Negatieve gedachen overwinnen

Negatief denken is een struikelblok voor geluk en succes. Negatieve gedachten kun je missen als kiespijn.

Het is als zwemmen met een ijzeren ketting om je been: misschien lukt het je de overkant te halen, maar de kans is groot dat je zinkt!

Lees eens de reacties hieronder – de ervaringen van andere mensen met negatief denken: Besef dat je niet de enige bent! Veel mensen hebben last van negatieve gedachten.  Maar je kunt absoluut stoppen met negatief denken.

Het kost wat oefening, maar als iemand  anders het kan, dan kan jij het ook. Want wij mensen lijken veel op elkaar – en dat zie je terug in de reacties!

Dit artikel geeft je meer inzicht in negatief en positief denken.

Negatieve gedachten zijn het grootste struikelblok op weg naar succes.

Negatief denken betekent dat je geen mogelijkheden ziet, slechts beperkingen. Je ziet wat niet kan en niet wat wèl kan.

Je focus ligt (te) vaak op wat je niet hebt, wat je niet kunt en wat je niet weet. Als je je daar slecht bij voelt, dan is dat logisch! Dit ligt niet aan jou, het ligt aan je focus.

Als je je aandacht richt op wat je niet wilt, dan voel je je slecht. Het kan niet anders. Dus dat moet je zo min mogelijk doen!

Niets wat de moeite waard is, is ooit voortgekomen uit negatief denken. Steden zijn er niet door opgebouwd, bedrijven zijn er niet door opgestart en gezonde relaties zijn er niet op gebaseerd. Dus als je een doel hebt en je denkt negatief dan bereik je dat doel niet of niet snel.

Negatief denken heeft een enorme impact op je gemoedstoestand, je relatie, je werk en je gezondheid. Het is waarschijnlijk de grootste veroorzaker van problemen.

Immers, met negatief denken creëer je automatisch een negatief zelfbeeld – èn een negatief beeld van anderen. Je creëert negatieve verwachtingen voor de toekomst en een negatief beeld van heden en verleden. Hoe kun je je daar goed bij voelen?

Kortom, negatief denken beïnvloedt je hele leven. Alles is je leven is afhankelijk van jouw goede gevoel…


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Het gevolg van negatief denken of positief denken.

Negatief denken schept een negatieve verwachting van de toekomst. Dus eigenlijk bepaal je daarmee een negatief doel.

Negatief denken is negatieve doelen stellen. Het is negatief visualiseren. Als je goed bent in negatief denken, dan feliciteer ik je! Want kennelijk weet je te bereiken waar je je geest op focust. Heel goed! Nu moet je alleen nog de andere kant op oefenen. Als je dat doet, dan zul je doelen bereiken waar je je beter bij voelt.

Met negatief denken kijk je naar wat je niet wilt dat gebeurt. Je gedachten zijn een filter waarmee je de werkelijkheid ziet en evalueert.

Dus ga positiever denken, dan wordt je wereld mooier!

Negatieve gedachten trekken meer negatieve gedachten aan.

Een soort negatieve zonnebril…

Als je je concentreert op negatieve gedachten, filter je alle ervaringen door die negatieve bril. Hierdoor  zijn alle positieve gebeurtenissen niet meer zichtbaar. En daarmee heb je je negatieve doel bereikt – meestal onbewust.

Daarom is negatief denken een zelfvervullende voorspelling, die meestal uitkomt. Postief denken is dat trouwens ook…

Negatieve gedachten trekken meer negatieve gedachten aan. Langzamerhand wordt je meegetrokken en wordt het steeds moeilijker positief te denken

Toch zijn sommige mensen nog steeds verbaasd als ze met negatief denken geen positief resultaat behalen. Als je verder zoekt, kom je er meestal achter dat dit te maken heeft met hun focus.

Negatieve gedachten gaan je nooit een positief resultaat brengen.

Met negatief denken een positief resultaat verwachten is hetzelfde als een sloophamer gebruiken om een gebouw op te bouwen. Die twee gaan gewoon niet samen.

