We zijn lui doordat onze doelen ons niet inspireren, onze verwachtingen te hoog zijn of we gewoon de prijs van succes niet willen betalen. Ben je dan eigenlijk wel lui of is er misschien iets anders aan de hand? Met wat kleine aanpassingen is het makkelijker om in beweging te komen. Maar eerst moeten we ontdekken wat je denkt over luiheid, want anders kun je er ook niet vanaf komen.

Ben je wel lui?

Dat is een goede vraag, nietwaar? Ben je echt ongelofelijk lui en komt er helemaal niets uit je handen? Of vergelijk je jezelf – onterecht – met een ideaalbeeld? Veel mensen vinden dat ze altijd bezig moeten zijn.

Ze denken dat ze nooit genoeg doen en altijd beter kunnen. Dus in welke categorie val je? Ben je echt lui of ben je gewoon menselijk?

Is het wel slecht om lui te zijn?

Op zich is luiheid helemaal niet erg, het hoort bij het leven. Als je het erg vindt om lui te zijn dan komt dat omdat je luiheid associeert met iets anders. Bijvoorbeeld:

1. Als ik lui ben, dan lopen anderen me voorbij.
2. Als ik lui ben, dan verlies ik alles.
3. Als ik lui ben, dan stel ik anderen teleur.
4. Als ik lui ben, dan schiet ik tekort.
5. Als ik lui ben, dan voldoe ik niet.

Alles na ‘als ik lui ben’, is een overtuiging. Het is de betekenis die je aan lui zijn geeft, niet de waarheid. Kun je inzien dat luiheid helemaal niet het probleem is? Kun je inzien dat het werkelijke probleem ligt in die overtuiging? Ik verwar luiheid niet met tekort schieten of anderen teleurstellen. Voor mij bestaat dat verband gewoon niet. Mijn overtuiging is: “Luiheid kan heel effectief zijn”.

Luiheid is effectief.

Dit is een mooi inzicht: Rust zorgt eigenlijk voor meer actie. Rust brengt je leven weer in balans als je altijd aan het jakkeren bent. Het zorgt voor ontspanning en meer creativiteit. Veel creatieve mensen zijn dan ook actieve dagdromers. Door ‘lui’ te zijn ontvangen ze meer inspiratie – inspiratie die ze zouden missen als ze aan ze aan het rennen zijn. Want krampachtigheid draait inspiratie en creativiteit meestal de nek om…

Dus luiheid is nodig en zorgt voor meer creativiteit, meer ontspanning, meer energie – en daardoor voor meer en slimmere acties. Helaas is luiheid iets wat veel mensen zichzelf niet gunnen, omdat het wordt gezien als een zonde. Stap af van dat idee en beschouw luiheid niet alleen als iets menselijks, maar ook als iets positiefs.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Als je dan toch nog van je luiheid af wilt afkomen, zijn er drie stappen nodig:

Stap 1: Bepaal een doel.

Je moet weten wat je uiteindelijk wilt bereiken. Want als je niet weet wat je wilt, maakt het ook niet uit hoe hard je loopt. Dus begin met een visie.
Een visie is de beste manier om de toekomst te voorspellen. Uiteraard is een visie alleen niet voldoende. Bij elke visie kun je jezelf drie vragen stellen: Is het haalbaar, past het bij me en ben ik bereid de prijs te bepalen?

Een visie die niet haalbaar is, heeft geen zin. Als je doel is de loterij te winnen zodat je gelukkig wordt, dan ben je toe aan een andere visie. Deze is niet haalbaar, want het is gebaseerd op toeval èn op een verkeerde veronderstelling, want blijvend geluk is niet afhankelijk van de loterij. De tweede vraag is of die visie ook echt bij jou past als persoon. Is het iemands anders’ visie of is het je eigen visie? Drukt die visie uit wie jij werkelijk bent?

Als laatste moet je bereid zijn de prijs te betalen. Voor elk doel dat je wilt bereiken is er een prijs te betalen. Elke doel kost je tijd, inspanning, geld en energie. Hoe belangrijker je doel, hoe makkelijker het is de prijs te betalen. Luiheid is het gevolg van een visie die niet inspireert of het niet willen betalen van de prijs.

Stap 2: Kom in beweging.

Of beter gezegd: kom in beweging en laat de perfectie los! Elke marathon begint met een eerste stap. Laat het idee los dat je in één keer de finish moet bereiken. Zolang je beweegt in de juiste richting, zul je uiteindelijk de finish bereiken – daar gaat het toch om? Te snel te veel willen, overweldigt je en leidt tot uitstelgedrag. Perfectie verlamt, maar actie inspireert.

Het beste inzicht dat ik je kan geven, is te genieten van het proces. Als je dat doet, zul je je doel bereiken. Als ik een boek wil uitgeven, maar ik geniet niet van het schrijven zelf, dan is dat toch zinloos? Je komt altijd makkelijker in beweging als je geniet van wat je doet. Als je niet geniet van wat je doet, heeft het ook weinig zin in beweging te komen, nietwaar?

Stap 3: Wat is de beloning?

Misschien duurt het nog een jaar om je doel te bereiken, dus wat doe je in de tussentijd? Niets is meer demotiverend dan jezelf op te offeren om er pas over een jaar van te genieten. Dit is de reden dat mensen na verloop van tijd niet meer in actie komen, want waar doen ze het eigenlijk allemaal voor?

Dus beloon jezelf regelmatig, elke keer als je luiheid overwint. Beloon jezelf dagelijks voor alle dingen die je goed doet, dat is zo belangrijk! Complimenteer jezelf voor elke stap die je zet. Jezelf belonen is een kunst en hoe eerder je die machtig bent, hoe gemotiveerder je zult zijn. En dat wil je toch eigenlijk, gemotiveerd zijn?

Er is natuurlijk een groot verschil tussen gewoon maar iets doen – en doen wat werkt. Gewoon maar iets doen, leidt tot inspanning. Doen wat werkt, leidt tot ontspanning. Wil je snel en slim je doel bereiken? Wil je ontspannen èn effectief zijn? Bestel dan de Sleutels van Geluk en Succes:


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

7 antwoorden
 1. Jaehoon
  Jaehoon zegt:

  Ik moet dan altijd dnkeen aan het Digitaal Werven event waar een soortgelijke opmerking werd gemaakt. Zeker, het kost veel tijd, misschien is dit de primaire tijdsinvestering van de recruiter. Maar dat is toch het idee? Je wilt als recruiter zoveel mogelijk warme relaties hebben, die blij reageren als je ze benadert. En dat bereik je in ieder geval beter met persoonlijk reageren.

  Beantwoorden
  • Venus
   Venus zegt:

   Beste Mars,

   Aan je reactie te zien ben je niet te lui om te schrijven.
   Zo te zien ben je helemaal niet zo lui als je denkt!

   Heel veel succes met lezen, je kan het!

   Met vriendelijke groet,
   Venus

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.