Er is niets mis met je

Veel mensen twijfelen aan zichzelf. Ze denken: “Wat mankeer ik toch? Ben ik echt de enige die dit voelt? Waarom heb ik van die rare gedachten? Anderen zijn wel ‘normaal’, maar ik niet. Als mensen me echt zouden kennen, zouden ze ontdekken dat ik tekort schiet. Is er iets mis met mij?” Herken je dit gevoel? Dan is dit artikel voor jou!

Is er iets mis met mij?

Ik denk dat iedereen dit wel eens heeft gedacht. Sterker nog, het idee dat er iets ‘mis’ met je is, is heel normaal! Het overkomt vroeg of laat iedereen. Soms denk je dat je de enige bent met rare gedachten, diepe twijfels, heftige gevoelens of vreemde fantasieën.  “Als mensen een kijkje konden nemen in mijn belevingswereld, dan zouden ze schrikken!” Maar is dat wel zo?

Voor de goede orde: Zoals alle artikelen op deze website is dit niet geschreven voor mensen met een stoornis. Stoornissen zijn het vakgebied van een psycholoog of psychiater. Dat wil niet zeggen dat er iets mis is als je een stoornis hebt. Het wil alleen zeggen dat ik niet schrijf voor (of werk met) mensen met een stoornis, omdat dit niet mijn vakgebied is en iemand anders dat dus beter kan.

Ik ben prima zoals ik ben.

De gedachte dat er iets mis met je is, doet je twijfelen en maakt je onzeker. Laat deze gedachte los en je creëert automatisch een blijvend zelfvertrouwen. Want zelfvertrouwen begint bij zelfacceptatie – en zelfacceptatie begint bij de gedachte “Ik ben prima zoals ik ben.” Er zijn meestal drie verklaringen waarom je toch ten onrechte denkt dat er iets mis met je is:

Gedachte 1. Andere mensen doen het beter.

Is dat wel zo? We kijken vaak naar de buitenkant van mensen en denken vervolgens te kunnen bepalen hoe ze zich voelen. Maar kunnen we dat wel? Mensen kunnen heel goed een imago ophouden en totdat je iemand werkelijk kent, weet je niet hoe iemand zich echt voelt. Maar de buitenkant van iemand zegt niets over de binnenkant.

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat rijke mensen zich niet altijd succesvol voelen, knappe mensen zich niet altijd aantrekkelijk voelen, populaire mensen zich niet altijd zelfverzekerd voelen. Ze voelen zich vaak net zoals iedereen, in elk opzicht. Ik coach genoeg cliënten die jij misschien zou bewonderen, maar die zichzelf toch niet geslaagd vinden.

Laat de illusie los dat andere mensen het beter doen en dat er daarom iets mis met jou is. Zolang je je vergelijkt met anderen, blijft het een wedstrijd – en er is altijd iemand die het in jouw ogen beter doet. Laat de vergelijking los, dat is veel slimmer. Wat maakt het uit of anderen ’beter’ zijn? Klopt dat eigenlijk wel? Hoe weet je dat zo zeker?


”Hallo… Zelfvertrouwen!”

Heb jij genoeg van twijfel en onzekerheid?

Volg onze GRATIS serie:

Weg met Onzekerheid – Hallo Zelfvertrouwen!

Ontdek de Krachtige Weg naar Meer Zelfrespect!

“Mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Zowel op het werk als in mijn privéleven voel ik me gelukkiger. Ik sta er zelf van te kijken, maar het is waar. Bedankt voor de hulp!”


Als je genoeg inzicht hebt, zul je beseffen dat iedereen uniek is. En elke vergelijking is daarom zinloos.

Gedachte 2. Ik ben de enige die zo denkt.

Ik kan je bijna beloven dat dit niet waar is. Ondanks alle verschillende persoonlijkheden hebben we vaak dezelfde gedachten en gevoelens. Soms zeg ik tegen cliënten: “Corrigeer me als ik het fout heb, maar denk je regelmatig het volgende?”

1. Ik voel alsof ik tekort schiet.
2. Ik vind dat ik het altijd beter kan doen.
3. Ik mag niet laten zien dat ik zwak ben.
4. Ik wil het liefst dat iedereen me aardig vind.
5. Ik pieker de hele dag over mezelf.

Dit zijn simpele voorbeelden, maar ik kan je voorspellen dat je jezelf waarschijnlijk in een van deze stellingen herkent. En zo niet, dan kan ik er nog tien verzinnen die je wèl herkent. Waarom herken je jezelf hierin? Omdat het universele overtuigingen zijn. Ze gaan terug tot de twee belangrijkste uitdagingen die de meeste mensen ervaren:

1. Het leven is onzeker en dus voelen we onszelf soms ook onzeker.
2. We proberen daarom door denken ons leven te controleren en dat geeft ons stress.

Wie je ook bent en wat je ook doet, ik wed dat je deze uitdagingen bent tegengekomen. Dus waarom denk je dat je anders bent dan andere mensen? Er is niets mis met je, je bent alleen maar menselijk…

Gedachte 3. Ik mag dit niet denken of voelen

Als mens ervaren we veel positieve, maar soms ook negatieve emoties. Leven is de kers op de taart, maar soms ook een zure appel. Het is een compleet menu. Toch denken we dat anderen mensen minder negatieve emoties ervaren – of dat onze negatieve emoties uniek zijn. Ook dat klopt niet. Nagenoeg alles wat je voelt, voelen andere mensen ook. Misschien vertellen ze het niet aan je, maar ze voelen het wel degelijk.

Dus wat je ook doet, accepteer je emoties en druk ze niet weg omdat je denkt dat je ze niet mag voelen. Er is niets mis met een emotie, het is alleen een probleem als je denkt dat je het niet mag voelen. Omdat het conflicteert met hoe je denkt dat je moet zijn. Net zoals gedachten zijn emoties niet goed of slecht. Dus is er niets mis met je! Lucht het niet op om dat te weten?

Wil je je beter voelen over jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>