Natuurlijk is het menselijk om negatief te denken. Je ontkomt er gewoon niet aan. Maar je hoeft er geen hobby van te  maken. Elke keer dat het je lukt iets positiever te denken, komt je iets dichter bij wat je wilt.

Want negatief denken betekent dat je niet meer in contact bent met je hart, maar met je verstand. Je bent niet meer in contact met een goed gevoel, met liefde of met vreugde. Je bent in contact met twijfel, angst en onzekerheid.

Want begrijp goed dat negatief denken altijd komt vanuit angst. Wanneer we angst hebben (en wie heeft dat niet soms?), willen we graag de controle uitoefenen.

Je denkt dat je met negatieve gedachten controle uitoefent op het probleem, maar dat is helaas niet zo. Negatieve gedachten zorgen ervoor dat je juist niet handelt en dingen uitstelt. Positieve gedachten zorgen ervoor dat je actie onderneemt.

In essentie wordt negatief denken veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen.
Hoe meer vertrouwen in jezelf, hoe makkelijker het is om positief te zijn.

Waarom is het zo moeilijk om negatieve gedachten te doorbreken?

Als je mensen vraagt waarom het zo lastig is om negatieve gedachten te doorbreken, dan zeggen ze dat het een gewoonte is, dat het automatisch gebeurt.

En dat klopt.

Ergens in het verleden heb je een beslissing gemaakt dat negatief denken ervoor zorgt dat je verantwoordelijk omgaat met een probleem. Dat je niet teleurgesteld wordt als het niet lukt. Dat jij zelf je grootste criticus bent en dat je daardoor voorkomt dat je anderen teleurstelt.

Negatief denken is niet realistisch.

Misschien hebben mensen je wijsgemaakt dat negatief denken realistisch is.

In de traditionele psychologie werd optimisme gezien als een afwijking. Men vond dat optimistische mensen de neiging hadden hun kop in het zand te steken en moeilijkheden te negeren. Het leek beter om je zorgen te maken zodat je niet voor verrassingen kwam te staan.

De vraag is of dat een goede strategie is.

Het doel is bereikt (je komt niet voor verrassingen te staan), maar het middel (zorgen maken, negatief denken) maakt je niet gelukkiger. Heeft dat zin?

Hoe kun je beginnen met positief denken?

Als je jezelf jarenlang hebt geconditioneerd om negatief te denken, dan moet er een wonder gebeuren wil je dit plotseling anders gaan doen.

En dat wonder is mogelijk en heet… hard werken! Door regelmatig te oefenen, creëer je de wonderen waar je om vraagt.

Zie het als de grote piramides van Egypte: het lijken wonderen, maar het is gewoon het resultaat van hard werken: blok voor blok op elkaar leggen totdat er een onbreekbaar fundament ontstaat. Bij positief denken hoef je gelukkig geen complete piramide te bouwen. Een paar stevige stenen voor een fundament, zijn meestal voldoende.

Oefenen met negatieve gedachten loslaten.

Waar je op concentreert, wordt sterker. Als je veel sport, wordt je lichaam sterker. Zo werkt het ook met negatieve of positieve gedachten.

Door veel te oefenen wordt het steeds makkelijker om positief te denken. Maar je moet wèl oefenen. Door één keer te sporten heb je niet meteen een gespierd lichaam!

Op een gegeven moment bereiken je positieve gedachten een kritische massa. Dat wil zeggen dat je gedachten automatisch positief worden, zonder dat je er veel moeite voor doet.

Dit bereik je alleen door veel te oefenen en er mee bezig te zijn.

Als je denkt ‘dat is veel werk, daar heb ik geen zin in,’ dan raad ik je aan om de paragraaf ‘Negatieve gedachten zijn het grootste struikelblok op weg naar succes’ nog eens te lezen.

Zodat je inziet hoeveel negatief denken je kost. Zodat je weet dat je eigenlijk geen keuze hebt!

De snelste weg naar positief denken.

