fbpx

Gratis Mini Cursus

Betere Relaties

Wil je echt aan de slag? Bestel dan deze online training:

LEES

Moet je vechten voor een relatie – of kun je beter loslaten?

Door Frank de Moei | Newstart


Een ‘duivels dilemma’.


Veel mensen twijfelen over hun relatie. Moet ik vechten voor mijn relatie of het loslaten? Soms lijkt het makkelijk om gewoon afscheid te nemen. Maar zul je dan de mooie momenten niet missen? Geef je niet te snel op? Misschien valt er nog iets van te maken? Dus moet je doorgaan op stoppen?


Met deze inzichten kun je die vragen beter beantwoorden:


Jij bent de expert van je eigen leven.


Er is uiteraard maar één persoon die dat echt kan bepalen. Wat anderen ook zeggen, wat ik ook zeg, jij bent de enige die dit kan besluiten. Jij en jij alleen bent de expert van je leven. Dus ga altijd uit van wat je zelf voelt en wilt. Maar daar zit dan ook direct het dilemma: Wat als je verstand iets anders wil dan je gevoel ‘voelt’?


Het gevecht tussen verstand en gevoel.


Het dilemma tussen vechten of loslaten wordt dus gecreëerd door het verschil tussen verstand en gevoel. Dáár zit de twijfel.


Je wilt bijvoorbeeld dolgraag verder, maar je verstand zegt dat het beter is ermee te stoppen. Of je gevoel zegt dat je echt moet loslaten, maar je verstand denkt:

“Dan geef ik het te gemakkelijk op.”


Waar moet je naar luisteren? Verstand of gevoel? Wel, beide moeten gerustgesteld worden. Je kunt je verstand noch je gevoel negeren. Ze moeten in balans zijn.


Dit kan alleen door meer inzicht te krijgen. Want inzicht brengt je gevoel en verstand weer dichter bij elkaar.


En het eerste inzicht is deze:


Is de basis wel goed genoeg?


Stel dat je vindt dat je een nieuwe tafel moet kopen. Het eerste waar we naar moeten kijken is hoe je huidige tafel eraan toe is. Staan de poten scheef en dreigen de tafel om te vallen? Of staat de tafel prima en zit er alleen maar een deukje in het tafelblad?


In een relatiekeuze werkt het net zo: Is er een gezonde basis of is die er niet?Als je weet dat er niet genoeg vertrouwen, liefde of communicatie meer is, dan mis je het belangrijkste fundament van elke relatie.


De tafelpoten staan dan gewoon niet meer stevig genoeg. Maar als je partner alleen maar een raar lachje heeft, dan is het slechts een detail. Zie je het verschil?


Zijn je verwachtingen reëel?


Dus stel jezelf de vraag: Wat verwacht ik van mijn relatie? Welke dingen zijn essentieel? In hoeverre wordt daar nu aan voldaan? Ik ken mensen die van relatie wisselden omdat ze de neus van hun partner niet mooi vonden.


Maar hè, de perfecte partner bestaat niet! Als je verwachtingen tè hoog zijn, dan wordt je altijd weer teleurgesteld…


Dus als er nu iets ontbreekt in je relatie, ga dan na of dat een basis is of slechts een detail. Is het echt belangrijk voor je of heb je de illusie dat het altijd beter kan?


Schrijf het gewoon op: Wat heb ik echt nodig en wat is slechts een detail? En ga dan na in hoeverre je huidige relatie eraan voldoet.


Heb je vertrouwen dat je het kunt oplossen?


Als je niets essentieels mis in je relatie, dan zou ik er eerder voor vechten voor je relatie dan loslaten. Maar als je wèl iets essentieels mist, dan is de volgende vraag: “Heb ik er vertrouwen in dat we deze relatieproblemen kunnen oplossen?”


Onthoud dat er altijd twee mensen nodig zijn om het op te lossen! Je kunt dit niet in je eentje doen…


Communicatieproblemen zijn op te lossen. De één kan wat opener worden en de ander kan zich iets inhouden. Samen kun je zoeken naar de balans waar je je allebei goed bij voelt. Een gebrek een vertrouwen is moeilijker op te lossen.


Vertrouwen is de kern, communicatie is de laag daarboven. We gaan pas met elkaar communiceren als we elkaar vertrouwen, nietwaar?


Wat als één van beiden niet meer wilt?


Als je echt niet meer erop vertrouwt dat je dit (samen met je partner) kunt oplossen, dan is loslaten en afscheid nemen de enige optie. Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau.


Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie. Maar nogmaals, om te vechten voor een relatie zijn er twee personen nodig.


Ik kan wel vechten voor mijn relatie, maar als mijn vriendin liever heeft dat ik naar de maan verhuis, dan lossen we het echt niet meer op (tenzij ze meeverhuist natuurlijk).


Heeft het zin om door te gaan zonder goede basis?


Persoonlijk heb ik er weinig moeite mee om een relatie zonder goede basis los te laten. Vooral omdat ik weet dat het geen enkele zin heeft om door te gaan, want dat heb ik in het verleden óók geprobeerd.


Vechten voor mijn relatie doe ik niet als de ander tegen me vecht. Wat voor zin heeft een relatie als één van beiden zich er slecht bij voelt? Je kunt toch ook niet dansen met iemand die liever ligt of zit? Een gezonde basis is de kern van alle goede relaties!


Ik waardeer mezelf te veel om door te gaan met een relatie die niet werkt. En ik waardeer een ander ook te veel om haar dat aan te willen doen.


Liefde is soms loslaten in de wetenschap dat je apart gelukkiger zult zijn. Soms ontbreekt gewoon de basis om er nog iets van te maken.


Maar als die basis er wèl is, vecht dan voor je relatie: dan is het de moeite waard!

Ga nu weer terug naar je e-mail

om verder te gaan met de mini cursus

>