Zijn positieve mensen naïef?

Word jij ook zo treurig van positieve mensen? Denk je dat ze leven in een illusie? Ben je bang teleurgesteld te worden als je positief denkt? Kies je liever voor de zekerheid van negatief denken omdat alles dan meevalt? Laten we dan samen eens kijken naar de waarheid.

Wanneer is het tijd om positief te gaan denken?

Dit is een kleine checklist om te controleren of je te negatief denkt. Negatief denken doe je:
– Als je je het leed van de wereld aantrekt, ook al schijnt buiten de zon.
– Als je overal “Ja, maar…” op antwoord.
– Als je in elke situatie iets ontdekt dat niet klopt.
– Als mensen je beginnen te vermijden.
– Als je je regelmatig slecht voelt of zorgen maakt.
– Als je bij een komische film in tranen uitbarst.

Liever dom dan slim.

Sommige mensen denken dat je positief denken gebruikt om de schijn op te houden, terwijl je je van binnen beroerd voelt. Dat positieve mensen naïef zijn in een wereld die niet deugd. Dat ze dom zijn en niet realistisch. Niemand is natuurlijk altijd positief. Iedereen heeft wel eens een dip. Toch ben ik liever dom en positief, dan slim en negatief!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Is positief denken een illusie?

Een tijd geleden reageerde een lezer op een artikel: “Maar eigenlijk zijn positief en negatief denken beide toch onwaarheden? Als je negatief denkt, leef je in een negatieve illusie en als je positief denkt, leef je in een positieve illusie. Het is allebei niet waar. Negatief denken lijkt veel veiliger: als je negatieve gedachten niet uitkomen, dan is dat een meevaller. Maar als je positieve gedachten niet uitkomen, dan is dat een enorme teleurstelling. Dan kies ik liever voor het eerste!”

Een goed voorbeeld en heel begrijpelijk. Dit was mijn korte reactie: “Wat is beter? Tien doelen hebben (doordat positief denken je motiveert) en er achteraf maar vijf halen? Of aan geen enkel doel beginnen (omdat negatief denken je tegenhoudt) en achteraf opgelucht zijn omdat je niet bent teleurgesteld? Dan ben je eigenlijk blij met een dode mus.”

Wat is de waarheid?

Ik zie geen enkel voordeel aan negatief denken. We hebben alles te winnen met positief denken. Wat maakt het uit wat de waarheid is? Denk je dat jij de waarheid weet? Denk je dat ik het weet? Dan zal ik je uit je droom helpen: er is geen waarheid. Alles wat we denken over onszelf en ons leven, is alleen maar een mening.

Die mening is opgebouwd uit onze ervaringen, de voorbeelden van anderen, wat onze ouders ons hebben verteld en wat we onszelf hebben aangeleerd. Dat is onze waarheid: een samenraapsel van zeer subjectieve overtuigingen. Jouw waarheid is waar je zelf in gelooft. Mijn waarheid is waar ik in geloof. De waarheid bestaat niet, afgezien van een aantal natuurwetten. Als je mensen vraagt of zwaartekracht werkt, dan zal iedereen dat beamen. Maar als je vraagt wat de waarheid is over politiek, relaties of succes, heeft iedereen een andere mening.

Terug naar jouw waarheid.

Want daar gaat het uiteindelijk toch om? Je hoeft helemaal niet positief te denken als jij je daar goed bij voelt. Maar ik wed dat dat niet zo is. Hoe kun je nu positiever denken? Dat ontdek je in onderstaande e-cursus. Deze geeft je praktische oefeningen om je zorgen en stress los te laten. Daardoor wordt je vanzelf positiever. Dus als je positiever wilt denken, dan vind je hieronder de oplossing:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • herman schreef:

    Sinds wanneer kunnen mensen denken, ik loop al meer dan een halve eeuw rond op deze aarde, ik ben nog nooit iets tegengekomen wat kan denken

  • Dat is een negatieve reaktieHerman.
    En jij,?denk jij wel eens?na??????

  • Deborah schreef:

    Vind die opmerking van Herman wel wat hebben eigenlijk. Kan er wel om lachen. ergens heeft hij namenlijk ook gelijk.

    kleine kanttekening, kritische en pessimistische mensen zijn essentieel voor een samenleving om in stand te blijven. zonder deze mensen bestaat de samenleving niet lang meer. zal onder de voet worden gelopen door anderen.

  • Dan valt er nog wat te zeggen over meningen. Niet iedereen heeft dezelfde mening. Ik zeg dan altijd “voor MIJ is dat zo”. En als ze dan nog proberen “hun” gelijk te halen herhaal ik gewoon “voor MIJ is dat zo.
    Vermoeiend is dat wel.

  • Inderdaad Angel,

    Het probleem met de waarheid is dat er 7 miljard versies van zijn, maar er kan er maar één gelijk hebben :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >