fbpx

Uitstelgedrag – Wacht jij op het perfecte moment?

Uitstelgedrag is de vijand van persoonlijke groei. Wat moet er gebeuren voordat jij in actie komt? De beste manier om geen succes te krijgen is door er nooit aan te beginnen. Dan weet je zeker dat je je doel niet bereikt. Perfectionisme verlamt, maar actie inspireert. Stel je succes niet meer uit!

Alleen met een 11 ben ik tevreden.

Toen in acht jaar was moest ik een opstel schrijven over dieren in Zuid-Amerika. Ik had het een week uitgesteld en begon de avond voor inlevering met schrijven. Veel te laat dus! Ik vond het belangrijk om het perfect te doen en wilde minimaal een 10 op mijn rapport. Met een 11 zou ik pas echt tevreden zijn.

De eerste zinnen kwamen er niet goed uit. De krullen in de g’s en h’s waren lelijk en ik begon elke keer opnieuw. Mijn kamer was bezaaid met propjes papier waar slechts een paar woorden op stonden. Toen keek ik op de klok en zag dat ik nog maar een uur had voor het hele verhaal. Ik raakte in paniek. Hoe moest ik nu in hemelsnaam tien bladzijden vullen?

Verknipte papegaaien.

Ik keek om me heen en zag de encyclopedie van mijn ouders. Ik bladerde naar de dieren en zag talloze foto’s van apen en papegaaien. Ik pakte een schaar en knipte er twintig foto’s uit. Dat scheelde al zeven bladzijden! De rest vulde ik snel met wat teksten. De lussen in de g’s en h’s vergat ik compleet, want de tijd drong! Ik krabbelde een warrig verhaal en was net op tijd voor het slapen gaan klaar.

Twee weken later kreeg ik de uitslag. Een negen van de juffrouw, vooral omdat ze die plaatjes zo mooi vond. Ik was superblij. Voor mij was dit voorbeeld van uitstelgedrag een goede les, voor mijn ouders was het vooral een kostbare les. Hun luxe gebonden encyclopedie was volledig verknipt.

Heb jij last van uitstelgedrag?

Wat moet er gebeuren voordat jij in actie komt? Wacht je tot het eindelijk eens rustig is? Wacht je op meer inspiratie? Wacht je op goddelijke interventie? Dan heb je last van uitstelgedrag. De beste manier om geen succes te krijgen is door er nooit aan te beginnen. Dan weet je zeker dat je je doel niet bereikt!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Uitstelgedrag is twee uur lang een eitje koken omdat je het niet te snel van het vuur wilt halen. En je vervolgens afvragen waarom het zo raar smaakt…

De oorzaak van uitstelgedrag.

Zoals je inmiddels begrijpt, wordt uitstelgedrag veroorzaakt door perfectionisme. We zijn bang dat we niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. We willen onszelf – en zeker anderen – niet teleurstellen. Dit wordt in essentie  veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Perfectionisme verlamt. Het zorgt ervoor dat je nooit uit de startblokken komt. De wedstrijd is al gelopen, maar niet door jou, want jij doet helemaal niet mee. Alle anderen hebben kans om te winnen. Alleen jij voelt je schuldig dat je nooit begonnen bent. Perfectionisme verlamt, maar actie inspireert!

Wacht niet op het ideale moment.

Wacht niet op een rustig moment zodat je beter kunt nadenken. Denk nu na en begin. Wacht niet op meer zekerheid. Zekerheid komt ná actie, niet ervoor. Wacht niet tot de kinderen zijn opgegroeid, wacht niet tot je pensioen, wacht gewoon niet meer. Ik heb genoeg mensen horen zeggen: “Dit ga ik doen!” Sommigen zeiden dat twintig jaar geleden. Er is nog altijd niets gebeurd…

De perfecte hole-in-one.

Nu is het beste moment om iets te beginnen. Niet morgen, niet gisteren, maar vandaag. Je hoeft het niet perfect te doen, je hoeft alleen maar te beginnen. Daarna leer je vanzelf van je fouten en kun je bijsturen. Wie zou er ooit gaan golfen als alleen de perfecte hole-in-one de moeite waard is? Het zijn juist de misslagen die je dichter bij je doel brengen.

Je hebt alles wat nodig is om van start te gaan. Je hoeft geen doctorandus te zijn om je doel te bereiken. Hooguit een doctorandus in de Actie-ologie. Waar kennis of ervaring ontbreekt, maakt actie dat meer dan goed. Bovendien kun je alleen maar ervaring opdoen nadat je actie hebt genomen. Stel je succes niet meer uit.

De eed.

Olin Miller zei: “Als je een makkelijke taak moeilijk wilt maken, stel het dan gewoon uit.” Een mooie uitspraak! Als je last hebt van uitstelgedrag, doe dan het volgende. Ga staan, leg je hand op je hart en herhaal het volgende:
“Ik zweer vanaf nu het niet meer perfect te willen doen. Ik begrijp dat perfectionisme mij verlamt en kies dus voor actie. Elke stap is een goede stap en brengt me dichter bij mijn doel. Ik heb alles wat nodig is om te beginnen. Wat ontbreekt, leer ik later wel. Het enige wat ik nog uitstel is mijn uitstelgedrag. Ik begin nu!”


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Heb jij last van uitstelgedrag?
Wat heb je altijd al willen doen, maar stel je nog steeds uit?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Wederom een geweldig (motiverend) artikel!

  • Dank je wel Nadia! :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >