Balans is het toverwoord voor elke relatie. Als je een relatie hebt die je weinig energie geeft, is er altijd sprake van een disbalans. Stel: Jij zit op een wip met iemand die slechts met één hand de andere kant vasthoudt. Dan zit je snel aan de grond, nietwaar? Geen beweging meer in te krijgen. Je kunt dit spel niet spelen als er geen balans is. Zo werkt het ook met relaties.

Zegt dit iets over haar of over mij?

Een lezeres schreef me: “Ik ben bevriend met iemand die weinig inlevingsvermogen heeft. Die niet beseft dat het mij energie kost om al haar problemen te incasseren. Dat geeft me veel stress. Hoe kan ik hiermee het beste mee omgaan? Zegt dit iets over haar of over mij? Is het verstandig om met zo’n persoon in contact te blijven of niet?

Mijn antwoord was: “Stel jezelf een dieperliggende vraag: “Waarom wil je een relatie onderhouden die je veel energie kost en weinig energie geeft? Als je relatie niet in balans is, ligt dat dan aan jouw onvermogen? Of moet je iemand zoeken met wie je die balans wèl hebt?”

Het maakt overigens niet uit of het een zakelijke of vriendschappelijke relatie is. Het principe van balans in gezonde relaties is altijd hetzelfde:

De balans tussen geven en nemen.

Als je veel meer geeft dan je terugkrijgt, dan trek je aan het kortste eind. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Het doel van elke volwassen en gezonde relatie is dat beide partijen er van opknappen. Waarom zou je er anders mee doorgaan?

Natuurlijk kun je een ander ondersteunen in moeilijke momenten. Natuurlijk kun je een ander tijdelijk voorrang geven. Maar chronisch meer geven dan terugkrijgen gaat ten koste van je energie. En als je energie op is, kun je helemaal niets meer geven…

De mensen die meer nemen dan geven, lezen deze website waarschijnlijk niet. Dus ik neem aan dat je zelf meer geeft dan ontvangt in je relatie(s). Waarom zou je dat doen? Meestal omdat we bang zijn voor de consequenties. We zijn bang de ander teleur te stellen of we zijn bang dat zij de relatie verbreken. We beseffen alleen niet dat een relatie onmogelijk gezond kan zijn als één van beiden zichzelf erin verliest.

Verbeter je relaties

De beste manier om je relaties te verbeteren, is door het volgen van de Online Training Betere Relaties met Iedereen. Maak betere keuzes in je relaties, los je relatieproblemen op – en blijf jezelf in àl je relaties. Krijg weer energie van de mensen om je heen!

De balans tussen afhankelijkheid en zelfstandigheid.

In een gezonde relatie zijn beide partijen even veel waard zijn. Dat kan alleen als beiden ook zelfstandig zijn. Kun je dit inzien? Als je afhankelijk bent van iemand op financieel of emotioneel gebied, heeft de ander de controle. We hopen natuurlijk dat iemand deze controle niet misbruikt – en zich verantwoordelijk voelt voor jouw welzijn.

Een beetje afhankelijkheid is natuurlijk prima. Als iemand voor je zorgt, dan is dat natuurlijk fijn. Toch is zelfstandigheid meestal beter. Want zelfstandigheid betekent de vrijheid om je eigen keuzes te maken en je niet te hoeven verantwoorden aan een ander. Bij afhankelijkheid heeft meestal de een die vrijheid en de ander niet…

De balans tussen controle en vrijheid.

Het vertrouwen dat de ander het beste met je voor heeft, is essentieel voor elke relatie. Als er niet voldoende vertrouwen is, hebben we de neiging de ander te willen controleren. Dan weten we zeker dat ons vertrouwen niet beschaamd zal worden. Het probleem is alleen dat als je de ander probeert te controleren, je daarmee je eigen controle uit handen geeft.

Want door de ander te controleren, ga je uit van het gedrag van een ander. En daarmee ga je voorbij aan je eigen keuzes. Niet langer trek je je eigen plan, maar houdt je vooral rekening met wat een ander zou kunnen doen. Te veel controle zorgt voor spanning. Loslaten in vertrouwen is meestal de oplossing.

