Heb jij te hoge verwachtingen van jezelf?

Ga jij door als anderen allang het bijltje er bij neerleggen? Geef je nooit op? Ben je zelden echt tevreden over wat je gedaan hebt? Denk je dat je altijd beter kunt? Dan heb je waarschijnlijk te hoge verwachtingen van jezelf. Dit artikel is voor mensen die wonderen van zichzelf verwachten.

Wat is er mis met hoge verwachtingen?

Hoge verwachtingen van jezelf hebben is prima. Het zorgt ervoor dat je jezelf motiveert en blijft groeien. Het zorgt ervoor dat je in beweging komt. En het zorgt ervoor dat je niet te makkelijk opgeeft. Een zaadje dat geen enkele verwachting heeft van zichzelf, wordt nooit een boom.
Het heeft zelfvertrouwen nodig om te groeien.

Maar té hoge verwachtingen van jezelf frustreert. Je maakt het bijna onmogelijk echt tevreden te zijn over wie je bent en wat je doet. Het moment dat je onderuit kunt zakken en kunt zeggen “zo is het goed” blijft altijd buiten je bereik. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Van zelfkritiek word je nooit beter. Bovendien hoef je echt niet de hoogste boom in het weiland te worden.

Doe ik wel voldoende?

Veel mensen vinden dat ze beter kunnen. Als je vraagt wat ze aan zichzelf zouden willen veranderen, antwoorden ze:
– Ik zou meer discipline willen hebben.
– Ik zou minder willen uitstellen.
– Ik zou meer actie willen nemen.
– Ik zou minder willen afwachten.
– Ik wil zoveel, maar doe te weinig.
– Ik heb het gevoel dat ik te weinig uit mijn leven haal.

Klinkt dat je bekend in de oren? Je bent niet de enige. Denk niet dat alleen luie mensen dit vinden. Ook mensen die in onze ogen veel presteren, denken dat ze nog beter kunnen. Zodat ze eindelijk zichzelf oké vinden…


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Altijd willen scoren.

Als kind voetbalde ik elke dag op het grasveld voor onze deur. Ik scoorde enorm veel, soms wel acht doelpunten in een partijtje. Dat kwam vooral doordat ik harder kon rennen dan de rest. Maar na een uur was ik zo bekaf dat ik nauwelijks meer kon lopen. Ik wilde wel, maar had gewoon geen energie meer. Logisch als je de hele tijd aan het sprinten bent!

Na elke wedstrijd dacht ik: “Als ik het langer had volgehouden, had ik nog meer doelpunten kunnen maken.” Alsof acht doelpunten niet genoeg waren. Ik vond dat het altijd beter kon. Nu ik erop terugkijk, denk ik: “Kon ik wel harder rennen dat de rest? Of had de rest gewoon geen zin om zich zo moe te maken? Ach ja, inzicht groeit met de jaren.

Er is maar één – gegarandeerd – resultaat van altijd meer willen doen dan je kunt: het put je uit. Want het kan altijd beter. Er zijn altijd meer doelen en je kunt altijd nòg harder rennen. Maar wat schiet je daarmee op? Soms is het lekkerder om te ontspannen en te genieten van het spel.

Hoe stel je je verwachtingen bij?

Als je altijd op je tenen loopt, sta je nooit met beide benen op de grond en val je uiteindelijk om. Kun je dat inzien? Hoe voorkom je dan te hoge verwachtingen van jezelf? Een goed begin is om de volgende vraag te stellen: “Probeer ik te doen wat onmogelijk is? Of ga ik doen wat realistisch is?

Ik zou graag iedereen willen helpen met inzichten over persoonlijke ontwikkeling. Ik zou graag twintig uur per dag willen werken, want er is nog zoveel te doen. Maar dat is onmogelijk, dus wat ga ik dan doen? Ik help alleen de mensen, die gemotiveerd zijn en willen groeien. Ik werk maximaal tien uur per dag, want als ik het in die tien uur niet haal, dan doe ik kennelijk iets verkeerd.

Verwacht je wonderen?

Hoe zit het met jou? Wil je eigenlijk te veel? Verwacht je wonderen van jezelf? Probeer je te doen wat onmogelijk is? Heb je het liefst een paar assistenten omdat je alleen nooit lukt? Ook niet met twintig extra koppen koffie? Geven die hoge verwachtingen niet voornamelijk veel stress?

Verleg dan je aandacht naar wat je kunt doen. Houd het realistisch. Streep de overbodige details van je takenlijst. Verlang geen perfecte tien, een voldoende is meer dan genoeg. Verwacht niet dat je kunt blijven scoren zonder af en toe uit te rusten.

Waar ben je eigenlijk naar op zoek?

Als je te hoge verwachtingen hebt van jezelf, dan heeft dat te maken met een gebrek aan zelfacceptatie. Kennelijk vind je jezelf niet ‘genoeg’ zoals je bent. Als je jezelf wel helemaal zou accepteren, dan accepteer je ook je fouten. Dan ben je ook tevreden als je eens gas terugneemt.  Dan ben je prima, wat je ook doet.

Mensen die te hoge verwachtingen hebben van zichzelf, zijn eigenlijk op zoek naar zelfacceptatie. “Wat zou het heerlijk zijn als ik helemaal tevreden over mezelf zou zijn!” Dat kan. Niet door meer te doen, maar door minder van jezelf te eisen. Dat leer je in de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


En jij, hoeveel verwacht jij van jezelf?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Hoi Frank,

    Ik heb al de cursussen geen stress en zorgen en betere relatie’s bij je gevolgd, nu is mijn vraag of de cursus blijvend zelfvertrouwen dan ook nog iets voor mij is of dat je zegt: het komt op het zelfde neer.

    Gr paola

  • Beste Paola,

    De cursussen die je noemt concentreren zich op andere uitdagingen:

    De cursus Blijvend Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je jezelf accepteert en weer in jezelf gelooft.
    De cursus Nooit meer Stress of Zorgen zorgt ervoor dat je rust in je hoofd krijgt.
    De cursus Betere Relaties met Iedereen zorgt ervoor dat je relatieproblemen oplost.

    Natuurlijk zijn er verbanden. Eigenlijk hebben ze allemaal met elkaar te maken. Bijvoorbeeld: Zelfvertrouwen zorgt voor minder stress en betere relaties. En andersom natuurlijk ook. Maar de focus ligt voor elke cursus echt anders.

    Dus wat dat betreft kan ik de cursus Blijvend Zelfvertrouwen van harte aanraden :)

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • Beste Frank,

    Heeft u enig idee of je ook hoge verwachtingen van jezelf kan hebben/jezelf niet kunnen accepteren in de staat waarin je nu bent vanwege perfectionisme in plaats van gebrek aan zelfvertrouwen?

    Ik lijk aan zelfvertrouwen niet echt tekort te schieten. Ik voel me namelijk zelden onzeker, ik weet mijn kwaliteiten. Ik lijk eerder geïrriteerd dat ik beter kan dan dit, mezelf accepteren kan ik dus niet volledig. Maar ik ben niet onzeker over waar ik nu sta. Of houd ik mijzelf voor de gek als ik dat zeg?

    Ik ben erg benieuwd.

    Met vriendelijke groet,
    M.

  • Beste M,

    Perfectionisme is het gevolg en onzekerheid is de oorzaak.
    Dus perfectionisme en een gebrek aan zelfvertrouwen gaan vaak samen.

    Als je regelmatig denkt dat je het beter kan, is hoe je het normaal zou doen, kennelijk niet goed genoeg.
    Dan is de boodschap naar jezelf toe: “Ik doe het niet goed genoeg” en dat zorgt voor onzekerheid.

    Hoe kun je echt op jezelf vertrouwen als je jezelf niet accepteert?

    Het is heel erg goed dat je je kwaliteiten al weet :)
    De volgende stap is meer zelfacceptatie, het ideaalbeeld loslaten
    en de koppeling tussen prestaties en eigenwaarde langzaam verbreken.

    Veel succes en vriendelijke groet,
    Frank

  • Dineke schreef:

    Dag Frank,

    Dank je voor het fijne half uurtje bij ieder nieuw artikel. Geniet er altijd van.
    Leerzaam, boeiend.

    Bij dit artikel is mijn vraagje:
    Hoe is de verhouding van hoge verwachting [motivatie toch?] tot een ideaal hebben?Een droom, een wens, iets willen, zoals je zelf zo vaak zegt?Dat geeft toch verwachting?Wanneer is die te hoog?
    Waar een wil is, is een weg, doorzetten, enz?Inzet, tijd er insteken, actie, in beweging. Die dingen.
    Wanneer moet iemand wel opgeven?

    Weet wel dat je realistisch moet zijn. Niet alles kan.

    Dit vroeg ik me zomaar allemaal even af.

    Vriendelijke groet,

    Dineke

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >