Piekeren over het verleden is zinloos

We piekeren over het verleden omdat we denken dat we het kunnen veranderen. We snappen dat dit niet lukt – dus waarom laten we niet los? Dit is omdat we het verleden willen verwerken. Ook dat lukt ons vaak niet. In de tussentijd ervaren we weer wat we eigenlijk willen vergeten. Dus wat is de oplossing? Dit is deel 2: De oplossing om het verleden los te laten.

Lees hier deel 1 van deze serie

Op weg naar vrijheid.

Begrijp me goed: Ik zeg niet dat wat anderen deden, prima was. Ik zeg ook niet dat ze je geen pijn hebben gedaan. Ik zeg alleen dat jij nu de enige bent die jezelf opnieuw die pijn aandoet  – door je verleden terug te halen in je geest. Niemand anders veroorzaakt die pijn. Wel in het verleden, maar niet meer nu! Kun je dit inzien? Dit is lastig, want je wilt dit natuurlijk niet.

En toch, door het in te zien, kun je jezelf vrijheid geven. Alleen door de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoel, kun je iets veranderen. Door de schuld te geven aan anderen (hoe begrijpelijk dat ook is), houden anderen je nog steeds vast – althans in je eigen gedachten.

Jij en ik zijn verantwoordelijk voor ons eigen gevoel.

Door die verantwoordelijkheid te nemen, voorkomen we dat we slachtoffer worden van ons verleden. Als je nu nadenkt over koffie, het weer of de televisie, is er geen pijn. Er zijn geen zorgen. Als je nu nadenkt over die gebeurtenis uit het verleden, is er wel pijn. Waar je nu over nadenkt veroorzaakt die pijn. En jij en ik zijn de enigen die beslissen waar we over nadenken, nietwaar?

Ben je masochist of zo?

Ik heb zo vaak nagedacht over gebeurtenissen uit het verleden dat ik ze tot in de detail kon beschrijven: wat iemand letterlijk zei, wat iemand aan had, hoe iemand zich bewoog. Alsof je een televisie in je hoofd hebt! Ik ben ermee gestopt toen ik erachter kwam dat ik de enige was die mijn eigen verdriet veroorzaakte. Wat een inzicht!

Ik zag dat ik de enige was die kon beslissen zich beter te voelen – door er niet meer over na te denken. Toen ik besefte – tot in mijn tenen – dat ik zelf mijn eigen boosheid, teleurstelling of pijn opnieuw veroorzaakte, was de keuze makkelijk gemaakt. Ik ben er mee gestopt. Waarom zou ik mezelf pijnigen, ik ben toch geen masochist? Waarom zou ik mezelf aandoen wat ik juist niet wil ervaren?

Moet je alles verwerken?

Sommige dingen hoef je niet te verwerken. Wat is gebeurd, is niet altijd eerlijk. Wat is gebeurd, hoef je niet altijd te begrijpen. Sommige dingen moet je gewoon loslaten. Alles wat je niet loslaat, moet je verwerken. Dus loslaten is vaak veel makkelijker dan verwerken. Het enige wat je tegenhoudt, is het idee dat je alles moet verwerken…

De beste manier om het verleden los te laten is in te zien dat je het toch niet meer kunt veranderen. Het heeft geen zin jezelf te pijnigen. Je hoeft je hoofd niet vol te stoppen met iets dat allang voorbij is. Alleen door te denken kun je het nog voelen, maar wil je dat wel?

Wees aardig voor jezelf.

Besluit aardiger te zijn voor jezelf. Stop te denken aan dingen die zijn gebeurd. Want dat is de boodschap van dit artikel: Als je jezelf met een hamer voor je hoofd slaat, waarom stop je er dan niet mee? Wees vriendelijker voor jezelf. Leg die hamer neer, laat het verleden rusten en richt je gedachten op het heden. Dan stopt de hoofdpijn en zo stopt de stress.

Je kunt je leven niet leven door bezig te blijven met het verleden.

Je rijdt toch ook geen auto door alleen maar in je achteruitkijkspiegel te staren? Dan zie je toch niet wat er voor je neus gebeurt? Je wil toch niet achteruit, je wilt toch vóóruit? Daarom is de vooruit in een auto véél groter dan de achteruitkijkspiegel! Daarom gaat er maar één versnelling achteruit en de rest vooruit…

Als je dan toch wilt nadenken, denk dan aan de mooie dingen van vandaag. Denk aan de dingen waar je dankbaar voor bent en waar je je op verheugt. Denk aan de mensen die je dierbaar zijn, denk aan de dingen waar je trots op bent. Dat is je huidige realiteit. Als je genoeg mooie dingen ziet in het heden, dan heb je geen behoefte meer aan de illusie van het verleden. De realiteit is zo mooi, dat we geen fantasie meer nodig hebben!

Wil je minder piekeren en meer ontspanning? Bestel dan de volgende e-cursus:

Nooit meer zorgen of stress!

Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer ontspannen? Laat je stress dan los met deze online training en voel je weer vrolijk en positief! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen.
Word positiever snel en eenvoudig

Op jouw succes,

Frank de Moei | Newstart.nl

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 online cursisten begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Ontdek het zelf!

Online Training Gratis e-boek

8 antwoorden
 1. I
  I zegt:

  Is het niet zo dat je de neiging hebt vaak terug te denken aan bepaalde gebeurtenissen omdat je er (onbewust) iets van wilt leren, om te ‘zorgen’ dat je het ‘de volgende keer’ anders zult doen?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste I,

   Ja, dat klopt en dat is natuurlijk helemaal prima. Zolang je het positief en constructief houdt, kun je inderdaad mooie inzichten opdoen. Vaak vervalt dit denken aan het verleden echter bijna automatisch in piekeren. Maar als het ons lukt om het positief te houden en van het piekeren weg te blijven, kan het verleden ons veel leren 🙂

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. M
  M zegt:

  Beste Frank, bedankt voor je artikel, inderdaad het verleden loslaten is nodig, om verder te gaan, maar het vraagt tijd! of zie ik dit verkeerd?

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste M,

   Inderdaad, het verleden loslaten vraagt tijd.
   Alles – werkelijk alles in ons leven – wat de moeite waard is, heeft tijd en geduld nodig, ook dit.
   Gelukkig is het geen wedstrijd en bepaal je zelf het tempo 🙂

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. albert
  albert zegt:

  Dag Frank,

  Een geweldig mooi artikel, zo kan ik er toch even bij stil staan dat ik in het verleden de coaching bij jou heb gevolgd, en daar elke dag plezier aan beleef. Het is voor mij erg waardevol om het nu weer te lezen.
  Bedankt maar weer.

  Groet Albert

  Beantwoorden
 4. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Frank,
  Zeer goed en duidelijk artikel. Ik ben het ook beu van steeds in dat verleden te duiken. Als je naar een psycoloog of therapeut gaat beginnen ze over je verleden verwerken en kijken naar je innerlijk kind. Steeds terug duiken in die oude gevoelens die er op dat moment eigenlijk niet meer zijn. Loslaten is inderdaad moeilijk, omdat je nog met gevoelens zit die aan het gebeuren gekoppeld zijn en zeker als je met de personen die je vertrouwen geschonden hebben nog in contact komt.

  Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.