De online training ‘Nooit Meer Zorgen Of Stress‘ is speciaal ontwikkeld om je te helpen positiever te denken – snel, praktisch en eenvoudig. Je hoeft alleen deze lessen in je op te nemen en de vragen en oefeningen te volgen.

Dan zul je merken dat het grootste deel van je negatieve gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnt!

Wat positief denken je oplevert.

Heb je enig idee hoeveel moeite je hebt gedaan om automatisch negatief te denken? Om automatisch de beperkingen en nadelen te zien in plaats van de mogelijkheden en voordelen?

Als je jarenlang energie hebt gestoken in negatief denken, wat zou je dan kunnen bereiken als je al die energie stopt in positieve gedachten?

Alles zou compleet veranderen: je relaties zullen makkelijker gaan, je zult meer ontspannen zijn, je doelen zullen makkelijker worden bereikt en je zult een positiever zelfbeeld hebben.

Het enige wat je hoeft te doen is je bewust te zijn van je negatieve hersenkronkels en deze om te buigen in positieve gedachten.

Altijd negatief denken over jezelf

Als mensen negatief denken over het leven of over andere mensen, dan denken ze ook negatief over zichzelf. Negatief over jezelf denken hoort daarbij. Gegarandeerd! Dus hoe zit het met jou? Denk je wel eens: 

“Ik moet altijd alles negatief zien. Waarom ben ik zo negatief? Waarom denk ik altijd negatief? Waarom kost het me zoveel moeite positief te zijn?”

Nou, dan ben je niet de enige!

Altijd negatief denken is een kwestie van oefenen. Een negatief ingesteld persoon denkt niet: “Nou, ik ga de rest van mijn leven negatief denken over mijzelf.” Negatieve mensen zijn zeker geen domme mensen. Het is gewoon een gewoonte geworden. ‘Ik ben negatief’ is een soort identiteit geworden. Het voelt als de waarheid.

Voorbeelden van negatief denken zijn:

 • Waarom zit alles toch tegen?
 • Waarom zijn andere mensen zo moeilijk?
 • Waarom doen anderen het beter dan ik?

Dat zijn negatieve vragen waar je vanzelf een negatief antwoord op krijgt. Dat kan niet anders! Wil je negatieve gedachten stoppen? Wil je negatieve gedachten over jezelf loslaten? Wil je negatieve gedachten ombuigen in positieve gedachten?

Dan moet je echt jezelf betere vragen gaan stellen. Een positieve vraag geeft altijd een positief antwoord!

Voorbeelden van positieve vragen:

 • Wat is er goed aan deze situatie?
 • Waar ben ik wel blij mee?
 • Wat is het eerste dat ik ga veranderen?

Zo krijgt negatief denken over jezelf geen kans. Hoe zet je negatieve gedachten om in positieve gedachten? Nou, gewoon, door jezelf betere vragen te stellen!

Goede vragen om te stoppen met negatief denken

De volgende vragen kun je stellen in elke situatie waarin negatieve gedachten bij je opkomen. Elke vraag brengt je automatisch in een positieve richting. Aan jou om de ingeslagen weg verder te volgen.

1. Wat wil ik eigenlijk?
2. Wil ik me zorgen maken over het probleem – of zoeken naar een oplossing?
3. Wat is in de huidige omstandigheden de beste oplossing?
4. Hoe kan ik dat realiseren?
5. Wat moet ik doen om een eerste stap te zetten?
6. Wie kan me helpen?
7. Hoe zou ik me voelen als ik het resultaat bereik wat ik wil? Hoe trots en blij zou ik zijn?

Negatieve gedachten staan stil, positieve gedachten brengen een resultaat! Negatief denken verlamt, maar actie inspireert!

Dus bevrijd jezelf van negatieve gedachten. Alleen jij kunt het doen. Maar DAT je het kunt, staat vast.

Als je daarnaast 20% van je tijd besteed aan het probleem en 80% aan de oplossing, dan gaan er wonderen gebeuren!


Minder stress en zorgen in slechts 9 weken!

