Vind de balans tussen lichaam en geest

Word je bewust van de balans tussen lichaam en geest. Je geest veroorzaakt vaak stress, die zich in je lichaam vastzet.

We negeren vaak onze lichamelijke signalen en hierdoor neemt de spanning toe.

Met wat eenvoudige tips is het makkelijker ontspannen te worden. Een sterke geest in een sterk lichaam, dat is wat we willen!

Weg is de balans tussen lichaam en geest!

De meeste mensen zitten te veel in hun hoofd. Vroeger, nog voordat er mobieltjes, sociale media, televisies, agenda’s en deadlines waren, was het leven een stuk rustiger.

Mensen werkten voornamelijk met hun lichaam. Nu is het omgedraaid. Velen van ons zijn alleen maar bezig in ons hoofd: we moeten problemen analyseren, e-mails beantwoorden en agenda’s vullen.

Daardoor creëren we een soort schijnwereld in ons hoofd. In het ergste geval sluiten we onszelf op in dat hoofd en leven we in onze gedachten. Wat is het gevolg?

Dat we elk contact met ons lichaam kwijtraken. We willen meer leven op gevoel, maar dat gevoel zit alleen in ons lichaam. We denken te veel en voelen te weinig. We ervaren te veel mentale stress.

Dus hoe krijgen we die balans weer terug?

Bewust worden van je lichaam.

Hoe vaak op een dag ben jij je bewust van je lichaam? Soms zitten we uren in ons hoofd er vergeten onze voeten, onze buik, onze ademhaling.

Onze lichaam ‘bungelt’ er maar een beetje bij. Dat is de reden dat je mensen ziet die voorover lopen. Ze zijn zo bezig zijn met hun gedachten dat hun lichaam letterlijk achter loopt.

Hun gedachten zijn al bij morgen, maar hun lichaam kan dat niet bijhouden.

Wanneer we op een gegeven moment pijn of ongemak voelen, worden we weer herinnerd aan ons lichaam. J

e vergeet dat je een maag hebt, totdat je maagpijn krijgt. Je vergeet je rug, totdat deze zeer gaat doen. Je vergeet je ademhaling, totdat je te weinig lucht binnen krijgt.

Dan worden we teruggefloten, soms zelfs met een ziekte of burn-out.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Het lichaam is een afspiegeling.

Ga ervan uit dat bijna alles in je lichaam een afspiegeling is van je mentale staat.

Als je veel stress hebt, dan voel je dat: je maag is overstuur, je buik gespannen, je schouders verkrampt, je houding ineengezakt.

Doordat alles vastzit, kan de energie niet meer stromen en dat merk je: van de frons op je voorhoofd tot de spanning in je voeten.

Een ontspannen geest creëert een ontspannen lichaam. Maar andersom werkt het natuurlijk ook: een ontspannen lichaam creëert een ontspannen geest.

Dat neemt niet de oorzaak weg van stress (die is vaak geestelijk), maar geeft wel een oplossing om de impact te minimaliseren.

Je ademhaling – de bron naar het nu.

Veel mensen ademen oppervlakkig, vanuit de borst. Je ademhaling is de meeste directe manier om te ontspannen.

Het is onmogelijk gespannen te zijn met een langzame, diepe buikademhaling en het is onmogelijk ontspannen te zijn met een snelle, oppervlakkige borstademhaling.

Waarschijnlijk adem je via je buik als je slaapt, waarschijnlijk adem je via je borst als je snel moet rennen. Zie je het verschil in ontspanning?

Probeer regelmatig je ademhaling te controleren. Leg gewoon je hand op je buik en zet je buik uit bij de inademing. Laat los bij de uitademing, zodat je buik weer teruggaat.

Probeer je ademhaling niet te forceren of bij te sturen. Misschien is dit even wennen, maar ademen via de buik is de meeste natuurlijke ademhaling die er is.

De inademing geeft je energie en de uitademing laat de spanning in het lichaam los. Zo krijg je 10 keer meer energie.

Je houding – de kracht van je skelet.

Hoe kan het dat kleine, tengere vrouwen in sommige landen kilo’s spullen op hun hoofd dragen, zonder dat ze spierballen hebben?

Hoe kan het dat bodybuilders wel veel spieren hebben, maar vaak ook rugklachten? Het verschil zit hem in de houding.

Op het moment dat je je rug hol of bol trekt, moeten je spieren het hele lichaam – tegen de zwaartekracht in – omhoog houden. Daardoor treedt verkramping op.

Als je houding goed is, loopt er een rechte lijn via je kruin, je ruggengraat en je benen naar je voeten.

Nu houdt je skelet (de botten en de ruggengraat) het lichaam overeind en dat kost geen enkel moeite of kracht. Het skelet draagt het lichaam en de zwaartekracht, niet de spieren.