Daar is wel tijd voor nodig. Natuurlijk kun je vertrouwen pas geven als je het zelf eerst voelt. Vertrouwen werk ook altijd twee kanten op: Je vertrouwt dat de ander het beste met je voorheeft. Maar je vertrouwt ook op jezelf – dat je wel een oplossing vindt – als dat niet het geval is…

Hoe krijg je de balans weer terug in een relatie?

Of je vindt de balans weer terug in je relatie, of je neemt afstand. Dat zijn de twee opties die je hebt. Frustratie is de derde optie, maar dat is nooit de goede keuze. Als de ander openstaat voor een gezonde balans, dat zal hij/zij ook openstaan voor jouw ideeën om die weer terug te vinden.

Staat de ander niet open om de relatie te verbeteren, dan is het misschien nooit een goede relatie geweest… Het is zeker de moeite waard om te vechten voor een goede relatie, maar dat is niet voldoende. Er is ook wijsheid nodig om in te zien of een relatie rust op gezonde fundamenten.
Een wip is zeker in balans te brengen, maar alleen als beide personen het willen!

Wil je gezonde relaties in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

16 antwoorden
  • tineke
   tineke zegt:

   geweldig Frank ! op je gevoel afgaan geeft je meer zelfvertrouwen , en ook als dat niet lukt op dat moment ( verkeerde beslissing ) dan nog is het niet verkeerd geweest , want je heb toch naar jen gevoel geluisterd. maar in de meeste gevallen , klopt het als een bus

   Beantwoorden
 1. Lobke
  Lobke zegt:

  Hallo Frank,

  Hoe zit dat met familierelaties dan? Stel dat je ouders, broer/zus andere ideeën over een relatie hebben als jij? en dat jij je daardoor alleen voelt staan?

  groetjes Lobke

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Lobke,

   De uitgangspunten van gezonde relaties gelden voor elke relatie.
   Het verschil is hooguit de nabijheid: familie staat bijvoorbeeld dichter bij je dan collega’s.
   Maar de principes blijven hetzelfde :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 2. Jessica
  Jessica zegt:

  Gevoel volgen is mijn situatie desastreus geweest. Van zijn kant wel te verstaan.
  Mijn partner had bedacht dat ik vreemdging. Nooit gedaan en zal ik ook nooit doen!
  Toen zei hij: Maar mijn gevoel zegt dat en mijn gevoel liegt nooit!
  Wel dus…..
  Kreeg het hem niet aan zijn verstand…

  Beantwoorden
 3. Desiree
  Desiree zegt:

  Wat een fantastisch artikel….je schriijft op zo’n manier dat het gelijk duidelijk wordt. Soms zijn keuzes maken moeilijk…enerzijds je gevoel/intuïtie, anderzijds je verstand.
  Een zonnige groet, Desiree

  Beantwoorden
 4. Mary
  Mary zegt:

  Mooi artikel over gevoel. Als ik twee dagen bij mijn vriend ben,wil ik ik naar huis, ben ik thuis, verlang ik naar hem. Dat is een akelig gevoel en ik word er gek van,en hij ook

  Beantwoorden
 5. A
  A zegt:

  Help me asjeblieft ik kan ook geen keuze maken in mijn relatie. Ik weet dat het voorlezend beter is om ermee te stoppen maar ik kan het maar niet.

  We zijn allebei al een keer gescheiden, ook hebben we allebei jonge kinderen. Toen ik de relatie begin wist ik van zijn finaciele zorgen, maar we waren verliefd en dacht dat we juist samen eruit konden komen. Na twee jaar blijkt hij een alcohol verslaving te hebben en na veel vermoedens en vaak vragen is het eruit komen, jaar zonder werk, geen kansen aan grijpen die er wel waren. Mij verwijten terwijl ik hulp aan pak enz.. Ik merk aan mijn gezondheid dat ik niet veel meer kan hebben. Om mij heen ‘de hulp’ zeggen dat wij beter uit elkaar kunnen gaan dat ik voor mezelf en mijn kinderen moet kiezen. Maar ik hou van hem en ik vind dit zo ontzettend moeilijk. Ik hoop dat u mij advies kan geven.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.