Negatief denken geeft je stress – en voorkomt dat je geniet van je leven. Wil je meer positiviteit in je leven? Laat dan je stress en zorgen los met deze online training – en word weer ontspannen en positief!

Ja, ik wil minder stress en zorgen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

160 antwoorden
« Oudere reactiesNieuwe reacties »
 1. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ben er zo een 9uur gaan kuisen en rade hem aan om de plaats te schilderen zo dat hij proper en gezellig zou wonen. Heb hem dan ook een jas peignoir stoefen gekocht zodat hij niets te kort zou komen in de kliniek.
  Der was helemaal niets aan de hand tot ik de volgende dag een telefoon van hem kreeg en begon te roepen dat alles naar de producten stinkt en dat hij het wel op zijn eigen manier zou doen.Ik was zo verschoten en verwart en nog steeds dat ik deze reactie niet begreep. na een week excuseerde hij zich, maar dat was voor mij niet genoeg want hij ei ondertussen dat ik dominant en hem zielig behandelde.
  Ui razernij stuurde ik hem een mail waarin ik zei dat hij een narcist is.
  Deze mail stuurde ik ook naar mijn zus. Die vond dat ik dat niet had mogen doen. ze zei dat dat ze daar nooit zou kuisen. Een week later keert ze 180 graden en zegt ze dat ze dat ook voor hem zou doen en dat ik blij mag zijn dat ik een broer in Antwerpen heb. Na deze voorval hoor ik niets meer van haar en ook niet van mijn broer.Zij heeft mij daarin gemanipuleerd. Ik lijd er inorm onder. in één klap ben ik een zus en een broer kwijt

  Beantwoorden
 2. Laura
  Laura zegt:

  mij vader is overleden 2 jaar geleden ik ben er nog niet over ik denk alleen maar negatief en ben depressief hoe moet ik hier mee omgaan ik ben maar een meisje van 13

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Laura,

   Het spijt me dat te horen.

   Deze site is eindelijk bedoeld voor volwassenen.
   Daarnaast is in jouw geval persoonlijk begeleiding het beste,
   bijvoorbeeld door een (kinder)psycholoog.
   Dat is de expert die je het beste in deze situatie kan begeleiden.

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. bob
  bob zegt:

  Met carnaval ben ik nogal dronken geworden na het atten van een fles met 14%
  Ik had die avond ook nog niets gegeten dus dat hielp niet.
  Een “vriend” van me heeft een de school app gezet dat ik uit de kast kwam waardoor niemand me meer aansprak op school.
  Inmiddels zijn we weer heel wat weken verder maar ze pesten me er behoorlijk mee(al mijn vrienden) ik zie het niet meer zitten maar ik wil al zeker geen eind aan mijn leven maken.
  Hoe kom ik hier ooit nog van af.
  (Ik ben 15jaar )

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Bob,

   Deze website is bedoeld voor volwassen, dus helaas kan ik je hierin geen passend advies geven.
   Websites en forums voor jongeren kun je waarschijnlijk hier wel bij helpen.

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 4. Jed
  Jed zegt:

  Wat je denkt, trek je aan; hoe meer aandacht je eraan schenkt, des te meer er van naar je toe komt. En als er meer van dat wat je denkt naar je toe komt, denk je: zie je nou wel…. en word je dus bevestigd in je idee.
  Maar het leuke hiervan is: bovenstaande geldt zowel voor negatieve gedachten als voor positieve gedachten.
  Als je naar bv 538 wilt luisteren (positief) en je stemt af op Veronica (negatief) (= maar voorbeeldje hoor ;) …. krijg je natuurlijk nooit 538 op je radio.
  De kunst van het herkennen van negatieve en positieve gedachten zit hem in het gevoel wat je erbij hebt….negatieve gedachten geven een slecht gevoel; knoop in je maag, hartkloppingen enz. Positieve gedachten maken je vrolijk; dan kun je de hele wereld aan.
  Dus als je positieve dingen denkt, komen die ook naar je toe en hoe meer aandacht je hieraan schenkt, des te meer positieve dingen er naar je toe komen. De kunst is heel goed naar je gevoel te luisteren en zodra je die knoop voelt (of wat dan ook) met al je kracht je te focussen op iets wat je graag zou willen (zonder aan mitsen en maren te denken; die moet je negeren).
  “Droom” je toekomst bij elkaar en VERWACHT OOK dat die komt. Maar dat zei Frank ook al ;)
  En mijn moeder zei altijd: kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast…..ook een mooie!
  Met andere woorden: alles is mogelijk, maar je moet het wel zelf denken.

  Beantwoorden
 5. ankie
  ankie zegt:

  dag frank ,

  vroeger zag ik steeds alles positief in mijn leven, nu niet meer
  ik trek mij alles aan wat anderen van mij denken. als ze een opmerking
  maken over mijn haar. je moet meer dit en zo zijn.je kan dit en dat niet niet.
  wat kan ik er aan doen om terug positief te zijn en te denken??
  vroeger trok ik mij dat allemaal niet aan.en waarom nu wel??

  groeten .

  Beantwoorden
 6. miranda
  miranda zegt:

  Hallo,

  Ik heb te maken gehad met iemand die alleen maar negatief tegen mij deed, alles was negatief wat ik deed. Ik probeerde in gesprek te gaan, maar diegene gooide alle deuren dicht. Nu verwijt hij het mij dat ik ook naar hem toe had kunnen komen, terwijl hij aangaf druk bezig te zijn..

  Ik heb het uitgemaakt, puur uit zelfbescherming, dat hij mij niet weer de grond in zou trappen (dit weet hij ook, maar ik stelde mij volgens hem aan..)
  Toch houd ik nog van hem, maar hij heeft mij zo diep teleurgesteld.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Miranda,

   Soms moet je kiezen van wie je meer houdt: van de ander of van jezelf.
   Echte liefde en verwijten gaan moeilijk samen…

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 7. juules
  juules zegt:

  Hallo frank,

  Ik heb het heel erg met mijn relatie. Ooit iemand heel leuk gevonden zeg maar een onbereikbare liefde. Die nog wel eens terug wil komen in mijn gedachten met als reden dat zij het nooit zal worden als ik voor de ander kies ( voelt heel erg als een blokkade) . Ik heb een hrheel leuke vriendin maar al vrijsnel begonnen de negatieve gedachten wat als het niet lukt? Wat als weer eens blijkt dat dit niet is wat je wil? Je onbereikbare liefde was veel losser dat is wat je wil dus dit is niks voor jou? Ze komt uit je vrienden kring dat kan toch niet dat is toch raar? Dalijk wordt je ongelukkig? Het zal jou toch wel nooit lukken een relatie. Misschien ga je wel vreemd of wordt je verliefd op een ander omdat het misschien wel niet is wat je echt wil dus dan gebeurd dat. Kortom alleen maar negatieve gedachten van opstaan tot naar bed gaan met als gevolg een drukkende last op mijn borstkast en een angstgevoel dat het misschien wel klopt wat ik denk wat langzaam leidt tot een depressie. Ik weet dat als ik deze gedachten niet te serieus neem dat het goed gaat maar die negaiviteit trekt je al snel weer terug want wat als het waar is? Positiever zijn en vertrouwen krijgen zijn de stap die ik moet maken en dan zien we wel hoe eng dat ook is om mijn controle los te laten. Ik ga de cursus doen. Hoop dat het een stap in de juiste richting is.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Juules,

   Je hebt deze gedachten nu over een relatie, maar de vragen die je jezelf stelt,
   kun je op elk onderwerp, elk gebied in je leven en elke keuze betrekken.
   Twijfel komt altijd voort uit de behoefte aan controle van de toekomst – die kan niemand controleren.
   Rust komt altijd voor uit loslaten en erop verrtouwen dat je het stap voor stap wel ontdekt.
   De e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress gaat daar (veel) dieper op in :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 8. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Hallo,
  mijn ouders hebben veel ruzie en mijn vader is heel negatief ook naar mij en mn moeder toe.. waardoor ik zelf ook negatief ga denken ik wil graag weer positief en gelukkig zijn maar mijn vader die geeft me steeds weer negatieve invloed als ik dat zo goed zeg. waardoor ik erg onzeker word en weinig sociale contacten heb..
  iemand tips wat ik het beste kan doen?

  groetjes

  Beantwoorden
 9. KM
  KM zegt:

  Hallo

  Allemaal herkenbaar hier.
  1 ding dat ik er zo mooi aan kan vinden…. “je moet zelf oefenen en het zelf doen…”
  Die zinnetjes spreken ze ook al jaren tegen mij. Elke psycholoog en psychiater. Waarom kost het dan zoveel geld als je het zelf moet doen???
  Ik ben al reeds lang in een depressie gevallen en mijn vrouw is het beu, mijn baas is het beu en mijn familie heeft alleen maar oppervlakkige zever te uiten.
  Alle dagen rotpillen eten die je verstand bezoedelen en je een zombie maken, alle dagen altijd hetzelfde…
  Mooi hoor. Vrouwlief is het kotsbeu, baas is het beu. Therapie? Dokters? Hulp? Kost veel geld en het maakt mij in elk geval niet blijer als ze alles tot elke cent gaan afpakken. Want zo werkt het. Mensen met geld hebben de macht en dat stukje wetgeving steekt in HUN broekzak om de mensheid in ‘toom’ te houden.
  Viagra/Kankermiddelen/Hoofdpijnpillekes bestaan…wel mannekes bestaat er dan ook geen ander ‘wonderpilleke’ voor ons negatief gedoe zonder nawerkingen/neveneffecten? En doe gerust iets aan de prijzen van elk psychiatertje zijn voorgeschreven pillen/sessies/opnames. Dat kost al genoeg en daarbij ‘je moet het zelf doen ;-) ;-) hé jongen’ .

  Als elke positieve nozem zijn negatieve wederhelft eens accepteert zoals elke negatieve nozem zijn positieve wederhelft. Hopla… je hebt jezelf juist geholpen. Einde sessie.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste KM,

   Depressie en medicijnen horen inderdaad in het domein van psychologen en psychiaters.
   Coaching (deze website) is daar niet echt geschikt voor.

   Maar inderdaad; als je het zelf doet, dan heb je niemand anders nodig.
   Ik hoop dat dit je lukt :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 10. Neline
  Neline zegt:

  Beste Frank,

  Momenteel ben ik bezig in mijn tweede jaar met mijn studie (ben zelf 20 jaar oud), maar ik zit sinds begin september niet lekker in mijn vel. Normaal ben ik een heel sociaal en vrolijk ingesteld type, en op de middelbare school had ik ontzettend zin om te studeren en op mezelf te gaan wonen. Maar ik weet niet precies wat ik wil in het leven, wat mijn doelen zijn en heb momenteel ontzettende stress met mijn opleiding en studiekeuze. Alhoewel ik nu verwijs naar mijn studie, denk ik dat het probleem daar niet ligt maar bij mij. Elke keer als ik in de stad ben van mijn studie (waar ik ook op kamers woon) denk ik ‘ik wil hier niet zijn, ik voel me hier niet thuis, ik wil weg’. Ik voel me hier momenteel echt niet thuis en daardoor zit ik totaal niet lekker in mijn vel. Pas als ik thuis ben bij mijn ouders voel ik me weer even gerustgesteld. Ik zit eigenlijk te denken om een nieuwe opleiding te gaan doen en een nieuwe start te maken, maar zomaar stoppen met je studie geeft veel consequenties en misschien gebeurt dit bij mij volgende opleiding weer? Ik weet niet wat ik nu moet doen…

  Vriendelijke groeten,
  Neline

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Neline,

   Als je het echt niet leuk vindt wat je doet en waar je bent, dan kun je dit altijd veranderen.
   Natuurlijk zijn er consequenties, maar de consequentie van blijven doen wat je niet leuk vindt is dat je niet lekker in je vel blijft zitten.

   Als je zegt dat je pas weer gerustgesteld wordt als je bij je ouders bent, maakt het misschien ook niet uit in welke stad je woont…
   Probeer voor jezelf te ontdekken of:

   a) Je de opleiding en stad echt niet leuk vindt, omdat ze gewoon niet bij je passen, of
   b) Je moeite hebt met verandering en zoekt naar geborgenheid.

   In het eerste geval mis je iets in je buitenwereld en kun je altijd een nieuwe start maken, in het tweede geval is het meer iets in jezelf wat je mist…

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 11. Sophie
  Sophie zegt:

  Hallo Frank,
  Ik heb een vriend, en hij is vaak ‘down’. Ik weet niet wat ik er meer mee aan moet.
  Hij heeft een paar gedachtens in zijn hoofd zitten die, bijna niet weg te krijgen zijn.
  Bij hem is het als hij 1 ding hoort wat negatief is, dan denkt hij meteen ook aan die andere gedachtens erbij. Ik weet niet wat ik meer kan doen, vaak is t gelukt. Alleen ik merk dat het sinds een paar keer wat moeilijker gaat. Zelf heb ik een stappenplan gemaakt; wat ik kan doen en wat hij kan doen. Dat wil ik sowieso ook nog proberen. Maar ik weet dus niet of het met depressie te maken heeft of dat dit tijdelijk is. Het is wel al paar maanden bezig…
  Ik hoop dat u nog ideeën heeft voor me wat ik kan doen.
  Groeten Sophie

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Sophie,

   Uiteindelijk heb je maar een beperkte invloed op wat een ander denkt. Als iemand geen/weinig verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen mentale gesteldheid, dan kun jij daar helaas niet veel aan veranderen.
   Ik zou allereerst proberen uit te vinden of er sprake is van een depressie, een dwangstoornis of niet. Dat kan alleen bij een psycholoog of psychotherapeut. Die conclusie (is er sprake van depressie of een stoornis, bepaalt volledig wat je er aan kunt doen en of en welke hulp je kunt inschakelen).

   Is er geen sprake van een depressie, of stoornis, dan kan je vriend bijvoorbeeld de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress volgen.
   Maar eerlijk gezegd, daar zal hij zelf 100% achter moeten staan, anders werkt het niet.

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 12. Richard
  Richard zegt:

  Beste Frank,

  Door mijn verleden heb ik een negatief zelfbeeld gekregen en kom ik daar moeilijk uit.

  Met kenmerken als, negatief denken, onzekerheid, zelfmedelijden, snel aangevallen voelen, neerslachtigheid, claimgedrag, wantrouwend en prestatiedrang.

  Hoef maar iets te zitten in me leven en ik kom snel weer in een negatieve spiraal waar ik moeilijk uit komt.

  Nu heb ik iemand leren kennen om in eerste instantie een vriendschap op te bouwen en uiteindelijk een relatie met elkaar aan te gaan, maar deze dingen zitten aardig in de weg.
  Vind dat ik te weinig interesse toon en dat ik egoistisch ben omdat ik alleen aan mezelf denk.
  Terwijl dat allemaal niet de bedoeling is.

  morgen 22-5-2016 ga ik naar de arts (POH) om te kijken wat er aan gedaan kan worden.
  Ik ben die negativiteit zat en wil vol positief leren denken en interesse tonen in de ander.

  Waarom heb ik met sporten wel vertrouwen omdat ik daar goed in ben en waarom in het normale leven niet. Vind het ook moeilijk om mensen aan te spreken vanwege de onzekerheid en bang dat ik dom overkom of wat dan ook.

  Gr Richard

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Richard,

   We krijgen automatisch meer vertrouwen als we meer oefenen. Je wordt ook niet ‘zomaar vanzelf’ goed in sporten :)

   Een zelfbeeld is de basis voor bijna alle emoties die we hebben, zowel postief (zelfvertrouwen, optimisme) als negatief (onzekerheid en negatief denken). En het is de basis van onze omgang met anderen en onze kijk naar het verleden en de toekomst. Dus dit is de kern en iedereen (ongeacht je verleden) kan hier iets aan veranderen.