Zo is het ook bedoeld.

Het grootste cadeau.

Je lichaam is waarschijnlijk het grootste cadeau dat je hebt gekregen. Het is een ongelofelijk complex geheel waarin miljoenen cellen samenwerken en allemaal in jouw dienst.

Respecteer je lichaam en wees er zuinig op. Als je dat doet, dan helpt en ondersteunt het je. Als je het niet doet, dan werkt het je tegen.

Je hoeft geen asceet, monnik of veganist te worden, maar een beetje verzorging en beweging is wel nodig.

Soms onderhouden we onze auto beter dan ons lichaam, besteden we meer tijd aan piekeren dan aan bewegen en voeden we ons huisdier beter dan onszelf.

Besteed elke dag wat aandacht aan beweging, je lichaam heeft het nodig. Het maakt niet uit wat voor beweging, het maakt niet uit hoelang – zolang jij je er maar goed bij voelt.

Het voordeel van bezig zijn met je lichaam is dat je automatisch uit je hoofd stapt. Even afstand nemen van alle beslommeringen… Zo krijg je de balans weer terug!

Wil je je elke dag beter voelen? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je echt ontspannen leven?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Vind innerlijke rust en geniet van je leven.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Ontdek jouw innerlijke rust


Zijn je geest en lichaam niet in balans? Zoek de koers!

Het vinden van de juiste balans tussen lichaam en geest is lastig. Want wanneer zijn lichaam en geest uit balans? Heel vaak. Het kenmerk van het leven is dat er altijd een soort van disbalans is.

Wist je dat een vliegtuig ook voor 95% uit de koers is? Het zigzagt continu om terug te gaan naar de basiskoers. Zo is het ook met de geest-lichaam balans. Om je lichaam en geest in balans te krijgen, moet je continu bijsturen.

Dat is normaal. Daar is niets mis mee.

Vaak raken we echter gevangen in de hectiek van het dagelijks leven, waardoor lichaam en geest uit balans raken. Stress, deadlines en andere verplichtingen eisen hun tol. Het leven gaat de verkeerde kant op…

Als je lichaam en geest uit balans zijn.

Hierdoor raken lichaam en geest uit balans. Je bent dan uit de koers geraakt, en het is zaak dat je je bestemming weer terugvindt. En die bestemming is natuurlijk altijd een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat is je eindbestemming, je einddoel.

Luister dan naar de signalen van je lichaam. Wees je bewust van je ademhaling. Merk het op als je schouders vastzitten. Registreer het als je spanning in je buik voelt. Als je geest en lichaam niet in balans zijn, dan merk je dat onmiddellijk.

Om nog even de vergelijking met vliegen door te trekken: Zie het vliegtuig als je lichaam en de piloot als je geest. De wind is het leven zelf. De wind (het leven) is onvoorspelbaar en verandert continu.

Het vliegtuig reageert op je piloot. Je lichaam reageert op je geest, op wat je denkt.

Als lichaam en geest niet in balans zijn, dan ligt dat niet aan het vliegtuig. Het ligt aan de piloot. En natuurlijk ook aan de wind.

Dus je gedachten verstoren de balans tussen lichaam en geest. De piloot zigzagt. Je lichaam (het vliegtuig) reageert daar alleen maar op. Het kan niet anders.

Lichaam en geest in balans brengen – maar hoe?

Als je je bewust wordt van de balans tussen wat je denkt en wat je voelt, dan kun je bijsturen. Hoe voelt je lichaam? Goed? Dan hoef je niets te veranderen!

Maar voel je spanning, onderzoek dan waar die spanning zit in je lichaam. En onderzoek of die spanning komt door wat je aan het denken bent.

Zo kun je lichaam en geest in balans brengen. Zo leef je gezond en gelukkig. Want dat is je eindbestemming!

Ik wens je een goede, veilige, fijne en aangename vlucht toe.

Wil je een betere balans tussen lichaam en geest? De volgende online training gaat je hierbij helpen:

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Heel bijzonder dit, ik heb veel klachten zoals MS, herniaas en helaas een paar maanden geleden mijn rug gebroken en ben nu ik heel erg bezig te ontspannen, ben veel thuis dus ik denk veel en inderdaad ook ik leef in mijn hoofd vooral als thuis ben. Ik ben me ervan bewust maar het is moeilijk totaal te ontspannen maarrrrr ik kom er wel. Heel leuk om dit te lezen.

  • Ik herken deze tekst precies, ik ben zelf bipolair en ik merk dat wanneer ik mijn lichaam en geest op een lijn heb, dat ik mijn lichaam kan aansturen, “if my mind is willing”
    Ik kom nu aan zoveel meer toe, maar het is niet niks om het te hebben en het eist verantwoordelijkheid om op de kleinere dingen te letten in het leven

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >