fbpx

Meningsverschillen in relaties oplossen – 7 tips

Accepteer dat iedereen recht heeft op een mening. Zie het verschil tussen mening en mens. Bepaal of het gaat om een hoofd- of bijzaak. Besef dat een veronderstelling geen feit hoeft te zijn. Vind de balans tussen weglopen en doorzeuren. Probeer de ander te begrijpen en sluit het meningsverschil goed af. Hier zijn 7 inzichten om meningsverschillen op te lossen:

Hoe ervaren we een meningsverschil?

In elke relatie zijn er meningsverschillen. Het is een illusie dat iedereen hetzelfde denkt, voelt of vindt. We hebben allemaal andere persoonlijkheden, voorkeuren en wereldbeelden.

In zowel gezonde als in moeizame relaties komen meningsverschillen voor. Maar de betekenis verschilt:
In gezonde relaties is een meningsverschil een gegeven, een feit. In een moeizame relatie is een meningsverschil een probleem.

Een meningsverschil op zich is meestal niet het probleem. Het is meer hoe we een meningschil ervaren: We ervaren het als kritiek op wie we zijn, wat we doen en wat we denken. Het botst met wat we belangrijk vinden. Dat iemand een mening heeft, is geen probleem. Dat iemand een mening over jou of jouw gedrag heeft, meestal wel. Zie je het verschil? Een mening zegt niets – maar kritiek of een oordeel, dat voelt niet fijn…

Wat klinkt beter?

1. Ik wil graag dat je je spullen opruimt.
2. Zou je niet eens wat minder werken?
3. Ik wil graag dit weekend iets leuks samen doen.

Of:

1. Je bent altijd zo’n sloddervos!
2. Je hebt nooit tijd voor mij!
3. We doen nooit iets leuks meer samen!

De eerste drie voorbeelden zijn meningen. Als iemand dit tegen je zegt, vind je het normaal of zelfs leuk. De laatste voorbeelden drie zijn oordelen. Als iemand dit tegen je zegt, voel je weerstand. Ook al lijken beide soorten op elkaar, ze hebben een compleet ander effect. Onderschat nooit het belang van de juiste woorden, ze maken een enorm verschil!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Van uitspraak naar kritiek.

Hoe dichter mensen bij je staan, hoe lastiger het kan zijn hun mening te accepteren. “Waarom zegt ze dit, ze kent me toch? Waarom reageert hij zo, hij weet toch dat ik het goed bedoel?” Sommige kritiek heeft de neiging om van kwaad tot erger te groeien. Het begint met een eenvoudige uitspraak, bijvoorbeeld: “Je luistert niet” en het groeit door naar: “Je begrijpt me nooit!”

Het begint met een feit en het eindigt met een oordeel. In het begin zegt iemand iets ‘verkeerds’ , maar op de lange duur is die persoon ‘dom, lui, afstandelijk of een zeur’. Het resultaat is dat de ander zich steeds krachtiger gaat verdedigen. Iedereen kan leven met een tijdelijk oordeel, maar niemand houdt van herhaalde kritiek. Zoals alles in het leven, geldt ook hier de wet van actie – reactie: Je krijgt wat je geeft en je geeft wat je krijgt. Omgaan met kritiek is een kunst.

Hier volgen een zeven inzichten voor het oplossen van meningsverschillen:

1. Accepteer dat de ander een eigen mening heeft.

Ook al is het niet jouw mening, ook al ben je het er niet mee eens, het is een feit dat iedereen een mening heeft. Meningen zijn als neuzen: iedereen heeft er een. En iedereen heeft er recht op…

2. Scheid het gedrag van de persoonlijkheid.

Er is een groot verschil tussen wat iemand doet of vindt en wat iemand is. Als je iemand aanspreekt op diens persoonlijkheid, dan voelt die persoon zich aangevallen in zijn of haar identiteit. Als je iemand aanspreekt op diens gedrag of denkbeelden, dan is er ruimte voor een discussie. Wees je bewust van het verschil…

3. Maak een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.

Is het werkelijk belangrijk hier een punt van te maken?  Ik kreeg ooit kritiek van een ex-vriendin dat ik een dvd ‘ongeïnteresseerd’ op de tafel gooide. Is dit essentieel voor de relatie? Voor haar wel en de relatie hield dan ook geen stand. Het is me nooit gelukt om een dvd geïnteresseerd op een tafel te leggen…

4. Scheid feit en veronderstelling.

Vertel wat jij ervan vindt, maar bepaal niet wat de ander bedoelt. Dat is niet aan jou. “Ik vind het niet fijn als je op je mobiel kijkt terwijl we praten” klinkt beter dan “Je vindt je collega’s belangrijker dan mij.” Het eerste is een feit, het tweede is een veronderstelling.

5. Vind de balans tussen oeverloos praten en weglopen.

Bij een meningsverschil wil de één het liefst eindeloos doorpraten. Alle details moeten aan bod komen en alles moet geanalyseerd worden. De ander wil het liefst weglopen en het zo snel mogelijk vergeten. Beide werken niet echt. Praat met de ander, maar besef wanneer er genoeg is gepraat.

6. Probeer de ander te begrijpen.

Pas dan weet je de oorzaak van zijn gedrag. Pas dan weet je de reden van haar uitspraak. Je kunt niets oplossen als je niet begrijpt waar het vandaan komt! Een lekkage kun je toch ook niet stoppen als je niet weet waar het lek zit? Begrip is de basis voor elke gezonde relatie.

7. Sluit het goed af.

Als je allebei je verhaal hebt gedaan, laat het dan hierbij. Het heeft geen enkele zin oude koeien uit de sloot te halen: “Weet je nog dat je in 1993 mijn verjaardag vergat? Nou, ik weet het nog als de dag van gisteren!” Pfft, zinloos, nietwaar? Elk meningsverschil dat niet wordt afgesloten, vormt de kiem voor het volgende meningsverschil…

Leer van elkaar en vergeef elkaar. Een meningsverschil hoeft geen probleem te zijn. Het is een les waardoor je meer inzicht krijg in de ander. Zo bekeken is een meningsverschil een verrijking van een relatie, zo lang je de bovenstaande inzichten toepast. Wil je relatieproblemen oplossen? Wil je meer inzicht in gezonde relaties? Wil je beter leren communiceren? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Sinds kort had ik een goeie vrindin verloren omdat ik realatie wilde. Ik wist niet dat ik over de grens ging dus de vriend belde me dat het meisje vertelde om rust te laten ik heb der me excusus aangeboden om vrienden te zijn ook gesms geap ze blokde ik zit er nog steeds mee wat kan ik beste doen ik zij ook om laaste x te proberen maar niks gehoord. Wat kan ik beste doen?

  • Beste Suray,

    Als je je excuses hebt aangeboden, dan kun je niet veel meer doen.
    Als zij je besloten heeft te blokkeren, dan kun je haar ook niet dingen dit niet te doen.
    Ik denk dat je voldoende je best hebt gedaan. Uiteindelijk zijn er twee mensen voor nodig om een vriendschap in stand te houden en als er één daar niet voldoende in geïnteresseerd is, dan kan de ander dat niet veranderen. Kies voor jezelf, het is jammer dat ze dit zo ziet, maar het is haar verlies :)

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >