Weet je niet welke keuze je moet maken? Dit artikel geeft je de oplossing in drie eenvoudige stappen. Maak de juiste keuze. De juiste keuze maken is niet moelijk en hoe meer je oefent, hoe handiger je er in wordt.

Het maakt niet uit op welk gebied je een uitdaging hebt:

Of het nu het nu gaat om de juiste keuze maken in je relatie, de beste keuze maken qua werk, een verstandige keuze maken over je toekomst: volg deze 3 stappen en je krijgt meer duidelijkheid:

Binnen 10 minuten meer duidelijkheid.

Deze oefening is zo ontworpen dat je binnen 10 minuten meer duidelijkheid krijgt in je situatie en dat je weet welke keuze het beste voor je is.

Normaal gezien zijn situaties gecompliceerd. Je bent geneigd om heel veel details erbij te halen. ”Ik zou hiervoor kunnen kiezen, maar wat als…” Hoe meer details, hoe moeilijker het wordt de knoop door te hakken.

Deze oefening gaat terug naar de basis: de keuze die het beste voelt. Zo focus je je op de hoofdlijnen en ga je niet in op alle details. Die zijn ook niet zo belangrijk. Je wilt toch meer duidelijkheid? Dan gaat het toch om de hoofdzaak, nietwaar?

Pak een schrift of een aantal A4-tjes en een pen. Doe deze oefening niet in je hoofd, dan werkt hij niet. Door het op te schrijven creëer je meer duidelijkheid. Het kost je maar 10 minuten. Hoe belangrijk is het voor jou een keuze te maken?


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Stap 1: Bepaal je keuzes.

Bekijk welke alternatieven je hebt. Uit welke kun je kiezen?

Pak twee stukken papier en schrijf op het eerste vel: Keuze 1. Op het tweede vel schrijf je Keuze 2. Geef ze beide titels.
Op het eerste vel kun je bijvoorbeeld zetten:’ Blijven waar ik zit.’ Op het tweede vel zet je dan: ‘Veranderen van baan’ of ‘Beginnen met studie.’

Ik zou je adviseren om het bij twee alternatieven te laten. Kies de alternatieven, die je het meest aanspreken. Vergeet alle andere keuzes.

Stap 2: Bepaal de voor- en nadelen.

Schrijf nu op elk vel drie voordelen en drie nadelen van de alternatieven, die je hebt bedacht. Weet je erg geen drie te bedenken, houd het dan bij twee of één.

Op het vel met ‘Veranderen van baan’ kun je bijvoorbeeld zetten:

Voordelen:
–      Mogelijkheid om te groeien.
–      Meer carrièrekansen.
–      Beter salaris.

Nadelen:
–      Opnieuw ingewerkt worden.
–      Onzeker of ik wel word aangenomen.
–      Onzeker of ik wel leuke collega’s krijg.

Omcirkel met een (liefst rode) pen op elk vel (dus voor elk alternatief) het belangrijkste voor- en nadeel. Maximaal één.

Stap 3: Maak een afweging.

Nu heb je twee alternatieven met ieder één belangrijk voordeel en één nadeel.

Kies nu welk van de twee alternatieven je het grootste voordeel geeft. Omcirkel dat voordeel nog een paar keer zodat het opvalt.

Kies nu welk van de twee alternatieven je het grootste nadeel geeft. Omcirkel dat nadeel nog een paar keer zodat het opvalt.

Het alternatief met het grootste voordeel is de keuze die je eigenlijk wilt maken.
Het alternatief met het grootste nadeel is de keuze waar je het meest bang voor bent.

Wat is je uitkomst?

Als het alternatief met het grootste voordeel een ander is als die met het grootste nadeel, dan ben je geslaagd. Nu kun je kiezen voor het alternatief met het grootste voordeel. Dat is de beste keuze.

Als een alternatief zowel het grootste voordeel als het grootste nadeel heeft, dan is dat toch de juiste keuze voor jou. Die keuze geeft je veel plezier, maar ook veel pijn.
Je wilt het graag, maar je bent er ook bang voor.

Bedenk dan het volgende:

Focus je op het voordeel, niet het nadeel.
Iedereen moet angsten overwinnen voordat ze kunnen groeien.
Het is normaal die angst te voelen, maar laat dit niet je leidraad zijn.

Ga ervoor en onderneem de stappen die nodig zijn.
Bedenkt hoe je je zou voelen als alles loopt zoals je wilt.
Hou dat gevoel vast, dan zal alles ook lopen zoals je wilt.


