Dit gastartikel is geschreven door Vivienne Westerhoud. Haar doel is om de combinatie werk & kinderen voor moeders gemakkelijker te maken. Zie ook haar websites mamas.nl, haareigenzaak.nl en 9tot3.nl.
Haar artikel is een mooi voorbeeld van het besef dat je zelf bepaalt hoe je op anderen reageert. Ook al zijn de omstandigheden veeleisend, toch kun je zelf uitmaken wat voor emoties je wilt oproepen. Dat dit niet altijd gemakkelijk is, weten we allemaal. Vivienne geeft een goed voorbeeld hoe het kan.

Heel soms gaan we naar Rotterdam. Eigenlijk pas sinds we weten dat er in het Jeugdtheater Hofplein prachtige producties draaien. Vorige week ging ik met mijn dochters naar ‘Assepoester: de opera’. Wonderschoon! Maar voordat wij vredig in onze pluche stoelen konden neerzakken, beleefden wij – dorpskinderen – nog een avontuur.

We reden de stad in en ik zag hoe een klein autootje heel hard inhaalde en een groter, zilveren autobusje afsneed. Ik hield gelijk wat meer afstand in verband met gekke toeren, want die kleine auto slingerde van rechts naar links om het busje blijvend af te snijden. Vlak voor een groen verkeerslicht staat die kleine ineens op de rem. Het busje stopt net op tijd. ‘Die speelt met vuur’, dacht ik nog.

En ja hoor. Het verkeerslicht springt plotseling op rood. En daar staat de kleine stil, vlak voor mij. Naast mij stappen twee woedende mannen uit het zilvergrijze busje. Ze zien er sterk, atletisch en stoer uit en ze rennen naar het autootje om er fanatiek op in te beuken. Het autootje kantelt bijna. Ik zeg tegen mijn dochters ‘zitten blijven’, zet mijn auto op de handrem, stap uit en loop richting de woedende mannen.

‘Hé!’ roep ik keihard. ‘Niet doen joh.’ De meest woedende man komt naar mij toe lopen. Ik zeg tegen hem: ‘Ik zag wat ze deden. Zíj zijn asociaal. Laat je houding niet bepalen door hen!’ Met grote ogen kijkt de man me aan. ‘Ja, maar mevrouw, ik zit te trillen achter het stuur!’ Als bewijs laat hij zijn trillende handen zien. Ik pak zonder nadenken zijn handen vast en zeg nog een keer dat hij zijn houding niet moet laten bepalen door een ander. Hij wordt snel rustig en zijn vriend komt kijken wat er gebeurt. ‘Stap in en laat het gaan,’ zeg ik rustig. De mannen stappen in. Ik ook.

Overal zie ik in de auto’s om me heen duimen omhoog gaan. Achterin de auto zitten mijn meiden met grote ogen te kijken. ‘Waarom was je niet bang dat ze jou ook zouden slaan mama?’ vraagt Rosa. Ik moest even denken. Ik had de optie niet eens overwogen, maar het antwoord is simpel: ‘Omdat ik hen daarvoor geen enkele reden gaf.’

Vivienne Westerhoud

Wil je een sterk, gezond en blijvend zelfvertrouwen?
Dan is de e-cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ voor jou!
Weg met je onzekerheid en verlegenheid.
Ontdek de eenvoudige technieken en inzichten die je helpen om je zeker en sterk te voelen, in elke situatie!
Met deze e-cursus creëer je een gevoel van zekerheid dat je nooit meer verliest.

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Gratis e-boek | Online Training | Online Coaching

0 antwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.