkt dat je geen keuze hebt. Er is altijd een manier!

Wie houdt je tegen?

Als ik schijf “Doe wat je wilt”, dan krijg ik steevast de reactie: “Maar je kunt toch niet altijd doen wat je wilt? Dat is veel te makkelijk gezegd! Je hebt toch ook verplichtingen?” Dat klopt – en toch: De mensen die zeggen dat je niet kunt doen wat je wilt, doen het over het algemeen ook niet. Terwijl de mensen die dit niet geloven, al aan het doen zijn wat ze willen…

Met de stelling ‘dat kan gewoon niet’, smoor je elke verandering in de kiem. Wie zegt dat je veel dingen moet doen die je niet wilt? Wie dwingt je hiertoe? Je werkgever, je partner, je ouders, de maatschappij? Er zijn genoeg mensen die doen wat ze willen. Ik ben er een van. Ik vroeg me op een gegeven moment af: “Wie of wat houdt me eigenlijk tegen?” Het antwoord dat ik ontdekte was: “Niemand – alleen ik zelf.”

Is er een alternatief?

Natuurlijk zijn er dingen die je moet doen, maar niet wilt. Boodschappen, administratie, file rijden, verjaardagen, noem het maar op. Voor alles dat je niet wilt doen, zijn er zeven mogelijkheden. Je kunt deze keuzes toepassen op elk gebied van je leven. Ben je er klaar mee te veel dingen te doen die je niet wilt?

Dan zijn dit je mogelijkheden:

Keuze 1: Frustratie.

Dit is de keuze van sommige mensen: Ze klagen erover, maar voelen zich onmachtig het te veranderen. “Alweer zo’n verjaardagspartij, ik heb nooit tijd voor mezelf. Elke dag in die rotfile, maar ja, wat moet je dan? Ik wilde dat ik leuker werk had.” Frustratie is een keuze, maar het is nooit de beste keuze. Sterker nog, het is altijd de slechtste keuze! Er zijn betere alternatieven:

Keuze 2: Acceptatie.

Je kunt ook accepteren dat je het niet leuk vindt en het tòch doen. Op het moment dat je denkt “Getver, ik heb er helemaal geen zin in!”, wordt alles vervelend. Je kijkt er tegenop en blijft het maar uitstellen. Wat is het gevolg? Dat er nog meer weerstand (en dus frustratie) ontstaat. Accepteer gewoon dat je het gaat doen. Dan blijken de meeste dingen achteraf wel mee te vallen.

Keuze 3: Verandering.

Dat je op dit moment iets accepteert, betekent niet dat je het niet kunt veranderen. Als iets je frustreert, richt dan al je energie op de oplossing. Acceptatie kan tijdelijk zijn en verandering is altijd mogelijk. Dus vraag jezelf: “Wat kan ik hieraan verbeteren? Wat wil ik voor de toekomst? Welke eerste stap kan ik nu nemen?”


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Keuze 4: Weigeren.

Dit is de keuze voor de rebellen. Als je iets echt niet wilt, weiger het dan gewoon. Zeg tegen jezelf: “Wat er ook gebeurt, ik ga dit niet meer doen.” Toen ik studeerde, vond ik het vreselijk. Het was studie die niet bij mij paste. Op een gegeven moment dacht ik: “Ik stop er mee, ik doe dit niet meer.” Iedereen in mijn omgeving zei: “Je kunt niet zo maar stoppen!” Dat was 25 jaar geleden en ik heb nog geen seconde spijt gehad.

Keuze 5: Delegeren.

Wat je niet leuk vindt, ben je meestal ook niet goed in. Er zijn mensen die er veel beter in zijn, dus besteed het uit of delegeer het. Dat kost je misschien wat geld, maar het levert je veel energie op. Je kunt natuurlijk ook betalen met een tegendienst. Administratie en IT zijn twee dingen die ik – voor een groot gedeelte – uitbesteed. Daardoor heb ik meer tijd over voor de dingen die ik leuk vind en die ik goed kan.

Keuze 6: Leuker maken.

Soms kun je iets niet delegeren of weigeren. In mijn geval heet dat stofzuigen. Ik zou iemand kunnen inhuren, maar ik kies ervoor het leuker te maken: Ik zet mijn iPod aan en luister naar muziek in plaats van een stofzuiger. Ik heb een hekel om een uur te stofzuigen, maar ik vind het heel erg leuk om een uur muziek te horen. Dat mijn handen ondertussen de stofzuiger bedienen, is mooi meegenomen. Probleem opgelost!

Keuze 7: Sneller doen.

Als je sneller doet wat je niet leuk vindt, wordt het automatisch minder vervelend. Stofzuigen doe ik in een record tempo, mijn administratie ook. Door het sneller te doen, ben je minder in je hoofd bezig met weerstand tegen de activiteit. Je doet het zó snel, dat je niet eens tijd hebt om na te denken. Al je energie is gefocust op de taak. Probeer het maar eens, je zult jezelf verbazen hoe snel het voorbij is!

Er is nog één andere optie: Uitstel. Maar uitstellen lost niets op en geeft alleen maar stress en zorgen. En wat je niet oplost, blijft terugkomen als uitdaging. Dus uitstellen en frustratie zijn geen goede keuzes. De volgende keer dat je denkt ‘ik heb hier geen zin in’ besef dan dat er altijd een alternatief is. Doen wat je niet leuk vindt, is soms onvermijdelijk. Maar je hoeft er ook geen expert in te worden!

En jij – hoe ga jij om met dingen die je niet wilt doen?


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Krijg inzicht in je uitdaging!

Doelen stellen – oefening

Doorbreek je blokkades in 3 stappen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>