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

30 antwoorden
« Oudere reacties
 1. Trudy
  Trudy zegt:

  Hallo,
  Wat een goede test is dit. Ik had een keus gemaakt en door deze test werd ik bevestigd dat het de juiste keus is. Fijn en eng. Sollicitatiebrief verstuurd.
  Dank

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Hallo.
  Bij mij is het iets gecompliceerder. Bij elke keuze die ik maak zal er veel teleurstelling zijn en verdriet. Daarom blijf ik zeg maar hangen en maak ik geen keuze.
  Ik ga trouwen met mijn vriend maar we hebben er voor gekozen (na veel discussies) om 21 mensen te doen bij de ceremonie. Hij wilde er eerst 10 en ik 33. Dit hebben we afgesproken maar dat zou betekenen dat ik ooms en tantes alleen voor het feest kan uitnodigen. Hier is merendeel van mijn familie het niet mee eens. Ik kan het nog naast me neer leggen. Deze keuze heb ik zo’n 5 keer gemaakt om door te gaan maar steeds kom ik er van terug. Dat geeft ook geen duidelijkheid.
  Zet ik er nu een streep onder om de bruiloft niet te doen heb ik sowieso al ringen, een jurk en bijna de locatie afgesproken. Daarbij zal er flinke teleurstelling zijn bij mijn vriend en zijn familie.
  Ik ben bang hem kwijt te raken en weet echt niet meer wat ik moet doen.

  Beantwoorden
  • Frank De Moei
   Frank De Moei zegt:

   Beste Anoniem,

   Tegen jullie allebei zou ik willen zeggen:

   “Jullie gaan trouwen – gefeliciteerd! Wat zal dat een prachtige dag worden. Wat fijn dat jullie van elkaar houden en besluiten om samen verder door het leven te gaan. Van alle belangrijke dingen in het leven, is liefde waarschijnlijk het allerbelangrijkte. Weet je wat het minst belangrijke is en wat je nooit zou moeten meenemen in welke beslissing dan ook? Het minst belangrijke is of je 10 of 33 gasten uitnodigt.

   De vraag is wie van jullie het eerst zijn/haar liefde wil bewijzen door toe te geven aan wat de ander gelukkig maakt – want daar gaat het toch om? Dat de ander gelukkig is? Dat wens je toch de persoon toe waar je van houdt? Dat is toch de reden dat je gaat trouwen? Ik wens jullie beiden heel veel levensgeluk toe!”

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. M
  M zegt:

  Beste frank,

  Ik irriteer me mateloos aan mezelf. Op dit moment volg ik net een nieuwe studie maar ik vind hem echt niet leuk. Nu moet ik van iedereen hem afmaken, omdat ik al met een andere opleiding was gestopt. maar ik vind de lessen die ik krijg niet interessant en irriteer me aan het feit dat ik alleen maar algemene kennis krijg. het alles lieft wil ik stoppen met me opleiding en een tussen jaar nemen maar dat is geen optie want heb zon gevoel dat ik straks weer een verkeerde opleiding doe en het zelfde gevoel krijg als ik dit nu heb. ik ben al in gesprek gegaan met mensen van school maar ze snappen met niet en ik weet ook niet hoe ik mezelf goed kan verwoorden. Het lukt me ook niet meer om in de lessen op te kunnen letten. ik vind mijn klas niet leuk en de docenten ook niet. ik zoek voor mezelf allerij dingen op zodat het minder wordt maar zie door de bomen het bos niet meer. ik vind dat ik aan het zeuren ben en wil mijn klasgenoten ook echt niet demotiveren. wat kan ik doen?

  Met vriendelijk groet,

  Beantwoorden
  • Frank De Moei
   Frank De Moei zegt:

   Beste M,

   Ga doen waar je blij van wordt. Wat heeft het voor zin om dat niet te doen? Wat schiet je daarmee op? Als je een jaar iets anders gaat doen en er vervolgens achter komt dat je “weer hetzelfde gevoel hebt als nu”, dan heb je wel een jaar van je leven iets gedaan wat je wilde. Dat kan nooit slecht zijn. Of het verstandig is, is iets anders, maar dit zijn vaak keuzes tussen hoofd en hart. Probeer de oefening in dit artikel een voor jezelf te doen en kijk wat er naar boven komt.

   Ik ben zelf ooit gestopt met een studie omdat ik er niets aan vond en heb daar tot op de dag van vandaag geen spijt van. Maar luister altijd naar je eigen hart – niemand anders kan dit voor jou beslissen. Neem ook de tijd om eens te ontdekken wat je echt wilt, dat voorkomt dat je weer tegen dezelfde uitdaging aan blijft lopen.

   Heel veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
« Oudere reacties

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.