Bereik je doel en voel je goed

Alles begint bij een droom. Bijna alles is bereikbaar voor wie doorzet. Succes is het resultaat van een paar kleine gewoonten. Hoe groter je doel, hoe meer het de moeite waard is. Alles wat je nodig hebt, is een visie en doorzettingsvermogen.

Bijna alles is te bereiken.

Afgelopen weekend zag ik bij Lelystad een reconstructie van een VOC-schip uit 1628. In tien jaar hebben honderden ambachtslieden en vrijwilligers dit schip gebouwd volgens de traditionele manier: met bloed, zweet en tranen.

Dat schip is een ongelofelijk complex ontwerp. Een enorme hoeveelheid hout, touwen, zeilen, verdiepingen en ornamenten. Het is 56 meter lang, 55 meter hoog en heeft 1180 vierkante meter zeil. Het is verbazingwekkend hoe mensen dit hebben kunnen bouwen. En het meest verbazingwekkende is dat het oorspronkelijke schip is gemaakt zonder bouwtekeningen! Hoe is het mogelijk dat iemand dit kan bedenken?

Vandaag heb ik een antwoord gevonden.

En het simpele antwoord is dat dit niet in één dag is bedacht. We zijn ooit begonnen met een eenvoudige kano en hebben er later een mast op gezet. Duizenden jaren later waren we zo goed dat we een technisch hoogstandje als een VOC-schip konden bouwen.

Wat is nu het verband tussen het bouwen van dit schip en je doelen bereiken?
Dat het in beide gevallen tien jaar gaat duren?
Nee, gelukkig niet.
Dat het net zoveel moeite gaat kosten?
Nee, dat ook niet.

Het verband is – onmiskenbaar – het volgende:

Alles begint bij een droom.

Er zijn weinig doelen die je niet kunt bereiken, als je echt wilt. De meesten van ons hoeven niet beroemd te worden of de rijkste persoon ter wereld te zijn. We dromen meestal over eenvoudiger dingen: Een succesvol bedrijf, een leuke baan, een nieuw huis, een beter inkomen of een behaald diploma.

De reden dat je dit doel hebt, is dat het bij je past. En het feit dat het bij je past, betekent dat het ook binnen je mogelijkheden ligt. Als het niet bij je zou passen, zou je er ook niet over dromen.


Wil jij meer succes in je leven?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Doorbreek al je blokkades. Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Bestel direct – nu voor € 67


Een schip wordt gebouwd om de wereldzeeën te bevaren – je doel wordt bedacht om het tot uitvoer te brengen. Niet om in de kast te laten liggen.

Bijna alles is mogelijk voor wie doorzet.

Bij elke stap van de bouw van het schip had de scheepsbouwer kunnen zeggen: “Dit is te moeilijk, ik stop ermee.” Het feit is dat de meeste ontwerpen nooit de tekentafel verlaten. Net zoals de meeste dromen nooit worden vertaald naar realiteit. En toch, voor wie doorzet is alles mogelijk.

Het hangt ervan af hoe belangrijk het voor je is. “Dat lijkt me wel aardig als ik nog eens tijd over heb”, is niet motiverend. De gedachte: “Dit is wat ik wil en niets anders” is dat wel. Wat wil je nu precies? En hoe belangrijk is dat voor je?

Succes is het resultaat van een paar kleine gewoonten.

Elke dag een uurtje werken aan je doel, betekent aan het einde van het jaar meer dan 45 fulltimedagen. Hoeveel zou je kunnen doen als je anderhalve maand continue aan je doel zou werken?

Het is makkelijk om elke dag een uurtje te werken aan iets wat belangrijk voor je is. Het is ook makkelijk om het niet te doen. Dat is het verschil tussen succes en geen succes: dat ene uurtje per dag.

Hoe groter je doel, hoe meer het de moeite waard is.

Natuurlijk kun je met een kano ook varen. Maar niet voorbij de Hoek van Holland. Daar heb je iets groters voor nodig. Soms worden we overweldigd door onze doelen. Ze lijken te complex. Er is te veel tijd en energie voor nodig. We haken af – en zoeken iets dat minder uitdagend is.

Je kunt het ook anders zien. Hoe groter je doel, hoe mooier het eindresultaat. Het geeft niet hoe lang het duurt. Als je het maar uiteindelijk bereikt. Als dát zou lukken, hoe goed zou je je dan niet voelen? Het is juist een feest als een doel te moeilijk lijkt. Dat betekent dat het de moeite waard is.

Om ergens te komen moet je iets anders achterlaten.

Om je doel te bereiken moet je ook bepalen wat je wilt loslaten. Om dit schip te bouwen moesten de vrijwilligers hun vrije tijd opofferen. In plaats van de tv aan te zetten, stonden ze tot in de late uurtjes te kloppen en schuren.

Wij moeten ook wat opofferen en loslaten. Bijvoorbeeld oude overtuigingen, zoals de gedachte “Dat kan ik niet.” Oude gewoonten, zoals oeverloos surfen op het internet. Oude zelfkritiek, zoals “Dit gaat me nooit lukken, want daar ben ik niet slim genoeg voor.” Om een doel te bereiken is het belangrijk te bepalen waar je naar toe wilt. De volgende stap is om te bekijken wat je moet achterlaten.

Hoeveel verbeeldingskracht heb jij?

Op de lagere school kregen we de opdracht een modelschip te maken. We gebruikten dunne stukjes hout die er uitzagen als de steel van een ijslolly. Uiteraard waren ze iets buigzamer. Met lijm en verhitting gingen alle 8-jarigen aan de slag.

Ik bakte er niets van: mijn houtjes braken, de lijm liet los en mijn kano viel uiteindelijk van ellende uit elkaar. Tot mijn verbazing zag ik dat mijn buurjongen een mini-VOC-schip tevoorschijn toverde. Ik zweer het, met een beetje verf had het zo in een museum kunnen staan.

Dat was mijn eerste les in het bereiken van een doel. Om te beginnen, om door te zetten en om je doel te bereiken, heb je verbeeldingskracht nodig. Je moet de uitkomst als het ware kunnen zien. Met een duidelijke visie maakt het niet uit of je ijslolly’s bewerkt, een VOC-schip bouwt, of werkt aan jouw persoonlijk doel. Dan valt alles uiteindelijk logisch op zijn plek. Ook zonder bouwtekening.


Krijg Meer Succes In Je Leven!

Volg de Online Training Meer Succes In Je Leven.

– Bereik elk doel, sneller en slimmer.
– Overwin blokkades die je tegenhouden.
– Word 10 x effectiever en productiever.

Je ontvangt:
– 28 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en bereik je doel!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>