   Het volgende artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/verbeter-je-zelfbeeld-3-stappen/

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 13. Lotte
  Lotte zegt:

  Hallo Frank,
  Bestaat niet een therapie die mensen kan helpen om van gedachten te veranderen?
  Iets die echt blijvend kan worden?
  Geen EMDR hoor…
  Ik ben gewoon negatief per natuur, en ken mezelf niet anders..
  Ik ben opgegroeid met een vader die niet van meisjes hield en daardoor heb ik mijn hele leven moeten horen slecht ik was..
  Daarnaast is mijn moeder de negatiefste mens die ik ooit heb gekend, zij moest mij altijd vertellen hoe erg, slecht en moeilijk ik was.
  Ooit vroeg ik mijn moeder of ik wel eens goede eigenschappen had want ik hoorde maar steeds slechte dingen over mij, en toen heeft zij beantwoorden: Je goede eigenschappen weet jij al! Ik moet je herinneren aan je slechte eigenschappen in de hoop dat je ooit verandert!!
  In ieder geval… Ik ben gevormd als een mens die graag hard werkt in alle gebieden,alleen om te laten zien dat ik iets waard ben, ik heb de psycholoog bezocht en aardig mijn huiswerk gedaan om te veranderen, alleen loop ik steeds tegen de lamp aan..
  Nu ben ik aardig oud en dankzij mijn ” positieve” karachter behoorlijk eenzaam en moe van steeds mij te moeten bewijzen.
  Ik heb echt last van mezelf, maar hoe ik kan veranderen blijft voor mij een grote raadsel.
  Mijn vraag nu is of je mensen kent uit je ervaring, die de negativiteit zo diep ingeworteld in zich hebben ontwikkeld en/of ze gelukt is van de eine of andere manier om er vanaf te komen.
  Ik hoor het graag!!!
  En… Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Lotte

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Lotte,

   Ik kan me voorstellen dat je moe wordt je steeds te moeten bewijzen.
   Ik zou er dan ook mee stoppen. Als je dan toch iets ‘moet’ bewijzen, bewijs dan (voor jezelf) dat je prima bent, wat je ook doet.

   Ik ken heel veel mensen die een positieve draai hebben gegeven aan hun gedachten en hun leven. Dus het is absoluut mogelijk, alhoewel het niet makkelijk is. Ik vermoed dat jouw negativiteit in de kern neerkomt op een negatief zelfbeeld. Als je twijfelt of je wel goed genoeg bent, dan ontstaat er vanuit die twijfel een hoop spanning, omdat je altijd aan het piekeren bent of je het niet beter moet doen en of anderen niet meer van je verwachten.

   Het heeft veel tijd en oefening nodig om ingewortelde overtuigingen over jezelf los te laten. Zeker als je met negatieve gedachten bent opgevoed (lees: de overtuigingen van je ouders voor waar hebt aangenomen), dan moet je alert blijven. Persoonlijke verandering gaat niet vanzelf en is hard werken, maar de beloning is groot :)

   Hier een kort artikel over een positief zelfbeeld:
   https://www.newstart.nl/blog/je-zelfbeeld-bron-van-geluk-of-kern-van-stress/

   En mocht je meer de diepte willen ingaan (en ben je bereid er tijd en energie in te stoppen), dan kun je ook de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen volgen. Hier lees je wat ervaringen van andere cursisten.

   Veel succes, wat je ook kiest!

   Vriendelijke groeten,
   Frank

   Beantwoorden
 14. Lies
  Lies zegt:

  Beste Frank,

  ik heb 2 kinderen en moet me volgens mijn omgeving heel gelukkig voelen alleen dat voel ik niet. het is me vaak teveel wat ik uit in een kort lontje en nergens meer de lol van in te zien.

  Hoe word ik gelukkig?!

  Gr, Lies

  Beantwoorden
« Oudere reactiesNieuwe reacties »

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.