Elke dag maken we vele honderden keuzes. Toch zijn er een paar keuzes die we niet kunnen of durven maken. Dit zijn de belangrijke keuzes die onze toekomst bepalen. Dit zijn de keuzes waar we over piekeren, die ons verlammen en die we het liefst uitstellen. Hoe krijgen we meer inzicht en meer vertrouwen? Hoe raken we af van de angst de verkeerde keuze te maken?

Als je een probleem uitstelt, blijft het nog steeds een probleem.

“Stel dat ik de verkeerde keuze maak!” Die gedachte houdt ons ’s nachts wakker, nietwaar? Als we de verkeerde keuze maken, dan gaat alles fout en moeten we weer terug naar af. Of nog erger: dan kunnen we niet meer terug en moeten we verder leven met onze verkeerde beslissing.

De favoriete manier om niet te kiezen is het gewoon uit te stellen. Helaas leidt uitstel zelden tot een goed gevoel. Als je een probleem uitstelt, blijft het nog steeds een probleem. Als jij geen beslissing neemt, dan maakt uiteindelijk iemand anders wel die beslissing voor je. En dan loop je helemaal achter de feiten aan. Dus de juiste keuze maken is ontzettend belangrijk!

Je kunt alleen oplossen wat je begrijpt.

We willen zo graag een garantie dat we de juiste beslissing maken. Wel, die garantie bestaat helaas niet, want het leven biedt geen garantie. De toekomst is voor iedereen onbekend, ook voor jou en mij. De enige garantie die je hebt is dat je nu de keuze maakt waar jij je nu goed bij voelt.

Wat kan je nu eigenlijk gebeuren? Dat is waar we immers bang voor zijn, nietwaar? Het is zo belangrijk te benoemen waar je bang voor bent – want hoe kun je oplossen wat je niet erkent? Angst heeft de neiging om op de achtergrond te blijven sudderen. Dus laten we hem eens in de schijnwerper zetten en ons afvragen of het wel zo eng is…

Wat is het ergste dat je kan gebeuren?

Bijvoorbeeld dit:

1. Je maakt de keuze met je relatie te stoppen en achteraf krijg je spijt.
2. Je verandert van baan en wordt kort daarna ontslagen.
3. Je begint een nieuwe relatie, maar die zorgt alleen maar voor spanning en ruzie.
4. Je verhuist naar een nieuwe woning of stad, maar het bevalt je absoluut niet.
5. Je zegt wat je op je hart hebt, maar het conflict loopt daardoor helemaal uit de hand.

Al deze voorbeelden heb ik zelf meegemaakt. Ik begrijp dat je met deze keuzes kunt worstelen. En toch: is dit nu het allerergste? Het is mij allemaal overkomen, maar ik leef nog steeds. En vreemd genoeg ben ik ondanks deze verkeerde keuzes nu toch veel gelukkiger.

Ben je bereid dit te accepteren?

De aarde heeft me niet verzwolgen, het bestaan is niet gestopt. En dat is precies wat er ook niet zal gebeuren als jij de verkeerde keuze maakt. Misschien is het niet fijn, maar je zult gewoon verdergaan. Je leert ervan en gebruikt het om in de toekomst betere keuzes te maken. Dus wat kan je nu eigenlijk gebeuren?

Het punt is dat als je bereid bent te accepteren dat een keuze ook niet goed kan uitvallen, ben je vrij. Als je accepteert dat wat je niet wilt zou kunnen gebeuren, dan valt de voedingsbodem onder je angst weg. Angst is immers alleen aanwezig als je niet kunt accepteren waar je bang voor bent…

Fantaseer de goede kant op.

In bovenstaande voorbeelden gaan we uit van het ergste. Maar waarom draaien we dat niet om? Waarom focus je je niet op het beste dat je kan gebeuren? Dat zorgt voor minder stress. Het zorgt ervoor dat je de juiste kant op fantaseert. En het geeft een veel beter gevoel. Bijvoorbeeld:

1. Je maakt de keuze met je relatie te stoppen en bent enorm opgelucht.
2. Je verandert van baan en dit blijkt echt bij je te passen.
3. Je begint een nieuwe relatie en leeft ‘happily ever after’.
4. Je verhuist naar een nieuwe woning of stad en bloeit helemaal op.
5. Je zegt wat je op je hart hebt en krijg daarvoor respect.

Dat klinkt al veel beter, nietwaar?

De drie fundamentele keuzes.

Als we een keuze moeten maken, hebben we eigenlijk daardoor ook drie keuzes:

1. We kunnen piekeren, twijfelen of uitstellen.
2. We kunnen accepteren wat er kan gebeuren – hierdoor neem de angst af.
3. We kunnen focussen op de goede afloop – hierdoor neemt het positieve gevoel toe.

Met nummer 1 kan ik je niet helpen, dat is nooit de beste keuze. Maar accepteren en een positieve focus, dat gaat je wel helpen. Door je zorgen te onderzoeken, kom je erachter dat het allemaal wel meevalt. Door beetje bij beetje te accepteren, valt de spanning weg. En door een positieve focus neemt je kracht en zelfvertrouwen toe. De volgende e-cursus helpt je hiermee:

Meer Ontspanning in je Leven - Online Training
Laat al je zorgen los in slechts 9 weken!
Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer ontspannen? Laat je stress dan los met deze online training en voel je weer rustig, ontspannen en positief!
Word positiever snel en eenvoudig
“Wat een fantastische cursus is dit! Het brengt je super snel naar de kern van het probleem. Je lost het op en je gaat weer vrolijk verder. Ik voel het, ik ben veel relaxter nu. Het was lastig om dit zelf goed te doen, maar nu pak ik mijn notities erbij en dat lucht direct op. Bedankt!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

7 antwoorden
 1. bart
  bart zegt:

  hallo ik ben zeeman ik hat een hele goede relatie alles was 100 %ben er achter gemomen dat ik waar ik nu woon dat ik hier niet thuiis voelde en hat de mogliheid niet om hier over te praten dan werd ze boos en iedere keer dat ik weg ging voor mijn werk had ik iedere keer en heel sterke negatieve energie in mij heb de laatste keer hier heel goed over nagedacht ze schreef niet meer en het werd met mei alleen maar erger alles met elkaar heeft dat een jaar geduurd ik ben er nu dan ook mee gestopt en ! ik voel mij nu dan ook een heel stuk beter
  vriendelijke groten bart

  Beantwoorden
 2. Andy
  Andy zegt:

  Een positief stuk om te lezen, maar ik mis toch een belangrijk iets met betrekking tot keuzes.
  Een gemaakte keuze is nl niet bindend en ik mis de positieve benadering, dat wanneer je een keuze maakt, je achteraf ook terug kunt komen op je keuze en alsnog de andere keuze kunt maken.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Andy,

   Dat klopt inderdaad voor veel keuzes, maar echter niet voor elke keuze (een relatie of baan opzeggen kun je bijvoorbeeld meestal niet ongedaan maken).
   Als je wel terug kunt komen op een keuze, maakt het dat inderdaad makkelijker om te kiezen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 3. Irene
  Irene zegt:

  Wauw… wederom een eye-opener!

  Dat je jouw angst (om de verkeerde keus te maken) kunt reduceren door van te voren te accepteren dat je keus slecht kan uitvallen.

  Thanks!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Irene,

   Inderdaad, als we accepteren dat zou kunnen (hoeft natuurlijk niet) gebeuren waar we bang voor zijn, dan valt (een groot gedeelte van) de voedingsbodem onder de angst weg :)

   You’re welcome!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] dit te minimaliseren is het volgens professioneel Life-coach Frank Moei (newstart.nl)  belangrijk dat je terug gaat naar de basis, wat wil je echt? Een vraag die je je zelf kunt […]

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.